Metsään kannattaa nyt suunnata korin kanssa, sillä sienikausi on kuuman kesän vuoksi vasta aluillaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mitä koriinsa kerää: Suomen metsistä löytyy myös myrkyllisiä sieniä, vaikka vakavat myrkytykset ovat harvinaisia. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että eräät myrkkysienet voivat aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Poimi metsässä vain sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Sienimetsässä ei kannata arvailla, vaan poimia ainoastaan sieniä, jotka tunnistaa varmasti. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että kokenutkin sienestäjä voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa pihalta löytynyttä sientä, joka onkin myrkyllinen. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita, eikä pihapiiristä löytyneen sienen maistelusta ole useimmiten haittaa edes pienille lapsille.

Vakavissa myrkytyksissä kyse on aina sienen syömisestä ateriana. Jos epäilee sienimyrkytystä, on sienen tunnistaminen tärkeää mahdollisen hoidon valitsemiseksi. Tuntomerkkien lisäksi on hyvä miettiä, millaiselta kasvupaikalta sieni on poimittu. Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 09 471 977. Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee sienestä riippuen vajaasta tunnista useaan vuorokauteen. Ensimmäisiä oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla myös huomaamattomia.

Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia. Myrkytys johtaa harvoin maksansiirtoon, mutta vuosittain hoidossa on maksavaurion vuoksi jokunen myrkytyksen saanut. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Muista sienimetsässä:
– Poimi vain sieniä, jotka tunnet.
– Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista useaan vuorokauteen.
– Jos epäilet syöneesi myrkkysieniä, pyri tunnistamaan sieni.
– Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.
– Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen 09 471 977.