Lohjan kaupunginorkesteri esittää säveltäjä Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivestä kertovan oopperan konserttiversion yhteistyönä Lux Musicae -festivaalin kanssa sekä perjantaina 18.11. klo 19.00 Sivistyskampus Siuntion sydämessä että lauantaina 19.11. klo 19.00 Lohjan kirkossa.

Einojuhani Rautavaara on musiikissa onnistunut loihtimaan uusia maisemia Aleksis Kiven tuttuihin teksteihin, kertoo sopraano Helena Juntunen.

–Oopperassa kuullaan esimerkiksi ihanat runot Oravan laulu, Mi ikävyys ja Sydämeni laulu Kiven ja hänen arkkivihollisensa August Ahlqvistin kamppailua odotan itse kovasti: näissä rooleissa ovat baritoni Ville Rusanen ja näyttelijä Tommi Korpela. Korpelan Ahlqvist tykittää autenttista myrkyllistä kritiikkiään Kiven kirjoittamisiin oopperan alusta loppuun, eli koko Kiven elämän kaaren.

Juntunen odottaa myös, että pääsee kuulemaan livenä nuoria kilpailuvoittajia Sanna Iljiniä ja Jussi Vänttistä, jotka tuovat valoa ja keveyttä nuoren Aleksis Stenvallin elämään.

–Ja odotan, että saan kuulla Sampo Sarkolan tulkinnan seniilistä Runebergistä. Oopperassa on yksi maailman kauneimmista baritoniaarioista. Se on oopperan viimeinen numero, Tuonen lehto, öinen lehto. Odotan erityisesti, että pääsen kuulemaan sen Ville Rusasen laulamana.

Helena Juntunen.

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kohtalo koskettaa, mutta Rautavaaran oopperan aihe käy entistäkin lähemmäs kuulijaa täällä läntisellä Uudellamaalla. Suurimman osan tuotannostaan Kivi kirjoitti suojelijansa Charlotta Lönnqvistin Fanjunkarsin torpassa Siuntiossa. Rautavaaran Aleksis Kivi -näkemyksessä on paljon liikuttavaa ja traagista. Kivi kaipasi kipeästi onnea, rauhaa ja hyväksyntää. ”Lintukodon ja oravanpesän kaipuu” puhuttelivat Rautavaaraa syvästi.

Liput ennakkoon 18.11. Lippu.fi ja 19.11 konserttiin NetTicket sekä Prisman infoista Lohjalla ja Nummelassa.

Lohjan kaupunginorkesteri

Tommi Korpela.