Nykyaikana tuntuu olevan enemmänkin tyylinä pyyhkiä pois vanhoja tapoja, ja luoda uusia, 20-luvun trendejä ja tapoja, mutta onneksi äitienpäivä ja isänpäivä ovat vielä säilyneet koskemattomina, ja voimme ensi sunnuntaina muistaa äitejä kunnolla.

Useissa maailman kulttuureissa äidit ovat arvossaan, mutta on myös kulttuureita, jotka eivät arvosta äitejä, eivätkä lapsettomia naisia, ja äitien päivää vietettäessä tulee välillä mieleen maailmalla ihmisten välinen epäarvo. Kulttuurit ja uskonnot ovat luoneet nykyiset rakenteet, ja viime vuosien haku häivyttää tyttöjen ja poikien sekä naisten ja miesten erilaisuudet ovat tavallaan heittäneet varjon myös äitiyden ja isyyden arvostamiselle – onko jopa niin, että voi hyvinkin olla, että jatkossa puhutaan ainoastaan vanhemmuudesta, eikä lainkaan isästä tai äidistä?

Onneksi olkoon äideille

Äitejä on varmasti juhlittu kauemminkin, mutta viralliseksi liputuspäiväksi se tuli Suomessa vasta 1947. Sen kerrotaan saaneen alkunsa Yhdysvalloista, kun Anna Jarvis vuonna 1905 sai oman äitinsä kuolemasta ajatuksen, että äitien asema pitäisi ottaa paremmin huomioon teollistuneessa yhteiskunnassa, ja lasten kasvatuksessa.

Nykyään äitienpäivää vietetään ympäri maailman eri maissa, mutta siitä on tullut samalla entistä kaupallisempi. Juhlapäivään kuuluu tietenkin oman äidin ja mahdollisuuksien mukaan myös oman isoäidin muistaminen ja hemmottelu. Erilaiset kukat, kortit ja makeat lahjat kuuluvat äitien päivän reilun sadan vuoden perinteeseen, ja äitienpäivän illallinen tai yhteinen ruokailu ravintolassa on muodostunut monelle perheelle vuoden toiseksi pääkokoontumiseksi joulun ohella. Päiväkodeissa ja kouluissa askarrellaan äideille esimerkiksi kortteja tai muita lahjoja.
Yhdysvalloissa äideille annetaan useasti neilikoita, Suomessa valkovuokkoja, mutta paljon myös ruusuja – joita on varattu melkoisia määriä paikallisiin kukkakauppoihin – mutta jos haluat antaa äidille ison kukkakimpun tai asetelman, kannattaa tilata se saman tien, jotta se myös ehditään tehdä.

Mitä lahjaksi äidille?

Jos lähdet etsimään tietoa äitienpäivästä, törmäät paljon tietoon ja tarjouksiin erilaisista lahjoista, ruoista ja esimerkiksi hyvinvointipalveluista, mutta varsinainen ajatus äitienpäivän vieton syystä, ja äitien aseman paremmasta huomioimisesta yhteiskunnassa, se on jäänyt taka-alalle.

Ajattelemme helposti, että äitien asema on jo nyt hyvä, tai ainakin se on parempi kuin sata vuotta sitten, mutta samalla ei voi olla ajattelematta tätä nykyaikaista yhteiskuntakäsitystä, ja perhekäsitystä.

Kuten alussa kirjoitin, on jopa todennäköistä, että nykytrendien mennessä eteenpäin, tulee myös äitienpäivän alkuperäinen ajatus häviämään puhuttaessa entistä enemmän vanhemmista ja entistä vähemmän äideistä ja isistä – kansainvälinen vanhemmuuden päivä on kesäkuun 1.päivä.

KO