Jokainen oman kodin omistaja pääsee silloin tällöin nauttimaan remonttitarpeista. Osa näistä remonteista on mahdollista tehdä itse, mutta osaan tarvitaan koulutuksen kautta oppinsa saaneita ammattilaisia, joilla on toimintaan tarvittavat luvat.

Itse tekeminen eli DIY-työt ovat arvostettuja ja monesti hyvä asia, mutta hätäilemällä ja huonolla osaamisella voidaan aikaa saada työnjälki, joka enemmänkin vähentää kodin arvoa, kuin nostaa sitä – joten remontoimisen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Suunnittele ja budjetoi

Hyvä neuvo remontointiin on aina suunnitella työt etukäteen. Myös budjetointi kannattaa tehdä, jottei aloita suurempaa remonttia, kuin mihin omat varat riittävät. Budjetointi on myös tärkeä osa remonttiprojektia. Se auttaa sinua pysymään taloudellisesti kurissa ja välttämään yllättäviä kuluja. On hyvä idea saada useita tarjouksia ammattilaisilta, jos aiot ulkoistaa osan töistä. Näin voit vertailla hintoja ja valita parhaan vaihtoehdon.

Maalaus ja tapetointi ovat yleensä tehtäviä, jotka voit suorittaa itse ilman suurempia ongelmia. Ne eivät yleensä vaadi erityistä asiantuntemusta, mutta tarkkuus ja huolellisuus ovat avainasemassa. Varmista, että sinulla on oikeat työkalut ja materiaalit ennen aloittamista.

Laminaatin tai parketin asentaminen on toinen tehtävä, joka on mahdollista tehdä itse, jos olet kätevä ja sinulla on oikeat työkalut. Tämä voi säästää huomattavasti kustannuksissa, mutta vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.

Kuitenkin, jos kyseessä on monimutkaisempi lattiamateriaali, kuten keraamiset laatat tai kivipinnoitteet, ammattilaisen palkkaaminen on suositeltavaa. Näissä töissä tarvitaan erityisiä työkaluja ja asiantuntemusta, jotta lopputulos on siisti ja kestävä.
Varsinkin jos olet ensikertalainen, on suositeltavaa pyytää apua, joltain joka on jo aiemmin tehnyt samoja remontteja.

Turvallisuus on aina ensisijainen huolenaihe remonttia tehdessä. Varmista, että käytät oikeita suojavälineitä ja noudatat turvallisuusohjeita, erityisesti sähkö- ja putkitöissä. Jos et ole varma, onko tehtävä turvallista suorittaa itse, on parasta konsultoida ammattilaista.

Ammattilainen paikalle

Sähkö- ja putkityöt ovat yleensä sellaisia, joita ei suositella tehtävän itse. Ne vaativat erityistä osaamista ja luvanvaraisuus saattaa olla myös kysymyksessä. Virheellisesti tehdyt sähkö- tai putkityöt voivat johtaa vakaviin ongelmiin, kuten tulipaloihin tai vesivahinkoihin.

Jos tarvitset sähkö- tai putkitöitä, on parasta konsultoida ammattilaista. Heillä on tarvittava koulutus ja välineet tehdä työ oikein ja turvallisesti. Lisäksi ammattilaiset tietävät, mitkä luvat ja sertifikaatit vaaditaan eri töissä.

KO