Viime viikolla lehdessämme oli juttua omakotitalon myynnistä ja ostamisesta. Jutussa haastateltiin asiantuntijana Kiinteistötarkastus Kruunun Henry Lignelliä, mutta hänen nimensä oli lipsahtanut jutusta pois. Mutta Henry on asiantuntija myös märkätilojen tarkastuksen suhteen, ja märkätilat ovatkin yksi niistä tiloista, joita usein remontoidaan vastaamaan nykytarpeita remonttikohteissa.
– Jos kerrostalossa ollaan suorittamassa märkätilojen saneerausta useammassa huoneistossa samaan aikaan, kannattaa pyytää sertifioidulta märkätilavalvojalta tarjous kaikkien tilojen tarkastamisesta, kertoo Henry.
– Valvojan yhteyshenkilö asunto-osakeyhtiöissä on yleensä isännöitsijä, joskus yhteyshenkilö voi olla myös hallituksen puheenjohtaja.
Asuntokaupan alkuun pääsyä helpottamaan, Kiinteistöpalvelu Kruunun Henryllä on palveluvalikoimassa uusi tuote, NäyttökaveriPalvelu. Hänet voi pyytää mukaan asuntonäytölle, jos jostain syystä ei ole mahdollista saada kaveria tai sukulaista mukaan, Henry tulee makutuomariksi tai henkiseksi tueksi.
Märkätilatöiden valvonta isommassa kohteessa
Märkätilatöiden valvoja tekee valvontakäyntejä sovitun määrän per huoneisto. Valvoja tarkastaa ennen töiden aloitusta, että työt aloitetaan riittävän kuivalta pohjalta, ja mahdolliset kosteusvaurioituneet rakenteet uusitaan, sekä työvaiheet tehdään määräyksien ja ohjeiden mukaan, huomioiden erityisesti käytettävien tuotteiden käyttöohjeet. Tällä varmistetaan, että saneerauksen jälkeen käytettävissä on kosteusteknisesti toimivat tilat.
Remontointi ja märkätilat
Märkätilojen remontoinnissa on kiinnitettävä erityistä huomiota kosteuden ja pölyn hallintaan töiden aikana sekä valmiiden rakenteiden vesitiiviyteen, jotta vältytään kosteusvaurioilta ja homeongelmilta.
Remontoinnin yhteydessä märkätiloihin voidaan tehdä esimerkiksi laatoitusta, putkiremonttia, vesieristystä, saunaremonttia tai koko märkätilan uusiminen. Remontointi voi olla tarpeen esimerkiksi vanhan ja huonokuntoisen kylpyhuoneen uudistamiseksi tai uuden märkätilan rakentamiseksi esimerkiksi asunnon yhteyteen.
Märkätilojen remontointi vaatii yleensä ammattilaisen tekemän suunnitelman ja työn toteutuksen, jotta varmistetaan turvallisuus ja toimivuus. Suunnittelussa otetaan huomioon tilan käyttötarkoitus, tyyli ja toiveet, ja työn toteutuksessa käytetään asianmukaisia materiaaleja ja rakennustekniikoita.
Kun märkätilojen remontointi tehdään ammattilaisen toimesta, voidaan varmistaa turvallinen ja toimiva lopputulos, joka kestää käyttöä pitkään, eikä itse töiden tarkastuksesta mitään haittaa ole koskaan.
Mitä remontteja ei pitäisi omakotitalossa tehdä itse?
Omakotitalon remonteissa on tärkeää muistaa, että joitakin töitä ei suositella tehtäväksi itse, vaan niihin tulee käyttää ammattilaista. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi:
Sähkötöiden tekeminen: sähkötyöt edellyttävät asianmukaista koulutusta ja lupia. Siksi sähkötöitä ei tulisi tehdä itse, vaan niihin tulee aina käyttää ammattilaista.
Putkiremontti: putkiremonttiin liittyy paljon erilaisia työvaiheita, ja väärin tehtynä putkiremontti voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten vuotoja ja kosteusvaurioita.
Kattoremontti: kattotyöt edellyttävät asianmukaista koulutusta ja turvallisuusvarusteita. Siksi kattotyöt tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi.
Tietyt rakennusmuutokset: jos haluat tehdä laajempia rakennusmuutoksia, kuten seiniä kaatamalla tai uusia huoneita rakentamalla, kannattaa käyttää ammattilaista, joka osaa suunnitella ja toteuttaa muutokset asianmukaisesti.
LVI-työt: LVI-työt ovat tarkkaa ja vaativaa työtä, jossa tulee ottaa huomioon erilaisia turvallisuusmääräyksiä ja -vaatimuksia. Ammattilainen osaa varmistaa, että LVI-järjestelmät toimivat oikein ja ovat turvallisia.
Yleisesti ottaen, mikäli et ole varma omista taidoistasi tai osaamisestasi, kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi kaikki remontit, jotka liittyvät talon turvallisuuteen, terveyteen tai rakenteisiin.
