Koronatilanne on Lohjalla edelleen huolestuttava, kuten koko Uudenmaan alueella. Helpommin leviävän muuntoviruksen osuus on Lohjallakin noin 80 %. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 246 uutta koronavirustartuntaa. Maaliskuussa uusi koronatapauksia on tähän mennessä todettu 129. Koronanäytteitä on otettu maaliskuussa yhteensä 5 548 eli keskimäärin 195/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on ollut 2,4 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 18 kpl. Koronan ilmaantuvuus on ollut Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana 124/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 164,1/100 000 ja Uudenmaan 326,7/100 000.

Heikentyneestä koronatilanteesta johtuen aluehallintoviraston yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 14.4.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 14.4.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt asiakastiloja suljettavaksi 29.3.–11.4.2021 väliseksi ajaksi. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on 50.

Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta.

Hakeudu koronatestiin, mikäli oireita tai koronavilkku antaa altistumisilmoituksen

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Mikäli saat puhelimeen asennetun Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen, tulee sinun hakeutua koronatestiin. Lisäksi kaikille Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneille suositellaan omaehtoista karanteenia. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla

Yhteensä lohjalaisista 16,2 % on saanut ensimmäisen koronarokotteen. 80 vuotta täyttäneistä rokotuksen on saanut jo 82,8 %. Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen sekä käyttää kasvomaskia.

Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien koronarokotukset jatkuvat

70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1951 tai aiemmin syntyneet, Pfizer-BioNTechin rokote) voivat varata nyt ajan koronarokotukseen. Rokotusaikoja on varattavissa useammalle viikolle. Koronarokotuksia annetaan ajanvarauksella Liikuntakeskus Tennarissa, Karjalohjan, Sammatin ja Pusulan terveysasemilla.

Rokotusaikoja voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai puhelimitse. Kaupunki suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi. Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.

Puhelinajanvaraus: Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 – 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numeroissa on takaisinsoitto.

Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta. Alle 70-vuotiaiden koronarokotukset jatkuvat Lohjalla aikaisintaan vasta pääsiäisen jälkeen.

Lohjalla alle 70-vuotiaiden (syntymävuosi 1952 tai nuoremmat) riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia on toteutettu AstraZenecan koronarokotteella. Rokottaminen keskeytyi viikoksi, mutta THL on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä.

Lohjalla rokotusten pääpaino on tällä hetkellä ikääntyneiden eli yli 70-vuotiaiden rokottamisessa ja ne jatkuvat normaalisti. Aikaisintaan pääsiäisen jälkeen rokotuksia päästään laajentamaan nuorempiin ikäryhmiin. Tällä hetkellä alle 70-vuotiaiden koronarokotuksiin ei ole varattavissa aikoja. Lohjan kaupunki pyytää, ettei ajanvarauspuhelimeen soiteta tämän johdosta, vaan seurataan tiedotteita. Rokotetta ei ole tässä vaiheessa mahdollista myöskään vaihtaa toiseen rokotteeseen.