Tätä kirjoitettaessa Suomen kesä näyttää parhaita puoliaan, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, linnut laulavat ja suuri osa maasta on kesälomilla. Mutta samalla kun on lämmintä ja aurinkoista, pitää muistaa myös huolehtia itsestään, ja lähimmäisistä – nuorista ja vanhemmista. Käydään tässä seuraavaksi läpi pari asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä näin hienoina aurinkoisina kesäpäivinä.

Juo tarpeeksi

Lämmin sää vaikuttaa kehoomme ja mieleemme monin eri tavoin, ja vaikka auringonvalo tuo iloa ja lämpöä ja on meille tervetullut, on hyvä myös suhtautua suoraan auringonpaisteeseen sen vaatimalla varovaisuudella. Tarkoittaen siis sekä oman ihon turvaamista aurinkorasvoilla, kuin myös lasten turvaamista. Aurinkoinen päivä vaatii myös huomattavasti enemmän juomista kuin tavallinen päivä, ja juomisen suhteen olisi hyvä pysytellä niissä vähemmän sokerisissa vaihtoehdoissa.
Jos normaali päivän juomatarve on aikuisella ihmisellä keskimäärin kaksi litraa, nousee tarvittavan nesteen määrä aurinkoisena päivänä. Vesi on helteelläkin hyvä janojuoma, mutta varsinkin voimakkaasti hikoillessa on hyvä juoda esimerkiksi hiilihapollista vichyn tyyppistä juomaa, jossa on lisätty suolaa. Olut ja siideri voivat viilentää oloa, mutta hyvän nestetasapainon ylläpitämisessä ne eivät auta, vaan kuivattavat kehoa lisäämällä virtsaamisen tarvetta.

Suojaa ihosi

Kuten yllä mainittiin, älä luota, että ihosi olisi jotenkin erilainen kuin muiden – käytä aurinkovoiteita, ja oikeasti sellaisia, jotka tarjoavat suojaa. Sinun siis pitää oikeasti suojata ihosi.
Siinä missä aurinko tuntuu ihanalta iholla, niin liiallinen altistuminen UV-säteilylle ja sen aiheuttama ihon palaminen ovat merkittävimpiä ihosyövän riskitekijöitä. Lisäksi UV-säteily vanhentaa ja kuivattaa ihoa. Aurinkosuojatuotteet ovat kätevä lisäapu auringon haitalliselta säteilyltä suojautumiseen, mutta mikään niistä ei anna täydellistä suojaa. Varjoa ja vaatetusta aurinkolaseineen ja hattuineen ei siis kannata unohtaa osana auringolta suojautumista. Kuumana keskipäivänä pitäisi välttää suoraa auringossa olemista.
Yleensäkin pidä aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla pään ja niskan suojaavaa leveälieristä päähinettä ja aurinkolaseja, juo riittävästi vettä ja pidä taukoja ulkotöistä.

Varovaisesti vesillä

Järvellä ollessa on hyvä muistaa myös muut järvellä olijat. Siinä missä ennen oli vain uimarit ja kalastajat, niin nykyään järvellä on paljon muitakin liikkujia, ja ennen järvelle lähtemistä on hyvä ymmärtää järviliikenteen säännöt – ja jollet tiedät, kysy esimerkiksi siltä, keneltä olet vuokraamassa tai ostamassa laitteet.
Siinä missä veneessä pitää muistaa turvavälineet kuten pelastusliivit, pitää myös ymmärtää, ettei pidä hypellä pääedellä ja sukeltaa paikoissa, joista ei ole varma, mitä pinnan alla on tulossa vastaan.
Vesille kannattaa lähteä riittävillä veneilyn turvallisuuteen kuuluvilla perusvarusteilla, joista ensisijaisia ovat kunnon pelastusliivit kaikille veneessä olijoille ja vedenpitävä kännykkä tai sille varattu vedenkestävä suojakotelo. Kohtalokasta voi olla lähteä liikkeelle liian kevyellä kalustolla ja huonolla säällä.

KO

Tiesitkö? Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta helteellä hyvin raskasta fyysistä työtä tekevällä määrä voi nousta jopa 12 litraan.