Kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu Lohjan kirjastosta kertoo, että ihmisten lukumieltymykset eivät ole suuremmin muuttuneet, mutta lukeminen ylipäätään on ehkä hieman lisääntynyt korona-ajan myötä. Vaikka kirjasto oli viime keväänä suljettuna pari kuukautta, ihmiset eivät lopettaneet lukemista, päinvastoin.

–Silloin elektronisen materiaalin lainaaminen ponkaisi ylös ja sähköisessä kirjastossa alkoivat jo rajat paukkua, kertoo Karhu.

–Kun kirjasto sitten sai olla hetken auki ja varauksia pääsi noutamaan, varausten määrä ja kirjojen nouto lisääntyivät valtavasti, hän jatkaa.

–Se on jäänyt vähän päälle. Moni varaa kirjan ja tulee noutamaan sen, mutta ei kiertele hyllyjen välissä, kuten ennen. Moni ehkä arastelee vielä liikkumista koronan vuoksi.

Koronarokotteiden myötä kirjastot ovat avautuneet ja lukupiirejäkin on jo päästy aloittelemaan. Myös vierailutoiminta alkaa elpyä vähitellen.

–Kirjastot ovat normaalisti auki ja niissä saa viettää aikaa. Normaali alkaa palata, Karhu iloitsee.

Mitä ihmiset lukevat tällä hetkellä?

Lainoissa näkyy piikkejä, kun jotkut yksittäiset teokset nousevat suosioon syystä tai toisesta. Ihmisten kiinnostuksen voi herättää esimerkiksi kirjailijahaastattelu, dokumentti tai lehdessä julkaistu arvio kirjasta.

–Kun joku kehuu kirjaa, kaikki haluavat lukea sen. Näin tapahtui esimerkiksiDelia Owensin Suon villin laulun kohdalla.

Dekkarit taas tuntuvat olevan kestosuosikkeja.

–Niitä tulee paljon ja niitä myös luetaan paljon, Karhu toteaa.

Myös esimerkiksi historia ja yhteiskunnalliset romaanit kiinnostavat aina.

–Ilmastonmuutokseen liittyvät kirjat ovat nyt nousseet niin romaanien kuin tietokirjojenkin puolella.

Myös elämäkerrat kiinnostavat.

–Esimerkiksi Samuli Edelmannin elämäkertaa on kyselty paljon.

Nuoret kertosuosikkeja taas ovat mm. fantasiakirjat. Nykypäivän kirjastosta voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Tarjolla on esimerkiksi erilaisia pelejä.

–Meillä on lauta- ja korttipelejä sekä elektronisia pelejä. Pelit liikkuvat hyvin. Lautapelien ympärillä on oikein buumi. Ihmiset pelaavat niitä esimerkiksi illanvietoissa, Karhu sanoo.

Kirjoja monessa muodossa

Nykyään voi lukea monella tapaa, sillä perinteisen paperikirjan rinnalla ovat yleistyneet e-kirja ja äänikirja.

–On tietty porukka, joka pitää paljon äänikirjoista. Niitä kuunnellaan esimerkiksi työmatkoilla ja puutarhatöitä tehdessä. Äänikirjojen saatavuus on kuitenkin vähentynyt, kun kirjailijoiden ja kustantajien välille tuli kinaa tuotoista, Karhu toteaa.

E-kirja taas on kätevä matkoilla, kun fyysisiä kirjoja ei tarvitse pakata lisäpainoksi laukkuun. Karhu itse tunnustautuu kuitenkin ehdottomaksi paperikirjan ystäväksi.

–Perinteinen kirja johtaa vielä hieman. Itse olen sen vannoutunut kannattaja. Moni muukin on sanonut, että tykkää lukea itse vaikkapa nojatuolissa. Äänikirjassa on aina mukana hieman lukijan tulkintaa.

Lukea voi monessa paikassa. Karhulla on jopa muutamasta pokkarista koostuva kylpykirjasto, jonka tarjonnasta hän nauttii kylvyssä ollessaan. Aivan mitä tahansa kirjoja ei kylpyyn voi kuitenkaan ottaa mukaan.

–Kirjaston kirjojen uittaminen on ehdottomasti kielletty!

Karhu kertoo, että kirjan kuolemaa povattiin jo vuosikymmeniä sitten, mutta vieläkään se ei ole tapahtunut. Ehkä ei tapahdu tulevaisuudessakaan.

–Luin jostain, että nuoretkin lukevat sanomalehtiä mieluummin paperisina, vaikka ovat tottuneet kaikenlaisiin masiinoihin. Se antaa toivoa.

SMS