Koronatapausten määrä on viimeisten viikkojen ja päivien aikana kasvanut kovaa vauhtia myös Lohjalla. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu jo 1 267 uutta koronavirustartuntaa. Otetuista näytteistä noin 30 % on ollut positiivisia. Koronatartuntoja on kaikissa ikäryhmissä.

Koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia. 12 vuotta täyttäneistä 89,5 % on saanut 1. rokotteen, 2. rokotteen 87 % ja 3. rokotteen 45 %. Myös 5–11-vuotiaiden rokotukset ovat käynnissä.

Karanteenikäytännöissä muutoksia – karanteeniaika lyheni viiteen päivään

Kun sairastut koronaan, pysy kotona äläkä kutsu vieraita luoksesi. Älä mene julkisille paikoille tai mihinkään, missä joudut ihmiskontaktiin. Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa.

Pyydä, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö, joka ei ole sairastunut. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse.
Pysy kotona, kunnes oireidesi alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Tämän jälkeen voit palata normaaliin arkeen, jos mahdollinen kuume on pois ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä.

Mistä saan todistuksen työnantajalle / KELAlle?

Positiivisen pikatestituloksen perusteella sinulle voidaan kirjoittaa sairauslomatodistus. Ota tarvittaessa yhteys omaan terveysasemaasi.

Positiivisen PCR -tuloksen perusteella sinulle kirjoitetaan todistus tartuntatautipäivärahaa varten ilman eri yhteydenottoa niiden tietojen perusteella, jotka olet syöttänyt koronabottiin. Todistus tulee kotiin postitse muutaman viikon viiveellä. Eristyksen kesto on viisi päivää oireiden alusta. Jos olet selkeästi oireinen viidentenä sairauspäivänä, ota yhteyttä Lohjan tartuntatautitiimiin 24/7.

Jos sinulla on oireita vielä kymmenen päivää oireiden alusta ja tarvitset sairauslomatodistusta, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemalle.

Tartunnanjäljitys

Sinun tulee itse ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta niille henkilöille, joiden kanssa olet ollut tekemisissä 48 tuntia ennen oireidesi alkua, eristäytymiseesi asti.

Kaupungin tartunnanjäljitys selvittää ainoastaan suuren riskin tartuntaketjuja terveydenhuollon yksiköissä, hoivalaitoksissa sekä riskiryhmien asumisyksiköissä. Tartunnan saaneiden kanssa lähikontaktissa olleille ei ole mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa tai asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Ohje koronavirukselle altistuneelle

Kun saat tiedon mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle, tarkkaile vointiasi viiden vuorokauden ajan viimeisimmästä altistustilanteesta.

Jos sinulle tulee koronaan sopivia oireita ja täytät muut testauskriteerit, varaa aika koronatestiin. Jos kriteerit eivät täyty, tee kotitesti.

Mahdollisuuksien mukaan jää etätyöhön tai omaehtoiseen karanteeniin ja vältä kontakteja.

Käytä maskia, jos joudut asioimaan kodin ulkopuolella tai menet töihin tai kouluun.

Oireettomana voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Perheen sisäisissä altistuksissa olisi hyvä jäädä viiden päivän omaehtoiseen karanteeniin, jos mahdollista.

Riskiammateissa (mm. vanhustenhuolto) toimivien perheensisäisten altistuneiden tulee tarkistaa työhön liittyvä toimintaohje omalta työnantajaltaan.

Jos sinulle tulee koronaan sopivia oireita ja täytät muut testauskriteerit, varaa aika koronatestiin.

Koronaviruksen vuoksi yhteys terveydenhuoltoon vaikeaoireisessa taudissa tai kohonneessa tukosriskissä

Pääsääntöisesti koronaviruksen oireita voidaan seurata ja oireita lievittää kotikeinoin. Tauti on vaikeaoireinen, mikäli et pärjää kotihoito-ohjeiden turvin ja oireesi ovat vaikeat (esim. vaikea hengenahdistus, alentunut tajunnan tila) tai sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten ala- tai yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimakas ja voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai voimakas vatsakipu.

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut riski verisuonitukoksille. Toisaalta suurentunut verisuonitukosriski voi lisätä vaikean taudin kehittymistä. Lievissä infektioissa (lämpö alle 37,5, ei hengenahdistusta tai yskää, ei yli 3 vuorokauden vuodelevon tarvetta) et tarvitse hyytymisenestolääkitystä, vaikka sinulla olisi riskitekijöitä. Jos taudinkuvasi on vaikeampi ja riskitekijät täyttyvät, tarvitset mahdollisesti hyytymisenestolääkitystä. Ota siinä tapauksessa yhteys heti arkena, p. 019 3692319 ja valitse ”kiireellinen”. Numerossa on takaisinsoitto.


Muista kasvomaskin käyttö

Koronavirusta kiertää väestössä aiempaa enemmän, minkä vuoksi on tärkeää, että maskin käyttöä lisätään. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Lohjan kaupunki