Omasta asunnosta, tai omasta talosta on pidettävä huolta. Sitä pitää huoltaa, korjata ja ehostaa tasaisesti ja samalla ymmärtää, että oma koti ei ole koskaan varsinaisesti valmis. Oma koti kasvaa ja elää oman elämän mukana ja mukautuu sen muutoksiin ja tarpeisiin mahdollisuuksien mukaisesti. Esimerkiksi viime vuosina ovat kotien etätyöpisteet lisääntyneet ja se on tuonut aivan omanlaisensa remonttitarpeen asuntoihin.

Me haastattelimme Rakennuspalvelut Jari Holm Oy:n Jari Holmia tämän hetken tilanteesta rakennusalalla, mutta enemmän vinkkien kannalta, kuin siltä rakennusalan markkinatilanteen kannalta.

Laatuvaatimukset ovat muuttuneet

Internet, digiaika, on tuonut ihmisten tietotason aivan uusiin sfääreihin. Se tarkoittaa sitä myös rakentamisen ja remontoinnin alalla, missä myös erilaiset televisio-ohjelmat ja online-oppaat antavat asuntojen ja talojen omistajille uusia ideoita ja ajatuksia, sekä tietoa eri mahdollisuuksista.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että varsinkin nuoremmalla ikäpolvella on useasti entistä korkeammat laatuvaatimukset. On luettu tai nähty jotain kivaa, ja halutaan saada se mukaan myös omaan remonttiin, kertoo Jari Holm muuttuneista laatuvaatimuksista.

Remontti- ja raksamiesten ammattitaito on muuttunut

Uudet vaatimukset, uudenlainen koulutustapa ja lisääntynyt valikoima on tuonut uudenlaisen tilanteen myös itse remonttimiehille.

– Remonttimiesten parissa on viime vuosien aikana tullut esille moniosaajien vähentyminen. Rakennusalan koulutus tuottaa monesti yksittäisen alan osaajia, ja vanhanajan moniosaajat alkavat olla harvinaisia – tai ei harvinaisia, mutta selkeä muutos on parasta aikaa käynnissä.

Tämä on asia, joka on tullut esille monissa muissakin keskusteluissa – ammattikoulutus on muuttunut entistä tarkempaa, ja kapeampaan osaamiseen.

Oman remontin suunnittelun aloittaminen

Oman remontin suunnittelussa kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan aikaa ja apulaisia. Varsinkin jos oma tietotaito on vähäinen, etkä ole aiemmin remontoinut. Me kysyimme Jarilta, mitkä ovat niitä kotiremonttien kompastuskiviä, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen vastaan.

– Remonttiasiakkaat ovat monesti pitkään suunnitelleet, mitä haluavat ja minne. He ovat ottaneet selvää hinnoista, tekniikoista ja jopa aikatauluista ja monesti varsinainen tarjouspyyntö ja sitä sitten vastaava remonttitarjous ovat selkeitä toteuttaa. Ongelmaksi sen sijaan on monesti tullut se, että suunnittelu- ja budjetointivaiheessa ei olla osattu ottaa huomioon remontin purkuvaihetta. Pienikin remontti voi sisältää oman purkuvaiheensa, ja mitä suurempi remontti, sitä isommat ovat purkuvaiheen lisätyöt ja kustannukset. Tämä kannattaa huomioida, jos on miettimässä ja laskemassa oman tulevan remontin budjettia ja aikataulua.

Valitse ammattilainen avuksi

Monet kotien remontit vaativat joissain työvaiheissa ammattilaisen, ja vaatimukset ovat erilaiset omakotitaloissa ja asunto-osakeyhtiöissä. Lisäksi esimerkiksi sähkötyöt ja vesieristystä vaativat työt vaativat sertifioidun, koulutetun ammattilaisen tekemään työt, muutenkin monet remonttivaiheet on hyvä teettää sellaisella, joka on tehnyt niitä ennenkin. Itse voi olla mukana tekemässä ja oppimassa, jos siltä tuntuu ja oppiminen onnistuu remontin yhteydessä, mutta muista, että jokainen remontti alkaa aina kunnon suunnittelusta ja sen tulisi päättyä huolella tekemiseen.

– Siinä vaiheessa, kun etsii tekijää omaan remonttiin, kannattaa tarkistaa yrityksen taustatiedot mahdollisimman hyvin ennen tarjouksen hyväksymistä, vihjaa Jari Holm.

Valitettavasti markkinoilla on tekijöitä, jotka eivät aina suhtaudu omaan tekemiseensä tarvittavalla ammattiylpeydellä, tai tekevät työvaiheita, ilman tarvittavaa koulutusta. Kouluttautumaton remonttimies voi saada aikaan hyvän näköistä jälkeä, mutta se ei tarkoita, että remontti olisi oikein tehty, ja etteikö ongelmia voisi syntyä nopeastikin remontin jälkeen. Siksi on hyvä tietää, millaisen yrityksen tai ammattilaisen kanssa lähtee omaan remonttiaan toteuttamaan.

Mitä jos remonttia ei suunnitella ollenkaan tai tarpeeksi hyvin

Jokainen remontti tulee suunnitella ja toteuttaa huolella. Seuraavassa on muutamia yleisiä ongelmia, jotka saattavat ilmetä, jos remonttia ei suunnitella riittävästi:

Puutteellinen suunnitelma: Suunnitelman puute johtaa usein ongelmiin remontin toteutuksessa. Ilman selkeää suunnitelmaa saattaa unohtua tärkeitä yksityiskohtia, kuten seinäpintojen kunto tai tarvittava pohjatyö.

Epäsopiva lopputulos: Remontin lopputulos saattaa olla pettymys, jos esimerkiksi mittatilaustyönä tehdyt kalusteet eivät sovi odotetulla tavalla tilaan. Tämä voi johtaa esimerkiksi kaappien virheasentamiseen tai sopimattomaan ulkonäköön.

Sähköasennusongelmat: Huolimaton sähköasennus voi aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä, kuten paloturvallisuusongelmia tai sähkökatkoja. Ammattilaisen tekemä asennus on tärkeää, jotta vältetään nämä riskit.

Kun suunnittelet remonttia, huomioi seuraavat asiat:

Tarpeeksi aikaa suunnitteluun: Varata riittävästi aikaa suunnitteluun ja harkintaan ennen varsinaisen remontin aloittamista. Tämä auttaa välttämään kiireen aiheuttamia virheitä ja ongelmia.

Yksityiskohtainen suunnitelma: Laadi yksityiskohtainen suunnitelma, joka sisältää kaikki remonttiin liittyvät vaiheet ja tarvikkeet. Tarkista suunnitelma useaan otteeseen ja varmista, että se kattaa kaikki tarvittavat asiat.

Ammattilaisen apu: Tarvittaessa ota ammattilaisen apua suunnitteluvaiheeseen. Esimerkiksi keittiöremontissa keittiöfirma voi auttaa suunnittelemaan tilan optimaalisen käytön ja välttämään mahdollisia ongelmia.

Budjetin huomioiminen: Muista ottaa huomioon budjetti suunnitellessasi remonttia. Selvitä etukäteen kustannusarviot eri vaihtoehdoille ja varaa riittävästi rahaa odottamattomiin kuluihin.

Näiden vinkkien avulla voit varmistaa, että remonttisi sujuu suunnitellusti ja lopputulos on toiveidesi mukainen.