Moni näprää puhelinta ajoittain lähes koko hereillä oloaikansa. Kännykkä eli älypuhelin on osa arkista elämäämme ja onkin vaikeaa kuvitella elämää ilman kännykkää. Aamulla herätään kännykän herätykseen, vilkaistaan aamulla päivän sääennuste, uutiset ja sähköposti, ja pitkin päivää lueskellaan kiinnostavia aiheita. Kaikilla on nettiyhteys puhelimessa. Asiat hoituvat nopeasti, eikä enää haluta odotella. Jos haluttuun puhelinmalliin ei ole varaa, haetaan lainaa, jotta saataisiin se uusin malli.

Kännykän monipuolisuus

Kännykkää voi käyttää todella monipuolisesti. Päivittäisten asioiden hoito onnistuu kädenkäänteessä, oli kyse sitten tiedonhausta tai asioiden hoitaminen. Tietoa löytyy niin aikatauluista, tuotetiedoista, kartoista ja monesta muusta. Aikaa voi käyttää myös sosiaalisen median parissa, tai lukea itseä kiinnostavia artikkeleita. Matkalippuja voi ostaa nopeasti ha helposti. Lippu säilyy tallessa kännykän sovelluksessa, ja sen voi näyttää kätevästi puhelimen näytöltä silloin kun lippua tarvitaan. Omaan terveyteen liittyvät asiat hoituvat nopeasti Kanta-palvelussa. Lainahakemuksen voi täyttää puhelimella ja lähettää sen pankkiin muutamalla näytön hipaisulla. Kelaan ja Verohallintoon voi lähettää kuvia dokumenteista, joita tarvitaan hakemusten liitteiksi. Myös uuden henkilökortin tai passin hakemuksen voi lähettää mobiilisti.  Tai sitten voi voi ottaa haltuun netin pelimaailman, Mobilebet ja sadat muut sivustot tarjoavat netin kasinopelejä, joita on saatavilla yli 12 000 erilaista peliä korttipeleistä automaattipeleihin ja kymmeniin erilaisiin livepeleihin.

Yritystoiminnan helpottaminen

Yrittäjä voi hyödyntää kännykkää lataamalla kassasovelluksen, jolloin kännykkää voi käyttää käteismyynnin apuna. Korttimyyntiä varten tarvitaan sopimus palveluntarjoajan kanssa. Enää ei tarvita isokokoisia kassakoneita, vaan myyntiä voi hoitaa kännykän ja tarvittavien pienikokoisten lisälaitteiden avulla. Puhelin on näppärästi aina mukana, ja yrittäjä voi tarvittaessa tehdä kauppaa missä tahansa. Enää ei olla sidottuja myymälän kassakoneeseen. Kännykän sovellukset ovat lisäksi tuttuja, joten uusien sovellusten ja ominaisuuksien opetteluun ei mene aikaa samalla tavalla, kun täysin uuden laitteiston opetteluun. Kännykän avulla voi myös hyödyntää matkustusaikaa tekemällä töitä esimerkiksi lukemalla tai kirjoittamalla dokumentteja, ja tallentamalla niitä pilvipalveluihin. Myös puhelin- ja videopalaverien järjestäminen kännykän avulla on helppoa.

Opiskelu

Opiskelija voi hyödyntää kännykkää lukemalla näytöltä opintomateriaaleja, tekemällä harjoitustöitä ja tietenkin tiedon hakuun. Monissa kouluissa ollaan siirrytty ja siirrytään yhä enemmän sähköisen opintomateriaalin pariin. Enää ei voida väittää, että kirja unohtui kouluun, ja sen takia läksyt on tekemättä. Harjoitustyöt kulkevat kätevästi mukana kännykän muistissa. Opiskelukiireiden vastapainoksi kännykän parissa voi rentoutua joko pelejä pelaamalla tai Youtube-videoita katselemalla. Matkustusaikaa voi hyödyntää bussissa leffoja katselemalla. Opiskelukavereiden kanssa on helppoa pitää tiiviisti yhteyttä eri viestintäsovelluksilla. Kiireisessä arjessa sosiaalisten suhteiden hoitaminen voi olla muuten vaikeaa, mutta kännykän kanssa yhteydenpito on helppoa.

Hyvät puolet

Kännykkä helpottaa arjen pyörittämistä myös siten, että perheenjäsenet ovat helposti tavoitettavissa lähes koko ajan. Koko perheen turvallisuuden tunne kasvaa sillä, kun perheenjäsenet ovat aina tavoitettavissa. Yhteydenpito on tärkeää varsinkin silloin, kun joku perheenjäsenistä on matkoilla. Eri sovellusten avulla voi kehittää haluttua taitoa tai ominaisuuksia. Sovellusten avulla voi kehittää matemaattisia taitoja tai vaikkapa opetella uuden kielen. Sovellusten käytön avulla voidaan myös tunnistaa masentuneisuutta. Masentuneen kännykän käyttö muuttuu siten, että sosiaalisesti eristäytynyt ei enää soittele ystäviensä kanssa. Sijaintipalveluiden avulla voidaan seurata, minkä verran potilas liikkuu tai ulkoileeko hyväkuntoinen vanhus riittävästi.

Huonot puolet

Kännykkää tuijottaen käveleminen liikenteen seassa ei ole missään määrin turvallista. Kirjoittaminen ja lukeminen kävellessä vaikuttaa tasapainoon, eikä kävelty reittikään ole suora. Liikenteessä muiden on vaikeaa arvioida, mihin suuntaan kännykkää näpräävä kimpoaa seuraavaksi. Valaisinpylväs saattaa yllättää, eikä siihen törmääminen ole harvinaista. Illalla tulee valvottua liian myöhään kännykkää selaillen, ja aamulla herätyksen soidessa unta ei tullut taaskaan riittävästi. Tuntikausien selailu samassa asennossa aiheuttaa vähitellen peukalon juureen jännetuppitulehduksen ja mahdollisesti myös lihasjumeja. Sormet saattavat puutua ja epämääräisiä kipuja voi olla käsien ja niska-hartiaseudun alueella.  Työtapaamisessa tulee annettua epäkohtelias ensivaikutelma kännykkää näpräämällä. Työlounaalla puhelinta näpräävä ei myöskään herätä ihastusta.