Aploodin lukukausi 2020–2021 on sujunut hyvin poikkeusajasta huolimatta. Aploodi on toiminut koko ajan turvallisuus edellä ja noudattanut kaikkia ajankohtaisia turvallisuusohjeistuksia ja -määräyksiä.

Kuluneella kaudella Aploodi on järjestänyt jo yhdet Teatterifestivaalit syksyllä, jolloin päästiin näkemään keväältä 2020 poikkeustilan vuoksi esittämättä jääneet näytelmät. Nyt kevään Teatterifestivaalit 2021 järjestetään 20.4.–25.4. virtuaalisesti yleisörajoituksien vuoksi. Festivaali ei ole kaikille avoin, vaan osallistujien perheet pääsevät nauttimaan esityksistä Aploodin YouTube -kanavan kautta.

Jokaisen ryhmän esitys on syntynyt osallistaen ja esitykset ovat kaikkien ryhmien yhteistyön tuloksia. Eri esityksiä nähdään yhteensä kahdeksan. Ohjaajina ovat toimineet Jenni Kanta-oksa, Rosa Nyman ja Sari Rautakoski.

Teatterifestivaalien näytelmät

Verirubiinin mysteeri -näytelmässä museoon tuodaan näytille maailman harvinaisin rubiini, Verirubiini, joka sattuu myös olemaan erityisen kirottu. Jos rubiiniin koskee paljain käsin tai sitä pitää liian kauan hallussaan, lankeaa koskettajan päälle kirous joka laittaa hokemaan ”Kato mua, kato mua, kato mua… ” Miten tästä selvitään vai selvitäänkö ollenkaan…?

Ei pelkkää unta -näytelmässä Tilda on surullinen muuttaessaan uudelle paikkakunnalle, tuntematta sieltä ketään. Hän nukahtaa kesken iltasadun ja seikkailee unessa. Hän törmää nukkumaijaan, surujen noukkijaan, toiveiden toteuttajaan sekä ystävyyden nalleen. Unessa surut häviävät ja toiveet toteutuvat. Herätessään heille on saapunut vieraita. Vieraissa onkin jotain tuttua ja jotain, joka yhdistää kaikkia. Ei siis taida olla pelkkää unta.

Voittamaton-näytelmä pohjautuu Aisopoksen satuun Kilpikonna ja Jänis. Ilmaisun ilo -ryhmä ideoi, miten satu, sen hahmot ja teemat voisivat näkyä ihmisten maailmassa ja näin syntyi ristiriita nopean ja hitaan – nuoren ja vanhan välillä. Esityksessä näkyy ryhmän energisyys ja fyysisyys sekä huumorintaju.

Rahaa vai muutostanäytelmä sai alkunsa ryhmän piennäytelmästä joka käsitteli ilmaston muutosta. Henkilöt sekä tarinan pohja ovat lasten luomia. Näytelmä kertoo tehtaan omistajasta, jolle raha on tärkeämpää, kuin ilmasto. Omistajan tytär tutustuu aktivisteihin, jotka vastustavat tehtaan olemassaoloa. Lopulta omistaja joutuu laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Mikä sitten on tärkeintä, niin tyttärelle kuin tehtaan omistajallekin?

Chillaillaan-näytelmä kertoo kylästä nimeltä Cooliainen ja sen asukkaista. Tämän päivän yhteiskunnassa yksilöllisyys korostuu ja moni haluaa olla jotain enemmän kuin onkaan. Onko coolius sitä tai onko siistiä olla ihan tavallinen, sitä mitä oikeasti on? Tämä kepeä, mutta syvällinen tarina peilaa tätä teemaa. Näytelmän pohjaksi on työstetty nuorten ajatuksia teemasta ”Mitä on olla cool, mitä se tarkoittaa?”

Rosvotar-näytelmässä markkinoilla järjestetään kilpailu, jonka pääpalkinto katoaa. ”Se on varastettu!”. Kuka sen varasti, miksi ja mitkä ovat seuraamukset? Onneksi poliisit saapuvat paikalle pikaisesti, mutta selviääkö arvoitus siltikään?

Improvisaatio-ryhmän esitys perustuu showimpron tekniikoihin, joka kutkuttelevat yllätyksellisyydessään nauruhermoja.

Kaiken tavaran kauppa -näytelmässä käsitellään monitahoisesti erilaisia ilmiöitä niin ihmisen, yhteiskunnan kuin planeetankin tilasta ja tarpeista. Näytelmä on työstetty esinelähtöisen teatterin menetelmin. Nuoret ovat tuoneet paikalle esineen, joka on heille merkityksellinen ja ovat kirjoittaneet esineelle monologin. Olemme myös työstäneet opintojakson tavoitteen – teatteri yhteiskunnallisena elementtinä – mukaisia nuorten ajatuksia tavaroiden ostamisesta. Mielenkiintoista on, että yli puolet ryhmäläisistä valitsi esineekseen puhelimen.

Ilmaisun ilon -ryhmän (7–11v.) näytelmässä Voittamaton Heikki-pappa (Aarni Enkenberg) ja Sportti-Martti (Joona Leino) haastavat toisensa juoksukisaa. Voittaja saa kerhohuoneen hallintaansa ja maaliviiva häämöttää! Kuvassa Verna Kylänpää (vas), Aarni Enkenberg, Noa Schrooten, Verna Leppähaara ja Maksim Markerov ja Joona Leino (alhaalla). (Kuva: Heli Kurimo)

Juhlavuotta odotellessa

Aploodi toimii tällä hetkellä Åsvallassa, joka on soveltunut teatterin toimintaan hyvin. Tulevaisuudelta teatteri toivoo kuitenkin Lohjalta teatteritaiteen perusopetukselle toimitiloja, joissa on teatteritekniikka sekä varastointitilat teatterintaiteen perusopetuksen lavasteille, puvustukselle ja tarpeistolle, jotta teatteritaiteen perusopetusta voidaan edelleen kehittää.

Ensi kaudella Aploodi juhlistaa 10. toimintakautta.

–Olemme selvinneet poikkeusajasta onneksi suhteellisen hyvin. Odotamme innoissamme ensi kautta ja että pääsemme viettämään juhlavuotta. Meillä on ihana tiimi kasassa. Iloksemme Aploodissa jatkavat kaikki vanhat opettajat myös ensi kaudella, iloitsee Aploodin toiminnasta vastaava Rautakoski.

Ilmoittautuminen ensi kaudelle avautuu heti Teatterifestivaalien jälkeen viikolla 17.

–Toivotamme lämpimästi mukaan kaikki uudet ja vanhat oppilaat! Olemme räätälöineet ensi kaudelle myös Aploodin vanhoille, jo 18 vuotta täyttäneille, oppilaille opetusryhmän, Rautakoski kertoo.

Teatteri Aploodi