Kuinka paljon sinä tuet omalla ostoskäyttäytymiselläsi paikallista yritystoimintaa? Vai onko sinustakin tullut verkkokauppoja etsivä, helpon ostamisen ja kuluttamisen nykyajan digiostaja? Tiedätkö, että tämä helponostamisen aikakausi on saanut aikaan sen, että niin Lohjan, Vihdin kuin Nummelankin ja muidenkin suomalaisten keskustojen tilat ovat tyhjentyneet pienistä yrityksistä?

Ennen kaikki oli paremmin

Monet muistelevat entisaikoja, kun paikkakunnalla oli liikkeitä lukumääräisesti paljon enemmän kuin nykyään, ja tuntui että tyhjää liiketilaa ei keskustoissa ollut. Yhteiskuntamme on kuitenkin menneiden vuosikymmenten aikana muuttunut paljon, ja varsinkin silloin 80-luvulla toden teolla alkanut digitalisoituminen on tuonut paljon muutoksia mukanaan, myös siihen ostoskäyttäytymiseen.

90-luvulla suomalaiset yritykset olivat innoissaan internetin tulemisesta. Sen kerrottiin tuova suomalaisille mahdollisuuden myydä tuotteita entistä paremmin ulkomaille – nyt olisi suomalaisen viennin aika.

Mutta kuinka oikein kävikään? Olihan se totta, että suomalaisille tuli mahdollisuus entistä paremmin viedä tuotteita ja palveluita ulkomaille, mutta samalla avattiin myös ne ovat kaikille ulkomailta Suomeen – ja kun markkinataloudessa pärjätään koolla, nopeudella ja hinnalla, kävi nopeasti selväksi, ettei suomalaisista ollut oikeasti kilpailijoiksi – ja siksi tänäkin päivänä monet tämänkin lehden lukijoista tilaavat tuotteita verkkokaupoista, jotka saattavat omalta osaltaan sitten tuottaa tuotteet Aasiasta. Ei paikallisesti ole enää helppoa löytää liikettä, joka voisi toimia tässä ympäristössä liiketoimintakelpoisesti, eli voittoa yrittäjälleen tuottaen. Ennen tätä kilpailua ei ollut, ja ihmisten oli pakko tyytyä siihen valikoimaan mikä oli tarjolla. Nykyään sitä tarjontaa on enemmän niiin Lohjalla, Vihdissä kuin naapurissa Kirkkonummella, mutta emme välttämättä edes huomaa sitä edetessämme arjessamme päivä kerrallaan.

Entistä enemmän

Nykyään siis tarjolla olevan tavaran määrä vain tuntuu kasvavan. Olemme jo aikoja sitten ohittaneet ne tarpeellisten tavaroiden määrät, mutta nykyaikana mikään ei riitä. Meidän on saatava tuotteista eri kokoisia valmispakkauksia, eri värisiä tuotteita kymmenillä vaihtoehdoilla – ja tämä kaikki tarkoittaa, että ostaminen jakautuu entistä enemmän, ja paikallisesti on entistä vaikeampaa tuoda oma palvelu tähän kilpailuun.

Puhutaankin paikallisista palveluista – niitä ei voi ostaa aasialaisesta verkkokaupasta tai tilata Ruotsista. Kun vielä lisäksi yleinen elintaso on mahdollistanut tämän entistä useammalle, kulutamme vuosi vuodelta enemmän rahaa erilaisiin palveluihin – jotka ennen tehtiin kotioloissa, tai joita ei ennen edes ollut – vai koska muistat ensimmäisen Personal Trainerin palvelun tulleen saataville?

Nyt on nyt ja tulevaisuus on edessä

Eiväthän ne asiat välttämättä paremmin olleet silloin ennen – asiat olivat vain eri lailla. Miten asiat tulevat olemaan tulevaisuudessa, siihen meillä kaikilla on oma mahdollisuutemme vaikuttaa. Tulevaisuuden yrittäjät ovat nyt kouluissa ja oppilaitoksissa, ja heille tulisi mahdollistaa myös paikallinen toiminta, paikallisia pikkuliikkeitä ja palveluita, mutta miten saisimme omasta toiminnastamme pois sen viimeisen euron tarjouksen hakemisen sieltä verkkokaupasta? Miten teemme sen muutoksen, että meille riittää se, mitä on tarjolla paikallisesti, emmekä enää lähtisi ostamaan niitä erikoisuuksia verkosta?

Miten sinä aiot muuttaa omia ostostapojasi tulevien vuosien aikana?

KO