Helmikuun 11.päivä Suomessa vietetään turvallisuuspäivää.

112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Haluamme kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla – pieniin arjen tekoihin ja valintoihin, joilla jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta. Kampanjaviikon 5.–11.2.2018 pääteema on välittäminen: kuinka jokainen meistä voi pitää huolta paitsi omastaan myös läheistensä turvallisuudesta.

Mieti ja tarkista

Oletko auton omistaja? Onko sinulla autossasi edes minimaalista ensiapupakkausta? Ja jos ei ole, niin hanki sellainen hetimiten, se on myös aivan loistava lahja autoilevalle ystävälle. Autossa on hyvä olla myös edes pieni sammutin, uudenkin auton moottori voi palaa.
Liikutko paljon luonnossa ja järvellä? Jäänaskalit mukaan ja piikit kenkiin, niin pari pientä turvallisuusseikkaa on heti paremmalla mallilla.

Koti turvalliseksi

Entä sitten kotona? Löytyykö palovaroittimet ja vielä, että niiden patterit ovat kunnossa?
Useimmat kuolemaan johtaneet palot alkavat yöllä ihmisten nukkuessa. Vaarallisinta on savu, joka täyttää huoneiston parissa kolmessa minuutissa. Jos asunnossa on palovaroitin, se päästää kovan hälytysäänen havaitessaan savua. Ehdit pelastautua. Voit myös yrittää itse sammuttaa palonalkua.
Entä löytyykö keittiöstä sammutuspeite? Tiedän, että harvoilla se keittiö on syttynyt tuleen, mutta jos se syttyy tuleen niin sammutuspeitteen hinta on pieni siitä avusta, minkä se siinä tilanteessa tuo.

Pidä paikat kunnossa

Moni turvallisuusasia liittyy kodin järjestyksessä pitämiseen ja kerros-ja rivitaloissa myös siihen, että hätätiet ovat kunnossa ja ambulanssi ja paloauto tarvittaessa pääsevät perille saakka.
Kotioloissa lumityöt on syytä hoitaa heti kun pystyy, eikä jättää seuraavaan päivään, vaikka nyt onkin ollut leutoja talvia eikä lunta ole liiemmilti tullut, elämme kuitenkin alueella, missä lunta voi tulla paljonkin.
Turvallisuus pitää olla mielessä myös omaa kotia remontoidessa. Ei pidä itse tehdä kaikkea, varsinkaan jos ei osaa ja esimerkiksi sähkö-ja putkityöt kannattaa jättää ammattilaiselle, ettei käy sitten köpelösti myöhemmin.
Moni turvallisuuteen liittyvä asia, on se sitten kotona, matkalla tai töissä, harrastuksissa tai vapaa-ajalla, liittyy omaan itseemme, tapoihimme ja ajatusmaailmaamme. Ajammeko väsyneinä, säästämmekö väärässä paikassa – aina emme tee oikeita päätöksiä mutta pienellä järjen käytöllä, teemme oikeita päätöksiä enemmän kuin vääriä. Tehdään siis jatkossa oikeita, turvallisia päätöksiä.

112-päivästä lisää