Taiteilija Sari Nikolan Oodi työntekijöille -installaatio on esillä Tytyrin Elämyskaivoksessa 5.3. – 2.6. Teoksen lähtökohtana on ollut kaivostyöntekijöiden raskas työ ja sen arvostaminen, mutta teoksen voi yleistää myös mihin tahansa muuhun raskaaseen, käsillä tehtävään työhön. Tarkkasilmäinen huomaa sen teoksesta, sillä esimerkiksi installaatiossa olevien työhanskojen joukossa on mm. sairaaloissa käytettäviä hanskoja.

–Suurin osa näistä on oman perheeni hanskoja. Teemme paljon käsillä, Nikola kertoo ja esittelee maalaushankojaan.

Installaatio löytyy pumppuhuoneesta, jossa on totuttu näkemään vaihtuvia taideteoksia.

–Olen ajatellut tämän hiljentymishuoneeksi, rauhan paikaksi ja leposijaksi. Sen takia musiikkiakaan ei ole. Teos on hienoimmillaan, kun sitä katselee hiljaa, Nikola sanoo.

Teos sisältää viisi leposijaa. Sen, mitä katsoja niissä näkee, Nikola haluaa jättää jokaisen itse tulkittavaksi.

–Käsireliefit voivat olla vaikka tyynyjä tai muistolaattoja, hän toteaa.

Nikola ei osaa sanoa, miten teos sai alkunsa. Se vain syntyi.

–Asioita tapahtuu, kun pitää silmät ja korvat auki ja tekee, eikä liikaa yritä. Se ei ole tärkeää, että juuri minä tein tämän teoksen, vaan että se on tehty, hän muotoilee.

Sari Nikolan installaation lähtökohtana on ollut kaivostyöntekijöiden raskas työ ja sen arvostaminen, mutta teoksen voi yleistää myös mihin tahansa muuhun raskaaseen, käsillä tehtävään työhön.

Installaatio täynnä symboliikkaa

Teoksesta löytyy paljon symboliikkaa. Ympyrä kuvaa valoa ja aurinkoa.
–Ympyrän muoto on henkilökohtaisesti tärkeä, sillä se on muistutus valosta, auringosta, johon koko elämämme on tavalla tai toisella sidoksissa ja mielestäni meidän sielumme kuuluu valoon, kirkkauteen. Tähän liittyy myös valkoista valoa heijastavan kalkkikiven symbolinen merkitys.

Kartion muotoa taas käytetään monissa yhteyksissä.

–Esimerkiksi lootuksen hedelmät ovat kartion muotoisia. Ne säilyvät lisääntymisvalmiina jopa 3 000 vuotta ja symboloivat siten mm. kestävyyttä, voimaa ja vastoinkäymisten muuttumista vahvuuksiksi, Nikola avaa.

Lisää symboliikkaa Nikolan teokseen ilmaantui aivan sattumalta, sillä teos oli jo valmis, kun hän avajaispäivänä kuuli, että Tytyrin kaivoksen yli 100-vuotisen historian aikana siellä on menehtynyt viisi ihmistä eli saman verran kuin Nikolan teoksessa on leposijoja.

–Kyllähän se vähän pysäytti, Nikola kuvaa ensireaktiotaan tiedon kuultuaan.

Nikola kertoo, että installaation äärellä on tarkoitus kävellä ja kokea se eri kohdista. Teokseen saa myös koskea. Osa teoksen materiaaleista on kaivoksen omia kiviä. Apua teoksen toteuttamiseen Nikola on saanut monelta taholta Nordkalkin edustajista aina omaan poikaansa. Yhteistuumin teos saatiin valmiiksi ennätysajassa, sillä näyttelystä sovittiin vasta helmikuun alussa.

–Tapasimme Sarin kanssa kolme viikkoa sitten ja kävimme katsomassa hänen käsiin liittyviä teoksiaan, sopisivatko ne Tytyriin. Sitten kävimme katsomassa näyttelytilaa ja sovimme, että installaatio tehdään. Teoksen aihe sopii tänne loistavasti. Myös kartion symboliikka vastoinkäymisistä voimaantumisesta sopii Elämyskaivoksen 30-vuotiseen historiaan. Välillä ovet ovat olleet kiinni ja sitten taas auki. Jälleen käydään keskustelua siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta toivottavasti voimaannumme taas nousuun, päättää Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.

SMS

Teos sisältää viisi leposijaa. Sen, mitä katsoja niissä näkee, Sari Nikola haluaa jättää jokaisen itse tulkittavaksi. –Käsireliefit voivat olla vaikka tyynyjä tai muistolaattoja, hän toteaa.