Kuvassa United Gypsies Breweryn Roni Aaltonen sekä Ilkka Miettinen

Lohjan Pappilankorvessa toimii United Gypsies Brewery, joka on siis olut- ja siideripanimo, joka on toiminut Lohjalla vuodesta 2017. Hemmolankadulla toimivalla panimolla on tiloissaan sekä varsinainen panimo, että myös pieni panimokauppa, joka normaalisti avoinna asiakkaille perjantaisin kello 14-18.

Kaikki lähti oikeastaan siitä, että haluttiin mahdollistaa kotona olutta paneville alan harrastajille tuotteistaa oma olut pulloon tai tölkkiin. Meillä voi tuottaa vaikka 500 litran erän omaa olutta, ja näitä on tuotettukin sekä yksityisille harrastajille, että yritysten olutkerhoille meidän omien tuotteidemme lisäksi, kertoo Ilkka Miettinen.

Oluen harrastajia ja kotipanimoita on ollut Suomessa jo kauan, ja tämän lohjalaisen panimon tapaisia paikallisia käsityöyrityksiä on syntynyt ympäri Suomen. Lohjan United Gypsies Brewery tuottaa tällä hetkellä noin 100 000 litraa olutta vuodessa, mutta nykyinen kapasiteetti mahdollistaisi enemmänkin.

Olemme kasvattaneet ja uudistaneet tuotantoamme rauhassa. Yksi syy siihen on, että ala on varsin kausiluonteinen. Kevät ja kesä ovat kiireistä aikaa, ja talvella on rauhallisempaa. Yksi tulevaisuuden tavoitteista onkin tasoittaa kausivaihteluita kehittämällä tuotteita, joiden menekkihuippuja löytyy myös talvikaudelta.

Tapahtumia Lohjan United Gypsies Breweryllä ympäri vuoden

Panimotoiminnan lisäksi Lohjalla järjestetään myös tapahtumia, jotka sijoittuvat niin panimon yhteydessä olevaan panimokauppaan ja taproomin, mutta myös ulkoterassille sekä muihin ulkotiloihin.

Meillä on näissä tapahtumissa myös teltat ulkona käytössä, sillä sisätiloihin otamme yleensä 6-30 hengen ryhmiä esimerkiksi synttäreille tai kokouksiin, mutta tapahtumissa ottaessamme kaikki tilat käyttöön, voi meille tulla parikin sataa ihmistä saman aikaisesti. Tänä vuonna tapahtumat alkavat Lohjanjärven ympäripyöräilyn jatkoista lauantaina 21.5., jonka jälkeen on tulossa pizzaperjantaita, Octoberfestia, Panimojameja ja näistä löytyy aina ajantasaiset tiedot hyvissä ajoin meidän Facebookista, kertoo Miettinen.

Panimon oma panimokauppa on normaalisti avoinna perjantaisin sekä eri tapahtumien yhteydessä, ja kaupassa on jatkuvasti tarjolla vähintään 25-30 eri olutta ja siideriä tuoreina.

Olutta kannattaa maistaa silloin kuin se on tuoretta. Monesti olut on parhaimmillaan tuoreena, mutta on oluissa myös sellaisia versioita, jotka saattavat syventää ja parantaa makuaan ajan mukaan. Panimokaupan ja taproomin ideana on mahdollistaa oluen ostaminen kotiin, samoin kuin maistaminen kaupan anniskelutiloissa. Voit vaikka koota oman kaveriporukan ja järjestää pienen makukilpailun esimerkiksi ottamalla kaikki maistiaiset kymmenellä eri oluella, ja voittaja on totta kai se, joka tunnistaa mahdollisimman monta makua.

Mistä yrityksen nimi tulee?

Yrityksen nimessä oleva gypsy-sana liittyy siihen, että panimo mahdollistaa oman oluen valmistamisen avoimessa vuokrapanimossa, joka tarjoaa tilat ja ammattitaidon ja tuottaa oluen asiakkaan reseptin mukaisesti.

Emme olleet alussa välttämättä aivan näin varmoja siitä, että vuokrapanimotoiminnalle olisi tarvetta, mutta onneksi sitä on riittänyt ja toimintamme on kasvanut tasaisesti. Iso kiitos kuuluu sekä panimon asiakkaille, jotka tuottavat meillä olutta, mutta myös oluen kuluttajille. Meidän omat oluemme ovat saatavilla PK-seudulla ja paikallisesti hyvin sekä Alkoista että päivittäistavarakaupoista, ja koska olemme lohjalaisia, ovat monet oluistamme myös nimetty Lohjaan liittyen kuten Hemmola Haze Series III, Lohja Kraft Beer, Järvi Pils ja Lojo Bock. Myös siiderimme ovat tuotettu paikallisista omenoista.

Oluen ystäville

Lohjalla on keskustassa monelle tuttu Norden, joka omalta osaltaan edistää lohjalaista olutkulttuuria, ja samassa vanavedessä United Gypsies tarjoaa lohjalaisille ja kaikille muillekin mahdollisuuden tutustua oluen monipuoliseen maailmaan. Panimo mahdollistaa esimerkiksi yrityksen tapahtumapäivän sisältäen tutustumista oluen valmistuksen saloihin ja oluen moniin eri muotoihin.

Me haluamme kehittyä koko ajan, ja osa omista tuotteistamme ovat jo menossa seuraavissa ”sukupolvissa” kuten Hemmola Haze, ja jotkut tuotteistamme toimivat pohjatuotteina niistä johdettaville uusille makuyhdistelmille. Yksi tällainen pohjatuote on Pink Ballerina olut, josta löytyy vivahteita vadelmista.

Ravintolat ja United Gypsies Brewery

United Gypsies Brewery mahdollistaa ravintoloille omat erikoishanat panimon laajasta valikoimasta. Ravintola voi tehdä panimon kanssa sopimuksen, missä hanatuote vaihtelee sesonkin mukaisesti. UG Brewey hoitaa kaikki laitteistot, joten ravintolan osuudeksi jää vain hoitaa tilat ja myydä oluet – laiteinvestointeja ei ole. Ravintola voi hankkia panimolta myös ulosmyyntikaapin täytettynä erikoisoluilla – tämä on sitä paikallista yrittäjyyttä ja ravintoloille kehitettyä palvelukokonaisuutta.

Oluissa voi maistua niin hunaja, kuin hedelmät- chili ja mausteet. Monet panimolla tuotetut oluterät saattavat jäädä ainokaisiksi, jotkut taasen tuotetaan aina uudelleen, ja osasta tulee pohjatuotteita, joiden rakenteen ympärille voidaan tuottaa ja kehittää uusia makuja.

Olut ja panimotoiminta

Oluen tuottaminen United Gypsies Breweryssä on todellista käsityötä. Koko henkilökunta ottaa osaa yrityksen toiminnan eri osiin, joskin jokaisella on myös oma erikoisosaamisensa, kuten Jukka Kortelaisella, joka vastaa mm. panimon reseptien kehityksestä. Kun vastaavasti taas Roni Aaltonen hoitaa panimokaupan ja varaston.

Olutkulttuurin kuuluu kokeileminen ja uuden testaamisen. Kulttuuri on myös avointa, eli eri panimot ja oluen tuottajat keskustelevat avoimesta keskenään ja jakavat ajatuksia uusista mahdollisista ideoista. Siihen kaikkeen yhteisöllisyyteen liittyy koko toimintafilosofiamme ja toivomme, että yhä useammat uskaltavat kokeilla erilaisia oluita. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta vain kokeilemalla löytää uusia, mielenkiintoisia makuja.