Ykkösakseli voi myöntää tänä ja ensi vuonna yhteensä 1,7 miljoonaa euroa rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin ja yritystukiin.

–Maa- ja metsätalousministeriön nyt päättämä rahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta on merkittävä. Tänä vuonna voimme myöntää rahoitusta hankkeille arviolta noin 788 000 euroa ja ensi vuonna 962 000 euroa, kertoo Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri.

–Rahoitus on suurin piirtein sitä, mitä olemme myöntäneet päättyneen ohjelmakauden 2014–2020 parhaimpina vuosina. Hankerahoitusta voivat hakea yleishyödylliset toimijat ja yritykset. Jatkamme hanketukien myöntämistä nykyisen kehittämisstrategian mukaisesti nykyisillä hanketukimuodoilla ja säännöillä, Teuri sanoo.

–Hankerahoituksen haku on jatkuvaa. Kannustan kaikkia toimijoita kehittämään hankeideoita! Ottakaa yhteyttä meihin ja kysykää Leader-rahoituksen mahdollisuuksista! Erityisesti suosittelemme rahoituksen hakemista maaseudun yrityksille. Tukea voi hakea mm. investointeihin, uuden liiketoiminnan kasvun vauhdittamiseen tai uusien tuotteiden tai palvelujen kokeiluun, Teuri toivoo.

Vuodet 2021 ja 2022 ovat siirtymäkautta ennen seuraavaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan rahoituskautta. Siirtymäkaudella Leader-ryhmät jatkavat toimintaansa ohjelmakauden 2014–2020 maaseutuohjelman toimenpiteillä, mutta uudella siirtymäkauden rahoituksella.

Ykkösakseli saa rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Rahoituksesta 42 % tulee EU:sta, 38 % Suomen valtiolta ja 20 % toiminta-alueen kunnilta. Ykkösakselin toiminta-alue on Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti. Ykkösakseli kannustaa asukkaita yhteistyöhön alueensa kehittämiseksi. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa maaseudun kehittämisestä kiinnostunut. Ykkösakseli on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä.

Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri. (Kuva: Anssi Ketonen)