Olet varmaan huomannut että koko 2000-luvun ajan työaika on periaatteessa vähentynyt, mutta samalla työajat ovat ”hävinneet”. Aikuisten vapaa-ajan tekemistä on tullut enemmän tarjolle. Kaikki tämä johtuu teknisestä kehityksestä, ja siitä, että meillä on lähes aina älypuhelimemme mukana. Emme myöskään osaa olla tarkistamatta sinne tulleita viestejä joka toinen minuutti, joka johtaa helposti tilanteisiin, missä kaikki seurueen ihmiset katsovat vain omia puhelimiaan. Onneksi kuitenkin lisääntynyt vapaa-aika on tuonut aikuisille myös oikeasti aikaa huomioida omat kumppanit. Samalla myös lisääntynyt elintaso ja parempi taloudellinen tilanne mahdollistaa erilaisten lahjojen ostamisen muutenkin kuin vain jouluna ja syntymäpäivinä,ja yhteiset harrastukset eivät ole enää vain kävely luonnossa tai polkupyöräretki naapurikuntaan.

Noussut elintaso on tuonut aikuisille myös uusia tuttavuuksia kuten Sinful ja sen tuotteet. Sieltä löytyykin sitten vähän sitä sun tätä aikuiseen makuun ja yhteiseen tekemiseen 🙂 aivan eri tavalla kuin suljetussa 80-luvun Suomessa. Lahjojen suhteen vain kannattaa olla kohtuullisen varma, että kumppani pitää samoista asioista – mutta mikä nyt ei puhumalla selviäisi, ja pidemmälle vietynä kokeilemalla selviäisi. Suomalaisten seksuaallinen vapautuminen saattoi tapahtua muuta Läntistä Eurooppaa myöhemmin, mutta hyvin ovat suomalaiset ottaneet muita sittemmin kiinni.

Lisääntyneet harrastukset

Sitä mukaa kun teollisuus on vähentynyt, ovat erilaiset palvelualat lisääntyneet ja samalla myös mahdollisten harrastusten lajikirjo on vain kasvanut. Nykyään kun voit opetella uuden lajin digitaalisesti katselemalla suoratoiston opetusvideoita käymättä koskaan millään alkeiskurssilla, mutta täällä Lohjallakin on monia lajeja, joista saat vauhdikkaan lähdön uuteen lajiin alkeiskurssien kautta. Oletko esimerkiksi kuullut sellaisesta kuin Asahi, tai Rogaining? Jos et ole, niin kumpikin lajit ovat jo saatavilla myös Lohjalla.

Osa uusista harrastuksista ovat yksilölajeja, mutta esimerkiksi tietokoneen kanssa tapahtuva kilpailullinen pelaaminen voi olla sekä yksilökilpailua tai joukkuelajia. Suomalaisittan eurheiluksi kutsuttu kansainvälinen Esport on kasvanut koko maailman kattavaksi ja nopeiten kasvavaksi kilpailulajiksi. Eikä kyse ole mistään lastenleikistä, sillä ammattilaisturnauksiin pääsevät vain yli 18-vuotiaat ja lajin huipulla pelataan vielä yli 30-vuotiainakin. Uusi laji kuitenkin vielä etsii muotojaan ja nopeasti kasvaneet harrastajamäärät ja alan liikevaihto ja turnausten palkintopotit kertovat, että laji tulee vielä kehittymään edelleen.

Omasta itsestä huolehtimista

Lisääntynyt vapaa-aika, lisääntynyt tieto ja nimenomaan vapaa ja nopea pääsy tietoon ovat lisänneet myös tietoisuuttamme omasta kehostamme ja hyvinvoinnista. Se on tuonut tullessaan mm. personal trainerit ja erilaiset ravintoneuvojat ja terapeutit. Olemme oppineet seuraamaan mitä syömme ja kuinka liikumme, miten pidämme itsestämme huolta voidaksemme paremmin.

Mutta pelkkä tieto oikeasta ei aina riitä. Esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseksi Suomessa ja koko maailmassa on vaadittu todella paljon valtiollista tiedottamista. Suurin osa tupakoijista kyllä tietää, tupakoinnin olevan terveydelle haitallista. Ihmisluonteeseen vain tuntuu kuuluvan ylimääräisten riskien ottaminen, varsinkin siinä tilanteessa, kun itse eläminen alkaa olla turvallista.

Ravintolat ja kaikki palvelut ovat monipuolistuneet

Siinä missä yhteiskunta kehittyy ja elintasomme nousee, kehittyvät myös ne palvelut joita meille on tarjolla. Vanhempi ikäryhmä muistaa vielä ajat, kun suomalaisille ei ollut tarjolla minkäänlaista etnistä ruokakulttuuria, eikä edes pitsa ollut vielä tullut Suomeen. Siihen aikaan ulkomaalaiset bändit ja esiintyjät välttelivät Suomea, koska me olimme kuin osa Venäjää ulkomaailman silmissä, vaikka itse olimme enemmän Eurooppaan kuuluva.

Tämän kaiken ohessa ravintoloiden tarjonta on kehittynyt ja laajentunut aivan huimasti ja meillä lohjalaisillakin on nykyään tarjolla niin kiinalaista, intialaista, nepalilaista, turkkilaista, italialaista, japanilaista yms ruokakulttuuria ravintoloiden ruokalistoilla – ja tämä on vain yksi palveluala, joka tarjoaa entistä enemmän meille.

Samanlainen kehitys on tapahtunut niin tavaroissa kuin palveluissa – nykyään meillä on varaa valita, eikä enää tarvitse tyytyä siihen yhteen vaihtoehtoon – ja netti ja suoratoisto ovat tuoneet tähänkin vielä aivan uuden ulottuvuuden ja digitaalisuus yleensäkin on vasta pesiytynyt elämäämme.

Kaikenlainen yltäkylläisyys ei ole tullut ilman hintaansa. Me olemme tilanteessa, missä koko maapallo joutuu kohtaamaan ilmastomuutoksen tuomat ongelmat – kuumuus, rankkasateet, kuivuus, sairaudet – vaikka olemme teknisesti kehittynyt huomattavasti, emme ole huomioineet ympäristöämme kuten sitä olisi pitänyt huomioida, eikä olisi yhtään mahdotonta, että tulevien vuosikymmenien aikana tulemme päästämään irti osasta tätä kaikkea yltäkylläisyyyttä ja palaamme hieman rajatumpaan maailmaan ja elämiseen – vai mitä mieltä olet itse?