Mutapainin ystäviä esitettiin vuosina 1984-1985. (Kuva: Iiris Kankaanpää)

 

No nyt on kasaria! Muistatko aikakauden suositut viihdeohjelmat, kuten Hukkaputken, Velipuolikuun, Mutapainin ystävät, Hymyhuulet? Lohjan Museon näyttelyyn on koottu pukuja, alkuperäisiä pukusuunnitelmia ja viihdeohjelmien valittuja paloja. Voit kuunnella aikakauden hittejä tai heittäytyä vaikka discoilemaan.

Yleisradion pitkäaikainen pukusuunnittelija, skenografi Satu-Marja Nygren on tuonut esille luomuksiaan suosituista sketsiohjelmista. Ansioituneen ja palkitun pukusuunnittelijan töitä on nyt esillä ensimmäistä kertaa yleisölle näyttelyn muodossa. Näyttely yhdistää suositut viihdeohjelmat ja niiden puvustukset 1980-luvun ajankuvaan: näyttelyyn rakennettu 80-luvun nuoren huone ja olohuone vievät aikamatkalle kolmen vuosikymmenen taakse.

Istahda mukavasti sohvalle tunnelmoimaan, katselemaan ohjelmia ja selailemaan lehtiä. Voit myös pukeutua kasarityyliin ja jakaa kuvasi viestiseinälle. Viihdettä tarjoilevat sketsiohjelmien lisäksi suositut aikalaissarjat: mitäpä olisi 80-luvun olohuone ilman Faktahommaa, Reinikaista tai Patakakkosta? Näyttelyn ohjelmapätkät ovat Ylen arkistomyynnin toimittamia ja useimmat niistä löytyvät myös Ylen Elävästä arkistosta. Tervetuloa 1980-luvulle!

 

Nostalgian kultaama 80-luku

Kansa kaipaa 80-lukua. Siihen tulokseen päätyi kyselytutkimus*, jossa kysyttiin millä vuosikymmenellä elämä on ollut parhaimmillaan. 1980-luvulla hyvinvointivaltio kukoisti, elämänlaatu kohentui edellisestä vuosikymmenestä, eikä lama-ajasta vielä ollut tietoa. Talous kasvoi ja nousukausi loi tulevaisuuden uskoa. Kansalaisilla oli varaa kuluttaa ja sen annettiin näkyä. Rahana oli markka, presidenttinä Koivisto ja ystävyyttä itänaapuriin ylläpidettiin Leningradin matkoin ja YYA-sopimuksen turvin. Turvallista ja vakaata 80-lukua. Mutta oliko se sittenkään niin? Ikävien uutisten rintamalla vuosi 1986 oli varsin tapahtumarikas. Mitä muuta vuosikymmeneen mahtui? Siihen voi tulla tutustumaan tai muistia virkistämään Lohjan Museoon. (*Yle Uutisten taloustutkimuksella teettämä kysely v. 2015)

Teksti: Iiris Kankaanpää