Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Performanssia ja videota Sammatissa

Paikkarin torppa, performanssi, taide

Pekka Kainulainen. (Kuva: Arthur Mason)

 

Performanssitaiteen tapahtuma Paikkari Performance järjestetään perinteen mukaisesti Paikkarin torpan pihamaalla 4.8 kello 12.00-17.00. Tapahtumaan toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki performanssitaiteen ja idyllisen maalaismaiseman ystävät. Paikkari Performancen taitelijavalinnoista vastaa performanssitaiteilija Katri Kainulainen. Tuottajana toimii Johanna Fredriksson ja tapahtuman järjestämisessä on mukana Uudenmaan läänintaiteilija Krista Petäjäjärvi.

Tapahtumassa esiintyy seitsemän taiteilijaa Suomesta, Liettuasta ja Saksasta. Kiinnostava taiteilijoita yhdistävä seikka on se, että valtaosa heistä on toiminut tai toimii performanssitapahtumien järjestäjänä. Taiteilija-kuraattorien kokoaminen samaan tapahtumaan on ollut tapahtuman järjestäjille kiinnostava tilaisuus luoda tapahtuman yhteyteen keskustelua performanssitaiteen kansainvälisen kentän toiminnasta ja kehityksen edellytytyksistä. Muuten tapahtuman esiintyjät on kutsuttu teemoittamatta, pohjautuen intuitioon siitä, ketkä voisivat luoda kiinnostavia esityksiä dialogissa Paikkarin omaleimaisen ympäristön kanssa.

Liput 5€ käteisellä tapahtumapaikalta, alle 18-vuotiaat maksutta. Tapahtumassa on kahvila (vain käteinen)

Tomasz Szrama (Kuva: Ingnacio Perez Perez)


Dokumentti Erkki Pirtolan haastatteluista

Paikkarilta on mahdollisuus siirtyä ohjelman päätyttyä suoraan Sammatin työväentalolle (Werlanderintie 72), jossa neljättä kertaa järjestettävässä Sammatin Näyttämö -tapahtumassa esitetään Iiris Pessan ja Pekka Kainulaisen videodokumentti “Yhteislämpötila”. Sammatin näyttämöä järjestävät karjalohjalaiset taiteilijat Iiris Pessa ja Pekka Kainulainen.

Dokumentti on koostettu Pekka Kainulaisen vuosituhannen alkupuolella kuvaamista Erkki Pirtolan (s.1950 – k.2016) haastatteluista. Taiteen marginaalien tallentajana tunnettu Pirtola oli harvoin kameran toisella puolella, kuvattavana. Videolla hän päästää kameran ja haastattelijan esittämät kysymykset harvinaisen lähelle itseään. Nyt esitettävää videodokumenttia voidaan pitää tämän suomalaisen taiteen merkittävän uudistajan henkisenä testamenttina ja haasteena niille, jotka uskovat taiteen yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksiin.

Ennen dokumenttia Pekka Kainulainen kertoo yhteistyöstään Pirtolan kanssa ja esittelee videon tekemisen taustoja. Videon jälkeen on mahdollisuus keskusteluun.

Sammatin Näyttämö –tapahtuma järjestetään kello 17.30-19.30. Dokumentti alkaa kello 18.00. Ilmainen sisäänpääsy. Tapahtumassa on kahvila (vain käteinen)

Maximilian Latva (Kuva: Antti Ahonen)