Kaikkihan tietävät, että jos jossain, niin suomalaisten pienten kyläyhteisöjen baareissa kaikki suuret ongelmat on jo vuosikymmenien ajan vatvottu ja kai osin ratkottukin. Kyseessä olevat taajamatkin on joskus saatu uuteen nousuun. Varmaa on, että jotkut baarit ainakin nostivat liikevaihtoaan, kun kylän kaikkitietävä ”kerma” oluen voimalla laittoi asioita kuntoon. Mutta uskokaa tai älkää, vielä tänäkin päivänä voi joltain pieneltä paikkakunnalta löytää tällaisen baariaarteen ja sen asiantuntevan asiakaskunnan.

Virkkalassakin on aikoinaan ollut persoonallisia pikku kuppiloita, mutta nykyään ei sellaisia kuin tarkoitan, ole jäljellä enää yhtään. Näytelmäkerho Kässäri avaa kuitenkin parin viikon ajaksi kaikelle kansalle Kässän taidetalolla ”Ellan baarin”, johon Virkkalan johtavassa asemassa oleva henkilö on kutsunut superpätevän asiantuntijan. Hänen avullaan Virkkalasta pyritään saamaan oikea metropoli, vaan saadaanko sittenkään, monta on mutkaa matkassa.

Ellan baarissa törmää toki myös muihinkin asiakkaisiin, ehkä jopa Virkkalan historiasta tuttuihin hahmoihin. Pitää kuitenkin ymmärtää, että Ella ei tarjoile mitään alkoholipitoisia juomia, joten jos katsojasta vaikuttaa, että baarissa asioivat asiakkaat eivät välttämättä ole keskenäänkään samoilta aikakausilta, johtuu se täysin käsikirjoituksesta.


Ellan baarin kahvipöytäkeskustelijat Eero Rantalaiho (vas), Janne Rautapää, Eila Sarin ja Nils Eklund sekä takana kahvia kaatamassa Ella Tiainen. (Kuva: Antti Tulonen)

Ellan baarin harjoituksissa

Kaikille esitettyyn kysymykseen, miltä tuntuu Ellan baarin tekeminen, Eila Sarin kertoi sen olevan tosi mukavaa, sopivan rytmistä ja hauskaa. Roolihenkilöt ovat hänestä jotenkin eläviä ja niiden esittäjät tosi mukavia. Sarin kertoi, että ei ole aikoihin ollut tekemässä puhuvaa roolia ja päätti, ettei tekisi enää ikinä mitään roolia, mutta on nyt kuitenkin viihtynyt. Hän pitää porukasta ja myös ohjaajan työskentelystä ja hänestä on kivaa olla ohjattavana. Hänestä on hienoa verestää vanhoja taitojaan pikku hiljaa.

Janne Rautapään mielestä on kiva huomata, miten oman tekstin osuus realisoituu lavalla ja muuttuu vähitellen oikeaksi esitykseksi. Arto Niemisen kirjoittaman murteellisen osuuden näytelmästä toteuttaa Esko Mälkiä, jonka mielestä länsimurre ja myös roolihahmon olemus karjalasta kotoisin olevalle on ollut haastavaa. Ella Tiainen vastasi kysymykseen, mitä hän itse pitää baaristaan: ”Kyllä mä voin kahvit keittää”. Marke Kivikoski puolestaan piti rooliaan hyvin kotoisana.

–Kiitos kysymästä, hyvä, että viedään perinnettä eteenpäin tällä seudulla. Aihe on sellainen, että moni yleisöstä voi löytää sieltä läheisiä yhteyksiä. Hyvä on näytelmän idea ja hyvähän sen on oltava, kun sitä on kaksi ja puoli vuotta kypsytelty, pohti Eero Rantalaiho.

Eeva-Maija Tallgren kommentoi, että onhan tämä tosi hauskaa ja kiva porukka koheltamassa.

–Kyllä Ella osaa baarissaan asiat hoitaa, tiivisti Leena Syrjälahti.

–Hyvä porukka jälleen kerran asialla, Nils Eklund kiteytti asian lopuksi.

Näytökset Kässän talossa

Näytelmäkerho Kässäri esittää Antti Tulosen ohjaaman näytelmän ”Ellan baari” Kässän Taidetalossa (Tynninharjuntie 21, Virkkala). Ensi-ilta on maanantaina 9.5. klo 19.00. Muut esitykset: torstaina 12.5. klo 19.00, lauantaina 14.5. klo 14.00, sunnuntaina 15.5. klo 14.00, maanantaina 16.5. klo 19.00, torstaina 19.5. klo 19.00, lauantaina 21.5. klo 14.00 ja sunnuntaina 22.5. klo 17.00.

Paikkoja on rajoitetusti, joten varaathan pöytäpaikkasi ennakkoon jo tarjoilunkin takia numerosta 0400 475 180 tai sähköpostilla tulosenantti@gmail.com. Paikan lunastus vain käteismaksulla ennen esitystä. Ei väliaikaa. Lippu sisältää kahvitarjoilun.

Teksti: Antti Tulonen