Suomi houkuttelee vuosittain kotimaisten turistien lisäksi myös turisteja ympäri maailmaa ja viimeisen viiden aikana varsinkin talvinen lappi on ollut hyvin trendikäs matkakohde. Urheilun ja taiteen maailmantähdet ovat vierailleet lapissa talvella ja jakaneet sitten kuvia ahkerasti myös sosiaaliseen mediaan. Tämä houkuttelee turisteja sankoin määrin entisestään. 

Mutta mitkä ovat 5 parasta matkakohdetta Suomessa, missä täällä kannattaa käydä? Vastaus riippuu tietysti myös hieman vastaajasta, mutta kyllä joitakin paikkoja hyvin vaikea sivuuttaa. Suomen neljä erilaista vuodenaikaa vaikuttaa myös oleellisesti siihen, missä kannattaa käydä ja milloin.

Suomenlinna

Suomenlinna on upea Unescon maailmanperintökohde Helsingin liepeillä sijaitseva saaristolinnoitus. Vuonna 2019 kohteessa kävi lähes miljoona vierasta ja se onkin yksi suosituimmista matkakohteista Suomessa. Yöpyminen on helppo järjestää Helsingin keskustassa hotellissa tai vuokraamalla asunto. Esimerkiksi Rentola listaa vuokra-asuntoja ympäri Helsinkiä ja myös lähellä satamaa. Koska hotellien hinnat ovat Helsingissä melko pilvissä, asunnon vuokraaminen tulee todennäköisesti edullisemmaksi.

Suomenlinna on tunnettu matkailukohde Suomessa erityisesti linnoitusten ystävien keskuudessa.  Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta vastaa Suomenlinnan ylläpidosta. Pikku Mustasaaren merisotakoulu on tällä hetkellä ainoa saarilla sijaitseva sotilaallinen laitos.

Ruotsalaiset rakensivat Suomenlinnan vuonna 1748 hallitessaan Suomea ja se on edelleenkin kaunis paikka, johon kannattaa tutustua. Saarella on kuusi museota, lukuisia kahviloita ja ravintoloita sekä säännöllisiä tapahtumia ympäri vuoden, kuten kesäkonsertteja ja taidenäyttelyitä.

Kzara Visual, Canva.com

Olavinlinna

Olavinlinna on upea keskiaikainen linnoitus, joka sijaitsee keskellä järveä, metsien ja vuorten ympäröimänä. Se rakennettiin vuonna 1475 puolustukseksi Venäjää vastaan, ja nykyään se on yksi Suomen suosituimmista matkailunähtävyyksistä. Linnassa järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.  

Kesäisin voit käydä linnassa opastetulla kierroksella tai osallistua konserttiin tai esitykseen sen sisäpihalla. Talvella on mahdollista osallistua jännittävään lumikenkäilyseikkailuun järven ympäri.

Ympäri vuoden avoinna oleva matkailukohde Olavinlinna on myös juhlien ja tapahtumien, kuten häiden, pitopaikka. Vuonna 2019 linnassa vieraili lähes 150 000 kävijää. Olavinlinnan tunnetuin tapahtuma on vuosittaiset Savonlinnan oopperajuhlat. 

blueorangestudio, Canva.com 

Joulupukin Pajakylä

Joulupukin kylä houkuttelee vuosittain paljon varsinkin lapsiperheitä. Pajakylä sijaitsee Napapiirin sisäpuolella lähellä Rovaniemen lentokenttää, joten paikalle on melko helppo saapua. Kylä on täynnä kaikkea jouluista tavaraa, ja se on loistava paikka ottaa valokuvia tai tavata joulupukki henkilökohtaisesti.

Kylässä on myös monenlaisia aktiviteetteja, kuten porokelkkailua, luistelua, moottorikelkkailua ja lentopalloa. Kylässä on jopa postitoimisto, jossa voit lähettää kirjeitä joulupukilta itseltään. Paikan päällä voi ostaa myös matkatuliaisia sekä tietysti joululahjoja.

Levin rinteet

Levi ovat kansainvälisesti tunnettu hiihtokeskus Suomen Lapissa. Se sijaitsee lähellä napapiiriä, tarjoaa Euroopan parhaita laskettelumahdollisuuksia ja houkuttelee hiihtäjiä kaikkialta maailmasta. Levillä on yli 40 laskettelurinnettä ja erilaisia maastoja kaiken tasoisille hiihtäjille.

Levi sijaitsee Kittilässä, jossa on myös oma lentokenttä. Näinpä Levin upeat rinteet ovat helposti saavutettaessa myös saavuttaessa rajojen ulkopuolelta. Talvella maisemat ovat kauneimmillaan, mutta parhaimmat kelit lasketteluun on vasta aivan lopputalvesta pahimpien pakkasten jo höllättyä. Levillä voikin lasketella pitkälle kevääseen asti.

Risteily merellä

Meriristeily on nautinnollinen tapa tutustua Suomeen ja sen moniin saariin. Itämerellä on tarjolla runsaasti risteilyjä, joista useat kulkevat Helsingin ja Ruotsin välillä. Itämeren risteilyt kestävät yleensä muutaman päivän, ja ne suuntautuvat eri satamiin, kuten Tukholmaan ja Tallinnaan. Laivalla järjestettäviin aktiviteetteihin kuuluu musiikkiesitykset, tanssit, karaoke ja muut viihdeohjelmat. Moni lähtee laivalle nauttimaan myös herkullisista ruoista. 

Risteilylle lähteminen on loistava tapa tutustua Suomen rannikkoon eri näkökulmasta sekä ihailla maan kaunista luontoa. Risteilyllä sinulla on myös riittävästi aikaa rentoutua ystävien ja perheen kanssa. Perheen pienemmille löytyy erilaisia leikkejä ja moni hankkii tuliaiset Tax Free -myymälästä.

Ivo_eterovic, Canva.com

Risteily Päijänteellä

Suomi on tuhansien järvien maa ja Päijänne on niistä varmasti yksi kauneimmista. Suomen toiseksi pisin järvi Päijänne on myös suosittu laivaristeilyjen kohde. Voit tehdä lyhyitä tai pitkiä matkoja järvellä ja kuunnella samalla ääniopasta, joka kertoo eri nähtävyyksistä. Laivalla voi nauttia myös live-musiikista.

Risteily Päijänteellä on loistava tapa ihailla Suomen kaunista järvimaisemaa ja irrottautua kaikesta. Päijänteellä on myös monia saaria, joissa on muinaisia linnoja, kirkkoja ja muita nähtävyyksiä, joihin kannattaa tutustua risteilyn aikana. Järviristeilyt sopivat myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua käydä meriristeilyillä.

Karhunkierros luonnon ystäville

Suurin osa meistä ihmisistä asuu nykyisin kaupungissa, joten moni haluaakin lomallaan nähdä jotain muuta, kuin kaupunkikuvaa. Moni suunnistaakin mielellään luontoon ja viime vuosina luonnossa vaeltamisesta on tullut jopa trendikästä. Kuusamosta löytyvä Karhunkierros on monen mielestä Suomen hienoin vaellusreitti. Vaellus tapahtuu upeissa Oulangan kansallispuiston maisemissa. 

Karhunkierroksen vaellukselle on kaksi lähtöpistettä, Karhunkierroksen luontokeskus Sallassa (tällöin reitin pituus on 82 km) ja Ristikallio Kuusamon pohjoispuolella (tällöin reitin pituus on 70 km). Vaellus päättyy Rukatunturin hiihtokeskukseen, ja retkeilijän kunnosta riippuen koko kierrokseen menee normaalisti noin 3–7 päivää. Reitin varrella on kymmenen ilmaista autiotupaa ja majoittua voi myös leirintäalueella Oulangan kansallispuistossa, joka on noin puolessa välissä matkaa.