Tänään: 14.07.2024

Päätoimittaja

Stressin lievittäminen kotona

Stressi on luonnollinen asia, jota jokainen ihminen kokee elämässään. Meillä kaikilla stressi ilmenee eri tavoin, eikä toinen välttämättä stressaannu yhtä helposti kuin toinen. Stressi ei ole pelkästään pahasta, mutta liiallinen huolehtiminen etenkin turhista asioista rasittaa mieltä turhaan.

Kun ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kotonaan, ja työt muuttuvat entistäkin itsenäisemmiksi, kasvaa samalla monen stressitaso. Jos tekee töitään kotoa, voi olla vaikeaa irrottaa itsensä työasioista.

Pahimmillaan turha stressi käynnistää kierteen, jossa asioita ei saa aloitetuksi, ja asiat vain kasaantuvat kasvattaen stressimäärää entisestään.

Apu stressiin voi kuitenkin olla yllättävän yksinkertainen. Ihmiset ovat kautta aikojen etsineet erilaisia keinoja rentoutumiseen. Tutut välineet, kuten liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat varmoja vinkkejä. Apua on myös mahdollista hakea erilaisista terveyttä edistävistä ainesosista, joista yksi on esimerkiksi CBD, jonka rentouttava vaikutus voi auttaa stressin lievityksessä.

Liikunnan vaikutus

Liikunta on varmasti yksi helpoimmista ja tehokkaimmista stressinlievittäjistä. Liikunnan avulla ajatukset saa helposti pois mieltä painavista asioista, ja aivot pääsevät rentoutumaan. Samalla kohenee kunto. Liikunnan vaikutus stressin lievityksessä on siis varsin monipuolinen.

Liikuntaa voi harrastaa monella tapaa. Intensiivinen treeni saattaa olla jollekin paras tapa stressin purkuun. Kun kaiken energian voi kohdistaa liikkumiseen, esimerkiksi intervalliharjoituksessa juoksuun, tai kuntopiirissä liikkeisiin, on kaikki ajatukset helppo kohdistaa treeniin. Toisaalta jo kevyempikin liikunta, kuten vaikka kävelylenkki, voi toimia hyvänä stressin lievittäjänä. Jos mahdollista, kannattaa kävelylle lähteä metsään tai järven rannalle, sillä jo 20 minuutin luonnossa oleilun on todistettu vaikuttavan rentouttavasti. Kävelylenkin lomassa on myös samalla mahdollista tehdä ajatustyötä, jolla stressiä voi vähentää.

Liikunta edistää myös mielen virkeystilaa. Virkeänä ajattelemme selkeämmin, eikä tasapaksuun väsymyksen ja stressin tilaan jää vellomaan. Yksinkertaiselta kuulostavilla asioilla voi olla valtava merkitys. Urheilun jälkeen olemme monesti iloisempia ja levollisempia. Tämäkin positiivinen vaikutus helpottaa myös stressioireita.

Meditaatio ja ajatusten jäsentely

Stressi johtuu monesti asioista, joita meidän tulisi hoitaa, tai vastaavasti asioista, joille emme voi mitään. Hyvä ajatusmaailma on se, että jos jokin asia, johon voi vaikuttaa stressaa, stressin saa pois hoitamalla kyseisen asian. Vastaavasti, jos kyseessä on asia, jota ei voi muuttaa, ei asiaa kannata turhaan murehtia.

Asioiden järkevä pohdiskelu ei kuitenkaan aina ole helppoa. Etenkään se ei ole helppoa silloin, kun on neljän seinän sisällä ajatustensa kanssa. Ajatusten jäsentelyyn on kuitenkin olemassa paljon erilaisia työkaluja, joista voi olla apua. Klassisin tapa jäsennellä omia ajatuksiaan on tietenkin kirjoittaa niitä ylös. Joskus asian hahmottaminen voi käydä helpommin, kun sen kirjoittaa paperille tai vaikka puhelimen muistioon. Toisinaan taas asian kirjoittaminen ylös voi auttaa siinä, että jättää ajatuksen rauhaan. Kun pohdiskeltava asia on kirjoitettu ylös, se jää talteen, ja siihen voi aina myöhemmin palata.

Meditaatio on toinen loistava työkalu. Etenkin nykypäivänä, kun netti on pullollaan erilaisia ohjeistuksia ja oppaita meditaatioon, on sen aloittaminen erittäin helppoa. Mitään välineitä et tarvitse, joten kyseessä on erittäin matalan kynnyksen työkalu. Aloittelijoille suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi jotakin ohjattua meditaatiota, jollaisia löytyy netistä runsaasti. Tarjolla on sekä meditaatiota varten kehitettyjä sovelluksia että erilaisia opastusvideoita, joiden joukosta löytyy paljon aloittelijoille sopivia vaihtoehtoja. Englanniksi materiaalia on saatavilla vieläkin enemmän.

Terveystuotteet

Stressinlievitykseen on olemassa myös lääkeaineita ja luontaistuotteita. Ihmiset ovat olleet aina kiinnostuneita erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden vaikutuksesta ihmismieleen, ja nykyään tarjolla on myös paljon erilaisia aineita ja yhdisteitä, joiden avulla turhaa stressiä voidaan vähentää.

Erilaiset luonnontuotteet, kuten cdb-öljy, voivat auttaa. Parhaan yhteisvaikutuksen saa tietenkin yhdistelemällä luonnontuotteita muutoin terveelliseen elintapaan ja ruokavalioon.