Lohjan torilla ja kaupungin keskustassa vietettiin Laurinpäivää jälleen perinteisissä merkeissä lauantaina 6.8. Päivän kohokohtana palkittiin Vuoden Lauri. Tänä vuonna tuon kunnian sai Tuomas Törmi, joka tunnetaan niin Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston opettajana kuin monesta muustakin musiikki- ja kulttuurialan yhteydestä Lohjalla. Hän on vuosien kuluessa ehtinyt olla mukana varsin monissa kulttuuriproduktioissa.

–Tämä on suuri kunnia. Otan ilolla ja nöyrästi vastaan tällaisen arvonimen. Tuntuu, että olen tehnyt näiden vuosikymmenten aikana jotain oikein ja tuottanut iloa ihmisille. Olen hyvin otettu, Törmi kommentoi Vuoden Lauriksi valintaa.

Päätyönään Törmi opettaa viulunsoittoa Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa, mutta musiikin monitaituri ehtii tehdä paljon muutakin, kuten sovittaa ja säveltää kappaleita eri tuotantoihin. Musisointi sujuu häneltä yli musiikin genrejen ja taidelajien rajojen. Törmi on esimerkiksi sovittanut teoksia niin sinfoniaorkesterille kuin pitkän linjan rockyhtye Tinoksellekin. Hän on säveltänyt mykkäelokuvan ja tehnyt yhteistyötä Lohjan Teatterin kanssa. Lohjan Laulupäivien 20-vuotisjuhlaan hän sävelsi Kuntaliitosoopperan. Jyrki Anttilan OperArtin Taipaleenjoki-oopperan esityksissä hän on toiminut kapellimestarina. Törmin työ Lohjan kulttuurielämän eteen on huomioitu aiemminkin, sillä hän sai Lohjan kulttuuripalkinnon vuonna 2019.

–Olen saanut olla monessa mukana, kun olen asunut ikäni Lohjalla ja oppinut tuntemaan eri tahoja. Olen saanut ehdotuksia ja yleensä tarttunut niihin. Olenkin kiitollinen kaikista mahdollisuuksista, joita eteeni on Lohjalla annettu. Minulle on kulttuurin tekijänä hienoa, että minuun on luotettu ja luotetaan. Pyrinkin tekemään niin pienet kuin isotkin esitykset yhtä korkeatasoisesti, Törmi pohtii.

Juuri työn monipuolisuus on pitänyt motivaation yllä vuodesta toiseen.

–Motivaatio kumpuaa musiikin tekemisestä ja yhdessä onnistumisesta, kun huomataan, että homma toimii ja saadaan aikaan hyviä produktioita. Motivaation lähtökohtana on kuitenkin myös halu olla mukana erilaisissa jutuissa ja eri musiikkityylien parissa. Silloin ei pääse leipääntymään.

Törmi ei osaa nimetä varsinaisia kohokohtia uraltaan, sillä hyvin erilaisia työtehtäviä ja produktioita on vaikea verrata ja asettaa arvojärjestykseen. Mieleen ovat silti jääneet esimerkiksi Lohjan kaupunginorkesterin esiintymiset Hartwall Arenalla, musikaalin säveltäminen taiteen perusopetuksen yhteisprojektina sekä Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin ulkomaanmatkat.

–Motivaatio musiikin tekemiseen saa tavallaan korkeamman kaiun siinä, kun lähdetään festivaaleille lähdetään soittamaan yhdessä nuorten kanssa.

Tekemistä riittää jatkossakin. Opetustyö jatkuu ja erilaisia produktioitakin on luvassa. Törmi tekee mm. yhdessä musiikkiopiston nuorten kanssa taustanauhat Lohjan Teatterin The Sound on Music -musikaaliin. Musiikkiopiston sinfoniaorkesteri esiintyy syksyllä yhdessä Kirkkonummen musiikkiopiston orkesterin kanssa. Joulukuussa jatkuu yhteistyö Tinoksen kanssa ja vuorossa on myös jouluaaton tv-lähetyksistä tuttu Lumiukko-animaatio, jonka musiikit Lohjan kaupunginorkesteri soittaa livenä Laurentius-salissa.

–Musiikki on hieno taiteen laji ja kun sen vielä yhdistää teatteriin ja muihin taidemuotoihin, sen tekeminen on todella mielekästä.

Vuoden Lauri Tuomas Törmi on kiitollinen kaikista niistä musiikki- ja kulttuurialan mahdollisuuksista, joita hänelle on Lohjalla tarjoutunut. (Kuva: Risto Silvola)

Toivon, että jokainen nuori löytäisi oman juttunsa”

Musiikkiopistossa opettamisen myötä nuoret ovat iso osa Törmin työtä. Hän kantaa heistä myös huolta.

–Lohjalla on hyvät harrastamisen mahdollisuudet. Toivon, että mahdollisimman moni nuori löytäisi oman juttunsa, jota hän tykkää tehdä, oli se sitten mitä tahansa.

Törmi itse innostui musiikista jo lapsena.

–Aloitin viulunsoiton 12-vuotiaana. Isäni oli laulaja ja innosti minua. Siitä se lähti. Lukiossa minulle oli jo selvää, että haluan viulistiksi.

Lauri edistää lohjalaisuutta ja Lohjan tunnettuutta

Lauri on valittu jo vuodesta 1985 lähtien. Lauri on lohjalainen, Lohjalla asuva henkilö, joka toimii oman työnsä, toimintansa ja persoonansa kautta esimerkillisenä Lohjan edustajana. Lauri on ennen kaikkea tekijä, joka toiminnallaan edistää lohjalaisuutta tai Lohjan tunnettuutta kuntarajojen ylikin. Lauri voi olla myös esimerkillinen hyväntekijä tai henkilö, joka on aikaansaanut lohjalaisittain jotain paikkakunnalle koituvaa erityistä hyvää. Lauri voi miehekkäästä nimestään huolimatta olla mies tai nainen.

SMS

1 Comment

  • Mariia Kolmsoppi

    9.8.2022 - 13:53

    Meni oikealle miehelle tää titteli. Paljon onnea ja uusia avoimia ovia Sinulle, vuoden 2022 HERRA LAURI – Tuomas Törmi

Comments are closed.