Kylmälän Hevosklinikka on erikoistunut urheiluhevosten tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Eläinlääkäri Timo Talviolta löytyy kyseiseen erikoisalaan vankka kokemus. Hän on käynyt mm. kymmenillä alan kursseilla ulkomailla ja hankkinut FEI-oikeudet (oikeus toimia kansainvälisenä kilpailueläinlääkärinä).

–Kilpailujen kautta on kertynyt paljon kokemusta kilpahevosten ongelmista niin treeni- kuin kilpailutilanteissakin. Se auttaa pääsemään perille ongelmasta myös muissa tapauksissa, Talvio kertoo.

Kokemusta oman hevosklinikan pidosta on kertynyt jo yli 20 vuoden ajalta.

–Olemme asuneet tässä 25 vuotta ja suurin piirtein sen ajan meillä on ollut myös hevosklinikkatoimintaa. Vuonna 2015 valmistui uusi rakennus. Sitä ennen klinikka toimi tallissa erillisessä tilassa, Talvio kertoo.

Hevosklinikkatoiminnan lisäksi hän kasvattaa vaimonsa Hanne Talvion kanssa hevosia. Yhteensä heillä on 14 omaa hevosta.

–Vaimo pyörittää tallipuolta ja auttaa myös minua. Hänkin on erittäin kokenut hevosihminen, mutta minulla on myös koulutettu apulainen klinikalla. Nykyään on myös helppo konsultoida kollegoja ympäri maailmaa ja lähettää tutkimusmateriaalia, kuten röntgenkuvia, Talvio kertoo.

Talvion asiakkaat saapuvat Suomessa Oulusta ja Rovaniemeltä asti. Heitä tulee myös ulkomailta. Välillä taas Talvio matkustaa ulkomaille asiakkaidensa luokse. Esimerkiksi ontuminen ja heikentynyt suorituskyky ovat yleisiä syitä, joiden vuoksi hevonen päätyy Talvion vastaanotolle.

Klinikan uudesta tilasta pääsee suoraan lämpimään maneesiin, jossa hevosia voidaan tutkia ratsastamalla kelillä kuin kelillä.

Miten voi ehkäistä hevosen tuki- ja liikuntaelinsairauksia?

Ratsastaja voi itse ehkäistä hevosten tuki- ja liikuntaelinongelmia.

–Ratsastusalueen pitää olla hyvä. Löysä, rullaava pohja on vaarallinen jänteille ja kova taas rasittaa niveliä. Kengitys on äärimmäisen tärkeä asia. Kannattaa hankkia hyvä seppä, joka käy säännöllisesti läpi mahdolliset ongelmat, Talvio ohjeistaa.

On myös tärkeää ratsastaa oikein.

–Kaikkien ratsastajien tulisi valmentautua ammattitaitoisen valmentajan ohjauksessa. Hevonen ei ole luonnostaan valmis ja vahva kantamaan ratsastajaa, vaan se pitää kouluttaa siihen.

Liian nuoren hevosen selkä ei ole kuitenkaan siihen valmis, vaan voi syntyä peruuttamattomia ongelmia. Lihaksiston pitää kehittyä. Selkä ei saa painua notkolle.

Talvio näkee työssään liian usein hevosia, joiden selkä on ratsastettu notkolle. Hän toteaakin, että asiaa ei tiedosteta välttämättä sellaisissakaan piireissä, joissa tietoa luulisi olevan. Joskus kyse voi olla myös välinpitämättömyydestä.

–Perusasioihin ei aina kiinnitetä huomiota, kun tärkeää on se, että hevonen hyppää esteen yli. Pohjan pitäisi kuitenkin olla kunnossa. Muuten tilanne on sama kuin rakentaisi talon suolle lahoista laudoista, Talvio vertaa.

Osaltaan syy on myös ratsastuskulttuurissa – tai sen puutteessa.

–Ratsastuskulttuuri on Suomessa lapsenkengissä verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan. Täällä hevonen on totuttu näkemään enemmän kärryjen tai reen edessä ja moni ratsastaja on ensimmäisen polven hevosharrastaja. Ulkomailla nuoret viettävät enemmän aikaa tallilla ja oppivat hevosista enemmän. Esimerkiksi Ruotsissa yhteiskunta tukee hevosharrastusta ja siellä on esimerkiksi kunnallisia maneeseja.

Rakkaus hevosiin syntyi jo lapsena

Talvio kiinnostui hevosista jo lapsena.

–Minulla on pienestä lapsesta saakka ollut voimakas kiinnostus hevosiin. On vaikea sanoa, mikä hevosissa kiehtoo, mutta jotain sellaista niissä on, mikä miellyttää ihmismieltä.

–Kun opiskelin 1970–1980-lukujen vaihteessa, ratsastuskulttuuri oli pääkaupunkiseudulla lapsenkengissä ja opettajani ohjasi minut pieneläinpuolelle, kertoo Talvio, joka työskentelee edelleen myös pieneläinklinikalla hevosklinikkansa lisäksi.

Kouluaika ei riittänyt alkuunkaan tietojen ja osaamisen syventämiseen, joten Talvio haki ulkomailta oppia mm. neurokirurgiaan, jota hän on myöhemmin opettanutkin. Ammattitaito karttuu jatkuvasti edelleen, sillä Talvio seuraa tiiviisti alan uusimpia tutkimuksia.

Hevoset ovat iso osa koko perheen elämää. Talvio naurahtaa, että puolet viikonlopuista on tullut asuttua hevosautossa ympäri maailmaa.

–Olemme pitkään ja kasvattaneet ja kouluttaneet hevosia sekä kilpailleet esteratsastuksessa. Molemmat tyttäret ovat maajoukkuetason ratsastajia. Toinen heistä auttaa myös klinikalla ratsastamalla hevosia, joilla on jokin ratsastuksellinen ongelma. Klinikan uudesta tilasta pääsee suoraan lämpimään maneesiin, joten voimme ratsastamalla tutkia hevosia kelillä kuin kelillä.

Talvio muistuttaa, että hevoset ovat urheilijoita, joiden terveydestä pitää huolehtia. Näin keväällä ennen kilpailukautta on hyvä aika varmistaa vuositarkastuksella, että hevonen on kunnossa ja hoitaa mahdolliset ongelmat kuntoon ennen kesää.

–Pitäkää huolta hevosistanne ja kuunnelkaa niitä. Yrittäkää oppia ymmärtämään niiden kehonkieltä ja kysykää apua sen ymmärtämiseen. Valmentajan neuvoja kannattaa kuunnella ja panostaa ohjattuun harjoitteluun. Panostakaa myös hyvään seppään, jotta kengitys ei muutu koko ajan. Hevosella pitää olla hyvät ja juuri sille sopivat varusteet, Talvio tiivistää.

SMS