Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Ajankohtaista koronatilanteesta Lohjalla – kolmas rokotekierros on alkanut

koronavirus, rokote

Lohjalaisista 75,5 % on saanut 1. koronarokotteen ja tehosterokotteenkin jo 65,7 %. THL on antanut suosituksensa kolmannen rokotteen antamisesta. Kolmas koronarokoteannos annetaan immuunipuutteisten lisäksi henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä. Kolmannet rokotukset suositellaan annettavaksi seuraavasti:

 Vaikeasti immuunipuutteiset, 2. rokoteannoksesta tulee olla vähintään 2 kk
 Rajoitetusti SOTE-henkilöstö, 2. rokoteannoksesta tulee olla vähintään 6 kk

Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. Suositus kolmansien annosten ikärajasta ei koske niitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, sillä heillä vakavan koronavirustaudin riski on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

Seuraavat rokotusajankohdat:
Tennarissa seuraavat rokotuspäivät: 23.9., 27.9. ja 6.10. Rokotuspäiviin voivat tulla kaikki rokotettavat ryhmät (1., 2. tai 3. rokote) joko ilman ajanvarausta tai varaamalla ajan. Rokotuspäiviin on varattavissa aikoja sähköisessä ajanvarauksessa osoitteessa www.koronarokotusaika.fi (siirryt toiseen palveluun). Sähköinen ajanvaraus ei toimi vielä 3. rokotusten osalta.

Ikääntyneiden tehostetun asumispalvelun asukkaiden kolmannet rokotukset annetaan hoivakodeissa alustavasti viikoilla 39–41. Asukkaita tiedotetaan näistä erikseen.

12-15 vuotiaiden koronarokotetehosteet annetaan kouluilla 30.9. ja 1.10. Oppilaita ja huoltajia tiedotetaan erikseen Wilman välityksellä.

Testauskäytännöt ovat muuttuneet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksensa lasten koronavirustestaamisesta kansallisen testausstrategian mukaisesti. THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:
 lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
 lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
 lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita, jos oireesi ovat lievät ja olet saanut kaksi annosta koronavirusrokotetta ja toisesta rokotuksesta vähintään viikko. Testiä ei tarvita myöskään, jos olet sairastanut testillä varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana tai olet sairastanut testillä varmennetun koronavirusinfektion ja saanut yhden rokotuksen ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko.

Sairaana ei kuitenkaan saa lähteä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Muutenkin on vältettävä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Selkeissä altistustilanteissa ja mikäli työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluissa, tulee myös rokotettujen edelleen hakeutua testeihin.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronatilanne Lohjalla rauhallinen

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 607 uutta koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja on syyskuun aikana ollut jo 46. Viimeisen kahden viikon aikana Lohjalla on ollut 19 uutta koronatapausta, joten koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 41/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 107,3/100 000 ja Uudenmaan 149,7/100 000.

Ulkomaille matkustavia suositellaan hankkivan täysi koronarokotussuoja ennen matkalle lähtöä

THL on päivittänyt Matkustaminen ja koronaviruspandemia -verkkosivuaan. Nopeat muutokset COVID-19-
epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville
täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti
sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta. Suositus hankkia
täysi koronarokotussuoja koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa.

Samalla verkkosivuille on päivitetty tietoa EU:n koronatodistuksesta ja niistä EU:n ulkopuolisista maista, joissa EU:n koronatodistuksen voi nyt saada. Näitä maita ovat tällä hetkellä muun muassa Islanti, Norja ja Sveitsi.
Koronatodistuksen ensisijainen tulostuspaikka kansalaiselle on Omakanta – Kanta.fi . Rajaviranomainen
suosittaa sähköisen todistuksen käyttöä mobiililaitteella. Omakannasta saa tulostettua todistuksen myös
paperille. Erittäin tarkat lisätiedot ja ohjeet koronatodistuksesta löytyvät osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/koronatodistus

Jos tulostaminen ei onnistu virheellisen rokotusmerkinnän vuoksi ja rokote on annettu Lohjan terveyskeskuksessa ota yhteyttä rokotuksen antaneeseen yksikköön (Tennarin osalta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.

Jos tulostaminen ei onnistu mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten puuttumisen vuoksi, voit saada paperisen tulosteen omalta terveysasemalta. Toimitusaika on 7 arkipäivää, toimitus postitse. Lisätietoa matkustamiseen liittyen:
www.raja.fi

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia