Lohjan yhdeksäs matkailugaala järjestettiin Puu-Anttilassa viime perjantaina. Koolla oli jälleen joukko lohjalaisia matkailualan toimijoita, joista osa palkittiin paikallisen matkailun eteen tehdystä työstä. Gaalan teemana oli tällä kertaa lähimatkailu, mikä näkyi mm. siten, että gaalaillallisen valmistuksessa oli hyödynnetty lähituottajien raaka-aineita.

Yksi matkailugaala jäi koronan vuoksi kokonaan väliin ja toinen järjestettiin ulkona metsägaalana. Nyt kun viimein päästiin kokoontumaan joukolla yhteen sisätiloissa, tuntui se monista oudoltakin pitkästä aikaa. ”Niin kuin olisi tekemässä jotain kiellettyä” yksi osallistujista puki ajatuksensa sanoiksi. Gaalassa esiintyivät lohjalainen koomikko Ursula Herlin ja Lohjan kaupunginorkesterin puhallinkvintetti. Myös esiintyjät kokivat iloa siitä, että he pääsevät viimein esiintymään live-yleisölle.

Lohjan kaupungin matkailupäällikkö Minna Ermala kertoi, että koronan tuomista haasteista huolimatta Lohjan matkailulla on mennyt oikein mukavasti. Korona on pakottanut eri toimijoita uudenlaiseen yhteistyöhön, jonka hedelmistä kaikki saavat nauttia.

–Meillä oli huikeat asuntomessut ja yli 80 000 messukävijää, jotka jättivät Lohjalle 3,9 miljoonaa euroa. Olemme saaneet Lohjalle paljon kotimaan matkaajia ja uusia asukkaita. Järvikaupungin imago on saatu yhdessä tuotua tutuksi Lohjan ulkopuolellakin. Yhteistyötä on tehty myös Uudenmaan muiden kuntien kanssa. Ilman pandemiaa ei olisi ehkä syntynyt esimerkiksi South by cycle -pyöräilyreittiä. Yhteistyötä on pitänyt tarkastella uudella tavalla, Ermala sanoi.

Hän iloitsi myös siitä, että haastavista ajoista huolimatta uusia yrityksiä ja tuotteita on syntynyt ja vanhoillekin yrityksille on löytynyt hienosti uusia vetäjiä, jos edellinen yrittäjä on päättänyt lopettaa.

Matkailugaalaan toi terveisensä myös Hanna Muoniovaara VisitFinlandista.

–Poikkeuksellisina aikoina meidän on löydettävä itsestämme vahvuutta, muutoskykyä ja rauhaa keskittyä niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Kiitokset kaikille jaksamisesta vaikeina aikoina, Muoniovaara sanoi.

Jarmo Liukkonen (ylä vas) ja Rea Rahola-Liukkonen (HouseBoat Lohjan Helmi), Tuula Suominen (Lohjan pandemiaryhmä), Elina Kaukojärvi (PURE Experience), Riku Loman (Fun4Rent), Petri Eriksson (Aurlahti Oy), Maija Linnavuori-Yrjönsalo (Petter ja Margit Forsströmin säätiö), Miia Ojanen ja Hanna Nieminen (Lohja Spa & Resort), Helena Kontio (ala vas), Arja Laine, Katri Kohonen ja Minna Ermala (Lohjan matkailu).

Vuoden matkailuyritys

Vuoden matkailuyrityksenä palkittiin PURE Experience ja yrittäjä Elina Kaukojärvi. Palkinto tuli sinnikkäästä työstä vaikeina aikoina. Haastavasta ajasta huolimatta yritys on kasvanut ja tehnyt uusia aluevaltauksia liiketoiminnassaan. Lisäksi Kaukojärvi järjesti asuntomessuille LohjaShoppyn, jonne muutkin yrittäjät saivat tuotteitaan esille. Kiitosta tuli myös siitä työstä, jota yritys on tehnyt esteettömyyden ja kestävän matkailun eteen.

–Kun jaksaa uskoa omiin unelmiinsa ja nähdä vaivaa, jonain päivänä saattaa tapahtua jotain suurta, Kaikojärvi sanoi gaalassa.

Seuraavaksi hän aikoo panostaa Tytyri Elämyskaivoksen kehittämiseen.

–Toivottavasti vain kaivoksen katto on rajana.

Vuoden tulokas

Vuoden tulokkaana palkittiin HouseBoat Lohjan Helmi, joka on tuonut Lohjanjärvelle aivan uudenlaisen palvelun. Lohjan Helmen kyydissä kuka tahansa pääsee nauttimaan järvestä, vaikka omaa mökkiä ei olisikaan. Kysyntää mökkilautalle on riittänyt. Se seilasi järvellä heti ensimmäisen kesänsä aikana yli 1 000 kilometriä.

–On sää mikä tahansa, liikkeelle on päästy. Ihmiset sanovat, että oli ihanaa, kun he tulevat takaisin järveltä, kertoo Rea Rahola-Liukkonen.

Vuoden ekoteko

Vuoden ekoteko myönnettiin Lohja Spa & Resortille, joka on saanut käyttöönsä Green Key -sertifikaatin. Kyseessä on tällä hetkellä ainoa kestävän kehityksen sertifikaatin saanut lohjalaisyritys. Kestävän kehityksen puitteissa kylpylässä on mm. vähennetty veden ja energian kulutusta, jätemäärä on pudonnut ja kierrätystä on tehostettu. Lisäksi käyttöön on otettu aurinkopaneelit.

Järvipalvelujen megaparannus

Yksi teko on ollut aivan omaa luokkaansa parantamaan Lohjanjärven palveluja. Petri Eriksson (Juhlapesu/Aurlahti Oy) toi Aurlahden rantaan veneiden tankkausaseman, jota oli odotettu jo vuosia, jopa vuosikymmeniä. Asema palvelee niin mökkiläisiä kuin muitakin järvelle veneileviä ja esimerkiksi vesiskootterilla ajelevia. Onpa tankkaamassa nähty vesitasokin. Mikä sai Erikssonin perustamaan tankkausaseman?

–Lohjanjärvi, veneilijät, mökkeilijät ja yrittäjät tarvitsevat tämän, Eriksson totesi.

Eriksson toi rantaan myös ympäri vuorokauden auki olevan kioskin. Kesäasiakkaiden lisäksi siitä ovat nauttineet mm. kuuman juoman ostamaan poikenneet hiihtäjät.

Lapsiystävällinen kulttuuriteko

Lapsiystävällinen kulttuuriteon palkinnon sai Petter ja Margit Forsströmin säätiö, joka on tarjonnut ja tarjoaa jatkossakin tuhansille nuorille tutustumisen Tytyri Elämyskaivoksen geologiseen kierrokseen. Kierroksilta saadun palautteen perusteella on todettu, että kyseessä on oikeasti merkityksellinen kulttuuriteko nuorille. Moni heistä kävi kaivoksessa ensimmäistä kertaa, kuuli paikallista historiaa, oppi geologiaa ja sai lisää kotiseututuntemusta.

Paras yhteistyökumppani

Parhaan yhteistyökumppanin palkintoja jaettiin kaksi, sillä koronan vuoksi yksi palkinta jäi aiemmin väliin. Matkailuyrittäjät ehdottavat itse palkittavia. Tänä vuonna parhaat yhteistyökumppanin palkinnon saivat Lohjan pandemiaryhmä sekä Fun4Rentin Riku Loman. Pandemiaryhmä palkittiin siitä tuesta ja neuvonnasta, jota se on korona-aikana antanut matkailuyrittäjille. Loman puolestaan palkittiin luotettavasta yhteistyöstä ja yhteisen hyvän tekemisestä koko kylän kehittymisen eteen.

Tänä vuonna kiitoksia jaettiin puolin ja toisin. Matkailuyrittäjät halusivat nimittäin muistaa kunniakirjalla myös Lohjan matkailupalvelukeskuksen väkeä kiitoksena vuosia jatkuneesta yhteistyöstä.

Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna päätoimittaja Päivi Kallo (Länsi-Uusimaa), palvelupäällikkö Janita Juvakka (Novago Yrityskehitys), puheenjohtaja Pasi Hotti (Lohjan Yrittäjät ry), kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Merja Lonkainen (Lohjan kaupunki), puheenjohtaja Heikki Hanhimäki (Lohjan Oppaat ry) ja matkailupäällikkö Minna Ermala (Lohjan kaupunki).

SMS

Yrittäjä Elina Kaukojärvi Vuoden matkailuyritys PURE Experiencestä (vas) ja Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.