Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut uusia yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia ajalle 25.11.–24.12. Rajoitukset koskevat tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa, sekä yhteislaulutilaisuuksia.

Seisomakatsomojen henkilömäärää rajoitetaan niin, että sisätiloissa saa olla enintään 20 henkilöä ilman istumapaikkaa. Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

Edelleen voimassa ovat myös tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, ja ne ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Koronatilanne on heikentynyt – sairasta kotona ja muista tartuntoja ehkäisevät perusohjeet

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 768 uutta koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja on marraskuun aikana tullut jo 87. Koronatapausten määrä on viimeisten viikkojen aikana lisääntynyt, samoin sairaalahoidossa olevien määrä. Epidemia ei siis ole vielä ohi, ja jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa tartuntojen ehkäisyyn. Epidemian pitkittyessä jokaisen oma vastuu käytöksestään korostuu.

Sairasta kotona ja noudata hygieniaohjeita

Rokotettujenkin ihmisten kannattaa pestä käsiään usein vedellä ja saippualla. Älä yski käsiisi, vaan

hihaan tai nenäliinaan. Jos sinulla on lieviäkin koronaan tai muihin hengitystieinfektioihin viittaavia oireita, sairasta kotona. Näin ehkäiset muidenkin infektioiden leviämistä.

THL suosittelee maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa edelleen pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.

Myös etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin julkisissa sisätiloissa on tärkeää. Kaikki samat perusohjeet ehkäisevät myös muiden hengitystieinfektioiden, kuten influenssan, leviämistä.

Rokotus suojaa parhaiten koronataudilta

Parhaiten suojaudut vakavalta koronataudilta ottamalla suositellut annokset koronarokotetta. Suomessa kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat hakea koronarokotteen omasta kunnastaan. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Lohjalla nyt jo yli 83 % 12 vuotta täyttäneistä on jo saanut kaksi rokoteannosta.

Iäkkäille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville ja lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 sekä kaikille yli 60-vuotiaille tarjotaan myös kolmas rokoteannos tehostamaan rokotteen antamaa suojaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut kuusi kuukautta.

Ajan koronarokotteeseen voi varata sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi sekä Tennarin että Pusulan rokotuspisteisiin. Jos aikoja ei ole näkyvillä, kaikki ajat on varattu, eikä niitä ole varattavissa myöskään puhelimitse. Uusia aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä.

Puhelimitse ajan rokotukseen voi varata Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) ja Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numeroissa on takaisinsoitto.

Pikkujouluaika käynnissä – juhli pikkujouluja rokotettuna

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on koonnut kansalaisille sekä ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille vinkit turvallisiin ja sujuviin pikkujouluihin:

 Juhli vain terveenä. Jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, älä osallistu pienenkään porukan kokoontumiseen, vaikka olisit rokotettu. Pysyttele tällöin kotona, ja jos oireesi ovat vakavia, mene lääkäriin. Tarkista, mitä kuntasi ohjeistaa koronatestiin hakeutumisesta ja toimi sen mukaan.

 Juhli porukassa vain, jos olet rokotettu. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Vielä ehdit hakemaan rokotuksen omaksi ja muiden turvaksi. Vaikka rokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten myös leviämistä ihmisestä toiseen.

 Noudata edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Näin estät muidenkin tautien leviämistä.

 Pidä Koronavilkku-sovellus päällä myös juhlissa ja seuraa sen antamia ohjeita.

 Käytä kasvomaskia yhä erityisesti julkisissa sisätiloissa, jos etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.

 Lataa Omakannasta ennen pikkujouluja EU:n koronatodistus, joka toimii koronapassina. Näin sinulla on koronapassi tarvittaessa heti käytettävissä.

 Muista kohtuus alkoholin käytössä.

 Pidä hauskaa pikkujouluissa!