Virkkalassa aloitettiin pari viikkoa sitten Petter Forsströmin puiston kunnostus. Tämän syksyn aikana valmistuvat puiston käytävät kivituhkapintaa lukuun ottamatta sekä valaisimien kaapelit ja jalustat. Lisäksi tehdään kasvualustat puille ja pensaille. Nurmikotkin saadaan jo paikoilleen. Ensi keväänä työ jatkuu valaisimien asennuksilla ja istutusten tekemisellä. Lisäksi puiston vanhat kivimuurit, kukkauurnat ja terassilta toiselle vievät portaat kunnostetaan. Puistoon tuodaan myös penkkejä.

Lohjan kaupunginpuutarhuri Kirsti Puustinen kertoo, että puutarhasta tulee hyvin samanlainen kuin Petter Forsströmin aikana. Vain suihkulähde jää puuttumaan. Se sai vetensä aikoinaan Forsströmin talosta, joka on sittemmin purettu. Talon paikalle tulee kokonaisuuteen sopiva puistoalue.

–Kyllä puutarha tulee näyttämään Petterin aikaiselta. Se kunnostetaan entiseen loistoonsa, Puustinen toteaa.

Osa istutuksista tulee sisältämään erilaisia kasveja kuin Forsströmin aikaan, mutta muuten mennään pitkälti alkuperäistä puutarhaa kunnioittaen. Puustinen kertoo, että puutarhaan valitaan kestäviä lajeja. Jotain on säilynyt Forsströmin ajoilta saakka. Pääkäytävää reunustava lehmuskuja, pihajasmikkeet, kivimuurit ja kukkauurnat olivat puistossa jo Petterin aikaan. Kukkauurnissa tulee näkymään ajanpatina, vaikka niihin istutetaankin ensi kesänä uudet kesäkukat. Kivimuurit puolestaan ovat säilyneet melko hyvässä kunnossa, vaikka heinä onkin vallannut ne. Myös Forsströmin muistomerkki tulee tutulle paikalleen.

Kaupunginpuutarhurille Petter Forsströmin puutarhan kunnostaminen on mieleinen tehtävä.

–Tämä on hyvin mieluisa ja ainutlaatuinen projekti. Muotopuutarhaa pääsee harvoin kunnostamaan, Puustinen iloitsee.

Petter Forsströmin puisto onkin ainoa Lohjan kaupungin omistama muotopuutarha, joten vastaavia projekteja ei taida olla näköpiirissä aikanaan lähitulevaisuudessa.

Vielä pari viikkoa sitten puisto näytti tältä.

Petterin puutarha

Petter Forsströmin puutarha valmistui vuonna 1923. Sen suunnitteli Suomen tunnetuimpiin puutarha-arkkitehteihin kuuluvat Paul Olsson, jonka kädenjälkeä on myös esimerkiksi Naantalin Kultarannan puutarha.

–Muotopuutarha, jossa on selkeä keskiakseli ja symmetriset puolet, Puustinen tiivistää Petter Forsströmin puiston olemuksen.

Kun Forsström menehtyi, hänen talonsa purettiin ja puutarha jäi ränsistymään. Puustinen kertoo, että puiston kunnostamista suunniteltiin jo 20 vuotta sitten, mutta silloin ei edetty toteutukseen asti. Nyt kunnostussuunnitelmat on päivitetty ja puisto palaa entiseen loistoonsa osana ensi vuoden Lohja 700 vuotta -juhlallisuuksia. Samalla puistokin täyttää 100 vuotta.

–Oy Lohja Ab:n eläkeläiset tekivät ensin aloitteen, että kaupunki pystyttäisi muistomerkin Petterille. Muistomerkki löytyy kuitenkin jo puistosta, joten Lohja 700v -työryhmä päätyi ehdottamaan ennemmin puiston kunnostusta, Puustinen taustoittaa.

Hän uskoo, että kaupunkilaiset ilahtuvat puutarhan kunnostamisesta.

–Uskon, että he tykkäävät kovastikin. Puutarha kiinnostaa ihmisiä. Jotkut ovat käyneet katsomassa työmaalla, pysähtyneet juttelemaan ja olleet tyytyväisiä kunnostamisesta.

Puiston kunnostuksen pääurakoitsijana toimii Recset Oy ja aliurakoitsijana Uudenmaan Pihamestarit Oy.

SMS

Petter Forsströmin puisto on saanut jo uutta ilmettä. Kunnostustyöt jatkuvat ensi kesään asti.