Tänään: 25.07.2024

sijoittaminen ja säästäminen 2022

Päätoimittaja

Sijoittaminen ja säästäminen eivät ole pikamatka

Säästäminen ja sijoittaminen ovat tapoja turvata oma talous tulevaisuuden vaikeisiin tilanteisiin, joita ei voi ennakoida. Itse säästämisessä ja sijoittamisessa on monia vaihtoehtoja riippuen sekä omista tavoitteista, että valitusta riskiluokasta.

Tämä kevät, ja mennyt vuosi ovat olleet hyvä esimerkki vaikeasti sijoituskaudesta. Mutta myös siitä, että vaikeanakin aikana voi sijoittamalla tehdä tulosta, ja säästämällä kerryttää sitä vararahastoa. Mediassakin on jo vuosia puhuttu siitä, että suomalainen voi laittaa satoja euroja lottoon ja muihin onnenpeleihin, mutta sijoittajaksi suomalaisesta ei ole niin paljoa kuin esimerkiksi ruotsalaisista.

Sijoittamista ja säästämistä ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa, mutta mitä aikaisemmin laittaa rahaa sivuun, sitä nopeammin sitä on sivussa isompi summa keräämässä korkoa korolle.

Säästämisen aloittaminen

Monet eivät aloita lainkaan säästämistä, koska se aloittaminen on vaikeata, eikä se säästetty summa tunnu kasvavan millään. Mutta jos alusta pääsee ohi ja jaksaa säästää säännöllisesti, vaikka sen 50 euroa kuukaudessa, saa silläkin aikaan jo hyvän varakassan pahimman varalle.

Säästämisen sijasta voi myös miettiä sijoittamista, sillä pelkkä säästäminen omalle tilille, ei ole pitkällä aikavälillä kovinkaan järkevää, vaan kannattaa käydä vaikka omassa pankissa keskustelemassa kuukausisijoittamisesta. Sen voi kyllä tehdä netissäkin, eikä välttämättä oman pankin kautta, mutta jos sinulla ei ole mitään kokemusta aiemmin, suosittelen oman pankkineuvojan kanssa ensimmäistä tapaamista ja sijoittamisesta keskustelua.

Sijoittamisessakin on niin paljon vaihtoehtoa, jos vaikka sinulla olisikin vain se 50 euroa silloin tällöin laitettavaksi. Sijoittamisessa ostetaan omalla rahalla jotain tai osuuksia jostain, jonka arvon sitten toivotaan nousevan, ja kenties antavan vuosittain myös jotain tuottoa. Suurin tuotto sijoituksista saadaan ajan kautta sijoitusten arvon noustessa. Historiallisesti tilastoja katseltaessa esimerkiksi pörssikurssit ovat olleet nousussa vuosikymmeniä, mutta jokaisen vuoden sisällä voi tapahtua hinnoissa sahausta ylös alas, ja varsinkin viime aikoina tämä hinnanvaihtelu on ollut aktiivisempaa.

Riskitasot ja tavoitteet

Erilaiset sijoittamisvaihtoehdot tarjoavat myös erilaisia riskitasoja. Esimerkiksi paljon mediassa esillä olleet kryptovaluutat ovat mahdollistaneet monelle satojen prosenttien tuotot, mutta vastaavasti monet ovat saattaneet jopa ottaa lainaa, ja sillä ostaneet kryptovaluuttaa väärään aikaan ja nyt arvo on voinut tulla alas useita kymmeniä prosentteja.

Yksikään sijoituskohde ei ole satavarma tuoton suhteen, ja mitä varmempi se tuotto on, on se myös sitä pienempi. Mutta mitä suurempaa tuottoa hakee, sitä suurempi riski on myös sille, että oman sijoituksen arvo laskee..

Meillä on kryptoraha.info sivustolla tehty oma testi kryptorahavaluutoista yhteistyössä HAMK:n opiskelijoiden kanssa, joka kannattaa tehdä, jos on kiinnostunut kryptovaluutoista, mutta ei ole varma, miten aloittaa.

Miten sinä olet varautunut mahdolliseen lisärahantarpeeseen, onko säästöjä sukanvarressa, vai sijoitukset vasta ajatuksena?

KO