Viimeiset vuosikymmenet ovat olleet meille suomalaisille ja samalla lohjalaisille huolettomia vuosia. Olemme saaneet huoleti käyttää sähköä täysin sen mukaan, mitä ikinä olemmekaan halunneet sillä tehdä – vaikka saunoa joka päivä ja leipoa uunia käyttäen joka ilta – mutta nyt tuleva talvi saattaa tuoda tähän muutokset, jollemme sitten opettele uusia tapoja energiakulutukseemme jo nyt.
Se, että viranomaisia myöten ja hallitus mukaan lukien on puhuttu ja kirjoiteltu energian säästämisestä, pitäisi kertoa kansalaisille, että nyt ei ole kyse leikistä, vaan jokaisen meistä tulisi miettiä omalta osaltaan, miten voisi vähentää omaa sähkönkulutusta, jottei tässä tilanteessa synny sähkönjakelussa ongelmia, jotka voidaan ratkaista vain hetkellisillä paikallisilla sähkökatkoilla.
Me kävimme tapaamassa paikallista kauppiasta juttelemassa energiansäästöstä ja nykymaailman menosta.
K-Supermarket Lempola säästää jo energiaa

Tänä syksynä kymmenen vuotta täyttävä kauppa on juuri kesällä tehdyn energiaselvityksen mukaan kohtuullisen hyvässä kunnossa energiataloudellisesti. Pari selvää parannuskohtaa on, ja ne niitä varten on jo investointilaskelmat tehty, mutta kysyimme kauppias Marko Saarelalta, mitä kauppa on voinut tehdä jo ennen näitä tulevia isompia remontteja.
Olemme huomioineet tilanteen, ja ottaneet esimerkiksi juomapuolelta kylmäkaappeja pois päältä, eli esimerkiksi oluet eivät ole enää kylmässä. Meillä kävi lisäksi myös kylmähuoltoyritys tarkastamassa kaikki käytössä olevat kylmälaitteemme, ja niiden lämpötilat optimoitiin energiankulutuksen ja tarvittavan kylmyyden suhteen, kertoo Saarela.
Lisäksi olemme jo jonkin verran tarkastaneet valaistustamme, mutta valaistuksen suuri remontti on vasta tulossa, kun siirrymme led-valoaikaan. Muuten kaupassa energian säästöä voi vielä tehdä monella muullakin tavoin, ja tarpeen mukaan voimme jopa keventää hetkellisesti valikoimaamme, mikäli energianjakelu oikeasti kriisiytyy, jatkaa Saarela.
Nykyaikaiset päivittäistavarakaupat kuten K-Supermarket ovat melkoisia energiasyöppöjä. Siinä missä kaupan ilmaa pitää kierrättää, pitää sitä myös raikastaa ja huolehtia oikeista lämpötiloista eri osissa kauppaa. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Lempolan supermarketissa on reilut 14 000 eri tuotetta inventaariolistalla? Osa näistä on hedelmä- ja vihannesosastoilla, osa kylmäkaapeissa, osa pakasteiden joukossa – osa kuivahyllyissä- eli tavaroita on paljon eri lämpötiloissa.
Meillä kaupassa otetaan noin 30 % kylmälaitteistojen tuottamasta ”hukkaenergiasta” takaisin talon omaan lämmitykseen, eli kauppa tekee parhaansa ollakseen mahdollisimman energiapihi, huolehtien kuitenkin kaikkien tuotteiden turvallisuudesta, sekä asiakkaiden hyvinvoinnista.
Energiatalkoot ovat yhteiset
Nyt tulevan talven mahdolliset energiaongelmat liittyvät osittain siihen, että olemme tottuneet käyttämään paljon energiaa kuluttavia laitteita samoihin aikoihin. Eli olemme käyneet saunassa ja käyttäneet uunia, sekä kylmällä säällä lämmittäneet asuntojamme enemmän, ja nämä kaikki yhdessä ja yhtä aikaa ovat saaneet aikaiseksi energiankäytössä piikkejä, joita ei toivota tulevalle talvelle. Nyt syksyllä on saatu jo lukea monesta mediasta erilaisia sähkönsäästötapoja, joita jokainen meistä voi omassa arjessaan tehdä. Energiansäästön ei tarvitse välttämättä vaikeuttaa arkea, mutta on hyvä tehdä harkittuja muutoksia omiin tapoihin, ja niiden avulla, kaikkien yhteisesti toimiessa, ensi talvesta ei tule ongelma.
Meillä kaupanalalla on totuttu seuraamaan sähkönkulutus jo aiemminkin, kun sähkö oli edullisempaa. Nyt on entistä tärkeämpi tiedostaa ne paikat ja tavat, joilla energiankulutusta on mahdollista pienentää. Kyse ei ole vain kustannuksista, vaan nyt on kyse myös itse kulutuksesta, ja jokainen meistä voi omassa kodissamme tehdä oman osansa yhteiseen hyvään.
Jos nyt Suomessa ei tämän syksyn sähkötalkoot osoita vielä riittävyyttään, vaan kotitaloudet ja yritykset jatkavat entiseen malliin, voi edessä olla entistä rajatumpaa sähkönkäyttöä, ja tiukempia ohjeita. Meillä kaupalla voidaan tarvittaessa siirtää tuotteita enemmän yhteen ja todellakin hetkellisesti jopa pienentää valikoimaa, mikäli suurempia energiasäästöjä tarvitaan.
Käteinen raha ja sähkökatkokset
Mediassa on paljon puhuttu siitä, että suomalaisten pitäisi varautua sähkökatkoksiin ja muutenkin mm. pitämällä jonkin verran käteistä saatavilla, ja kotona myös muutaman päivän kuivaruokavarastot mahdollisten kriisitilanteiden varalta. Kysymys ei ole isojen summien varaamisesta, vaan järkevästä pienestä vararahastosta. On hyvä muistaa, että tietoliikenneyhteyksien ongelmat näkyvät heti kaikissa korttimaksamisessa ja mobiilimaksamisessa, vaikkei varsinaisia sähkökatkoja tulisikaan. Jos sitten niitä sähkökatkoja on, niin silloin eivät myöskään pankkiautomaatit eivätkä kauppojen kassat toimi – eivät ainakaan kovin kauaa, ja todennäköisempää on, että kaupat eivät ole auki näiden suunniteltujen sähkökatkojen aikana, mikäli sellaisiin tulevana talvena päädytään.
K-Supermarket on yksi monesta paikallisesta liikkeestä ja yrityksestä, jotka ovat jo aloittaneet oman energiansäästönsä, oletko sinä tehnyt jo samoin?
KO
Jos haluat lukea lisää sähkön ja energian säästämisestä: www.energiaremontti.fi sekä www.ilmastopaketti.fi käsittelevät näitä asioita.