Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

112-päivä kannustaa muistamaan pienet turvallisuusteot

112-päivä, turvallisuus

Hätänumeropäivää vietetään tiistaina 11.2. Länsi-Uudenmaan alueen turvallisuustoimijat kannustavat muistamaan pienet keinot, joilla voit auttaa auttajia auttamaan. 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Teemapäivä nostaa esiin turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. 112-päivänä halutaan kannustaa kansalaisia tekemään pieniä, tai miksei suuriakin, tekoja oman ja lähiympäristön turvallisuuden puolesta. Eräs yllättävä, kenties pieneltäkin tuntuva asia on osoitenumero ja sen näkyvyys.

–Hätätilanteessa jokainen minuutti merkitsee. Näkyvät ja selkeät osoitenumeroinnit ja opastaulut varmistavat avun perille löytämisen, korostaa turvallisuuskouluttaja Timo Levänen Länsi Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Länsi-Uudenmaan turvallisuustoimijat kehottavatkin tarkistamaan ja varmistamaan, että osoitenumerointi näkyy tielle kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Osoitenumeron ja erityisesti useamman talon yhteisen opastaulun tulee olla niin suuri, että keskeiset asiat nähdään nousematta autosta.

112 Suomi -sovellus auttaa avun perille

Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.

–Avun hälyttämiseksi tapahtumapaikalle, on tietysti ratkaisevaa, että viranomaiselle tulee tietoa tapahtuneesta. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että eteenkin lapsia opetetaan rohkeasti soittamaan hätänumeroon, kun itse tai joku muu on avun tarpeessa. Yleensä varoitetaan lapsia ja nuoria siitä, ettei hätänumeroon saa soita ”turhaan”. Tämä ei saisi kuitenkaan nostaa kynnystä olemaan hätäkeskukseen yhteydessä, kun joku tarvitsee apua, toteaa komisario Markus Ramstedt Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Turvallisuusalan eri toimijat muistuttavat 112-päivänä myös hätänumeron oikeanlaisesta käytöstä. Onnettomuuspaikan paikantaminen on entistä helpompaa 112 Suomi -sovelluksella. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, pystytään soittaja paikantamaan automaattisesti. Näin avun saaminen helpottuu ja nopeutuu tilanteissa, joissa soittaja ei tiedä tarkkaa sijaintia.

112-päivän tapahtumia 11.2.

Lohjan paloasemalla (Harjunseläntie 4) pidetään kello 15.00–18.00 avoimet ovet. Tule tutustumaan pelastuslaitoksen työntekijöihin ja kalustoon ja nappaa mukaan kodin ja arjen turvallisuusvinkit.

Nummelan paloasemalla (Asemantie 61) kello 17.00–20.00 pelastuslaitos ja Nummelan VPK esittelevät toimintaansa, paloasemaa ja pelastuskalustoa. Tapahtumassa saa infoa yleisestä kodin turvallisuudesta sekä vpk-toiminnasta.

Sjundeå FBK (Nimismiehenmäki 76) toivottaa kaikki tervetulleiksi kello 18.00–20.00 tutustumaan toimintaansa. Uudet jäsenet tervetulleita mukaan toimintaan!

Vihdin VPK (Kirjavantie 2) pitää 112-päivän tapahtuman kello 17.00–19.00. Yhteistyössä: Sammutinhuolto Havantola ja K-Supermarket Vihti. Tapahtumassa mahdollisuus perehtyä alkusammutukseen, kodin turvallisuusasioihin sekä pelastusyksikön kalustoon. Paikalla myös grillimakkaratarjoilu.