Joulu oli lapsuuden muistoissa hiljentymisen aikaa. Ei meillä kotona uskonnollisia oltu, mutta radion joululaulut ja joululomalle saatellut koulun joulujuhla sai mieleen kummallisen hartauden ja rauhallisuuden.

Omat lapsuuden joulut olivat mitä olivat, mutta näin aikuisena ja isovanhempana suhtautuu jouluun taas sen rauhallisuuden kautta. Joululoma aloitetaan hyvissä ajoin ennen jouluaattoa ja joulunpyhät pyritään pitämään vapaina kellosta ja kiireestä ja matkustamisesta.

Joulun rauhaan kuuluu meillä kotona jo viikkoja ennen joulua alkavat valmistelut. Valmisteluihin liittyvät niin kotona valmistettavat joululaatikot, jotka tehdään jo hyvissä ajoin puolivalmiiksi pakkaseen ja ison jouluvalmistujaislistauksen läpikäynti viikoittain ja aina jonkin tehtävän suorittaminen ajoissa.

Joulua tehdään yhdessä

Jouluun liittyy myös kodin siivous ja kodin tekeminen joulun näköiseksi, kodikkaaksi, lämpimäksi, kutsuvaksi – vaikkei meille ketään välttämättä tulisikaan, kodin pitää olla joulun näköinen ja sen eteen tehdään töitä, johon koko perhe osallistuu.

Toisiin koteihin kannetaan joulun alla myös oikea joulukuusi, mutta nykyään on ihan sallittua ostaa myös monivuotinen muovikuusi tai useampia ja niitä voi koristella jo hyvissä ajoin ennen jouluakin tuomaan sitä joulun odottavaa tunnelmaa pimeään suomalaiseen talveen.

Jouluun ja sen odotukseen kuuluu myös pihan kunnostaminen ja pihalle ulkovalojen laitto kertomaan kodista, joka on valmiina ottamaan vieraita vastaan kylmässä joulusäässä. Valitettavasti vain lumen määrään ei voi itse vaikuttaa, kuin toivomalla, että sitä lunta saadaan jouluksi. Valkoinen maa on aina iloisempi näky kuin musta ja pimeä joulu.

Jouluun voi liittyä myös joulusauna, joulupelit ja kaikkea muuta yhdessä tekemistä. Joulu on monelle perheelle myös se ainoa hetki vuodesta, kun perhe on koolla ja kodit täyttyvät muistoista ja muistelemisesta ja uusien muistojen tekemisestä ja sosiaalisen median kanavat täyttyvät toinen toistaan tunnelmallisista joulukuvista.

Joulu on antamisen aikaa

Jouluna ostamme tutuille ja sukulaisille lahjoja, mutta yksi lahja on jopa rahaa tärkeämpi, ja se on ystävyys. Jouluna on tärkeätä muistaa ystäviä ja vaikka vain soittaa, jos ei muuten ehdi tavata ja tavatessaan laittaa sen älypuhelimen ja kellon sivuun, jotta tärkeintä ovat ihmiset – eikä tekniikka.

Antamisen ohella yhdessä oleminen ja rauhoittumien ovat aina kuuluneet jouluun ja niin toivon niiden jatkossakin kuuluvan ainakin omaan jouluuni. On se joulun sanoma sitten mikä onkaan, minulle joulu on yhdessä oloa, iloa ja rauhaa. Jos joku haluaa laulaa virren tai joululaulun, ei se minua haittaa. Samoin punaviini joulupöydässä ei haittaa sillä kyllä aikuiset ihmiset osaavat juoda alkoholia seurajuomanakin ilman humalahakuisuutta. Joulun ruokapöydät ovat täynnä joulunajan herkkuja ja jouluaattona jaetaan lahjat, lapsille, aikuisille, tutuille, ystäville ja sukulaisille. Lahjoissakaan ei kyse ole siitä kuka saa isoimman tai kalleimman, vaan siitä että lahja annetaan ajatuksella ja tunteella.

Kaiken yltäkylläisyyden ja rauhan keskellä voimme myös muistaa hetken niitä sukulaisia, jotka eivät ole enää joukossamme sekä hetken niitä, joilla ei ole mahdollisuutta viettää joulua tai jotka ovat alueella, jonne joulun rauha ei yllä.

Hyvää joulunodotusta kaikille.

KO