Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 1 084 uutta koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja on joulukuun aikana tullut jo 188. Koronatapausten määrä on viimeisten viikkojen aikana edelleen kasvanut. Herkästi tarttuvaa omikronmuunnosta on myös Lohjalla, tällä hetkellä noin neljännes tapauksista. Epidemia ei siis ole vielä ohi, ja jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa tartuntojen ehkäisyyn.

Suunnittele juhlat turvallisiksi etukäteen

Joulun pyhiä joudutaan viettämään koronan takia normaalista poikkeavissa olosuhteissa myös tänä vuonna. Loppuvuoden juhlat joulusta uuteenvuoteen kannattaakin suunnitella etukäteen mahdollisimman turvallisiksi kaikille.

Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on monelle erityisen tärkeää, eikä yksin kannata jäädä. Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien läheisten kohdalla on hyvä noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta.

Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeää on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, hakeutua testiin tarvittaessa sekä pysytellä oireisena kotona.

Kotitestiä voi hyvin käyttää, mutta on hyvä huomioida, että kotitestistä saatu positiivinen tulos on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä.

Joulun ruuhkissa liikkuessa ja julkisessa liikenteessä kannattaa käyttää maskia ja pitää turvavälejä.

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen välin lyhentämistä

THL suosittelee, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennetään. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Uusi annosvälisuositus on tehty omikronvariantista saadun uuden tiedon valossa.

Ajanvaraus alle 60-vuotiaiden 3. koronarokotukseen käynnistyy 22.12.

Lohjalla on rokotettu kolmannella rokotteella jo 18,7 % (=7 600 henkilöä) yli 12 v. väestöstä. Uudenmaan alueen keskimääräinen prosentti on 12,3. Valtioneuvoston asetuksen mukaan rokotuksissa edetään rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin. 18–60-vuotiaiden ajanvaraus 3. koronarokotukseen avautuu keskiviikkona 22.12.2021. Aikoja voi varata ensisijaisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi, toissijaisesti puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.

Rokotukset laajenivat 5–11- vuotiaisiin riskiryhmäläisiin

5–11-vuotiaiden vakavalle koronatataudille alttiiden riskiryhmäläisten rokoteajanvaraus on avautunut Lohjalla. Aikoja voi varata ensisijaisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi, toissijaisesti puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella ja Lohjan ainoa rokotuspaikka on tällä hetkellä Tennari. Rokotteena on BioNTech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos. Kyseessä on sama rokote kuin aikuisilla, mutta pienemmällä annoksella.

Rokotuksia annetaan THL:n suosituksen mukaisesti riskiryhmiin kuuluville lapsille. Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Tähän ikäryhmään kuuluvien lasten osalta rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Pääosin suullinen suostumus on riittävä.

Yleisötilaisuuksia ja yleisö- ja toimitiloja koskevat rajoitukset voimassa 31.12. asti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt ajalla 4.12.–31.12.2021 Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Lohjan kaupunki toivottaa asukkailleen rauhallista ja koronaturvallista joulun aikaa!