Pitsiä ja kasaritunnelmia kesään tuovat Lohjan Museon näyttelyt Pappilan paremmat pitsit sekä Villiä viihdettä ja kasarimeininkiä.

Näyttelystä löytyy mm. prinsessan huone.

 

Vanhassa pappilarakennuksessa toimiva Lohjan Museo on koristautunut kesän ajaksi pitseihin, kun esillä on taidehistorioitsija Marjatta Hietaniemen noin 9 500 pitsin kokoelma.

-Marjatta kävi museolla monta kertaa viime talvena ja suunnitteli näyttelyä. En silti tajunnut, että siitä tulee näin upea. Tämä on kuin koru, joka tuo ihan uutta ja erilaista, hienoa tunnelmaa koko taloon, ihastelee museoamanuenssi Iiris Kankaanpää.

Hietaniemen pitsi-innostuksen juuret juontuvat lapsuuteen saakka.

-Tulen perheestä, jossa on tehty aina käsitöitä. Ensimmäinen kohtaamiseni pitsin kanssa tapahtui lapsuudessani. Oli nätti kesäpäivä, ja menin mummolaan. Tätini neuloi siellä pitsiliinaa. Siitä päivästä jäi myönteinen muisto, Hietaniemi kertoo.

Esillä on liinoja, verhoja, koristepitsejä, pitsipukuja, pitsikäsineitä ja kastemekkoja. Vanhin pitsi on peräisin 1500-luvulta saakka. Kyseessä on Hietaniemen 15. pitsiaiheinen näyttely, mutta nyt esillä on ensi kertaa kerääjän viime syksynä hankkimia, aiemmin sveitsiläiseen kokoelmaan kuuluneita pitsejä. Iso osa pitseistä on Hietaniemen omia, mutta lasten asuja ja asusteita näyttelyyn on lainannut hänen italialainen kerääjäystävänsä Luciana Molinis.

 

Prinsessan huone, mekkokauppa ja köyhän pitsejä

Osana pitsinäyttelyä on ihastuttava prinsessan huone. Sieltä löytyvät H.C. Andersenin satujen mukaan niin prinsessan vuode monine patjoineen kuin kuuluisa hernekin. Mahtaako prinsessa tuntea sen kaikkien patjojen läpi?

Toiseen huoneeseen on rakennettu mekkokauppa ja kastemekkoja esittelevä vitriini, jossa on esillä myös muita kasterituaaliin liittyviä tekstiilejä. Suomalaisten asujen lisäksi näytteillä on upeita italialaisia, ranskalaisia ja isobritannialaisia lasten asuja ja asusteita.

Mukana on eri puolelta maailmaa kerättyjen pitsien lisäksi myös suvun pitsejä sekä pitsejä, joita Hietaniemi kutsuu köyhän pitseiksi. Nämä pitsit on tehty olemattomista aineksista. Sellaisina ne ovat todiste ihmisen ikiaikaisesta pyrkimyksestä kauneuden ilmaisemiseen. Pelkästä kauneudesta pitsissä ei kuitenkaan ole kyse, sillä se on pelastanut ihmisiä nälänhädästä ainakin kaksi kertaa.

-Kun Irlannissa oli perunarutto, nunnat opettivat ihmisiä virkkaamaan ja pitsejä vietiin Amerikkaan. Toinen tapaus oli, kun Normandiassa Ranskassa perustettiin kymmenen kalatehdasta ja merestä loppuivat sardiinit, Hietaniemi kertoo.

Hietaniemen on myös tuunannut keräämiään pitsejä ja käyttänyt niitä niin pikkutyttöjen mekkoihin kuin kirjomaansa taulusarjaan Lapsuuden iloja ja ihmeitä, joka perustuu hänen omiin lapsuuskokemuksiinsa.

Pitsinäyttely on esillä 30.9. asti.

Lohjan Museossa on esillä taidehistorioitsija Marjatta Hietaniemen noin 9 500 pitsin kokoelma.

 

Paluu 1980-luvulle

Villiä viihdettä ja kasarimeininkiä vie museovieraan 80-luvun tunnelmiin. Yleisradion pitkäaikainen pukusuunnittelija, skenografi Satu-Marja Nygren on tuonut Lohjan Museoon esille luomuksiaan suosituista sketsiohjelmista. Ansioituneen ja palkitun puvustajan töitä on nyt näyttelyn muodossa esillä ensimmäistä kertaa yleisölle.

-Esillä on viiden eri viihdeohjelman, kuten Mutapainin ystävien ja Lapin lahden lintujen, alkuperäisiä pukuja ja niiden suunnitelmia sekä pätkät ohjelmista. Nämä ohjelmat olivat silloin hurjan suosittuja. Hukkaputkea tuijotti kolmemiljoonaa katsojaa ja Velipuolikuutakin kaksimiljoonaa. Osa ohjelmista on edelleen katsottavana Ylen Elävässä arkistossa, Kankaanpää kertoo.

Näyttely yhdistää suositut viihdeohjelmat ja niiden puvustukset 1980-luvun ajankuvaan: näyttelyyn rakennettu 80-luvun nuoren huone ja olohuone vievät aikamatkalle kolmen vuosikymmenen taakse. Näyttelyssä voi mm. tunnelmoida kasarikodin olohuoneessa, kuunnella aikakauden hittejä tai heittäytyä vaikka discoilemaan. Televisiossa pyörii uutisia sekä ohjelmia 80-luvulta. Kuten asiaan kuuluu ohjelmien välissä nähdään aikakauden mainoksia. Esillä on myös viihde-elektroniikkaa ja pelaamaankin pääsee.

-80-luvulla koteihin tuli uusia viihdelaitteita, kuten videot, kotitietokone, pelikonsolit ja korvalappustereot, Kankaanpää kertoo.

Olohuoneesta löytyy myös muistikirja, johon kävijät voivat jakaa omia muistojaan 80-luvulta. Lisäksi näyttelyssä voi pukeutua ajan hengen mukaisesti ja lähettää kuvansa muidenkin ihailtavaksi.

Kasarinäyttelyssä oppaana toimiva Niko Suokko kertoo, että näyttely herättää muistoja ihmisissä.

-Monet sanovat, että mieleen tulee mukavia muistoja ja että tämä näyttely on jäänyt hyvin mieleen niille, jotka kiertävät näyttelyissä ympäri Suomea.

Näyttelyn toiminnallinen puolikin on saanut kävijät aktivoitumaan.

-Discossa on käyty tanssimassa ja pukeuduttu 80-luvun vaatteisiin. Meillä on nyt kahdet kuulokkeet, joten ohjelmia voi katsoa yhdessä kaverin kanssa. Olohuoneesta taas moni sanoo, että on kuin tulisi omaan olohuoneeseensa. Lapsia ovat olleet kiinnostuneita pelaamisesta, Suokko kertoo.

Paikallisen ulottuvuuden näyttelyyn tuovat lohjalaisten videokuvaajien kuvat 80-luvulta.

Näyttely on esillä 2.9. asti.

SMS

Kasarinäyttelyssä voi tutustua esimerkiksi 80-luvun viihdeohjelmien alkuperäisiin pukuihin ja niiden suunnitelmiin.