Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut elokuun aikana alueen asukkailta vihjeitä, jotka kuulostavat poliisille tutulta ja nyt mahdollisesti jälleen vilkastuvalta ilmiöltä. Vihjeissä asukkaat ovat kertoneet tilanteista, joissa eri henkilöt ovat pyytäneet ohikulkijoilta rahaa kyseenalaisiin keräyksiin. Yksittäisissä tapauksissa rahaa pyytänyt henkilö on käyttäytynyt aggressiivisesti.

Poliisilla on tällä hetkellä tiedossa kymmenkunta erilaista mutta samoja piirteitä sisältävää tilannetta. Yhdessä tapauksessa kuuromykkänä esiintynyt nainen oli esittänyt ohikulkijoille viestin, jonka mukaan hän keräisi rahaa vammaisille. Osa kansalaisista oli suostunut pyyntöön, minkä jälkeen nainen oli yrittänyt vaatia isompaa summaa rahaa. Kun tämä ei onnistunut, nainen oli poistunut äkillisesti paikalta autolla.

Muissa tapauksissa rahaa keränneet henkilöt olivat antaneet ymmärtää, että raha menee esimerkiksi sokeaintyöhön tai kuurojen lasten kouluun. Poliisin tiedossa on myös tilanne, jossa kansalaista on lähestytty lahjoituksen nimissä, kun hän oli pysäköinyt autonsa. Kansalaisen ottaessa esiin rahojaan, ne on anastettu. 

− Tiedossamme on, että edellä kuvatun kaltaisia tilanteita on tapahtunut elokuun aikana Espoossa, Kirkkonummella, Karjaalla, Vihdissä sekä Lohjalla. Poliisi on kirjannut tapahtumista rikosilmoitukset niissä tilanteissa, joihin meidät on kutsuttu paikalle, mutta moni asukas on kertonut meille kokemuksestaan rikosilmoituksen sijaan vihjesähköpostin kautta, kertoo ylikomisario Jussi Päivänsalo.

Päivänsalo ohjeistaa, että jos rahaa keräävän henkilön käytös on painostavaa tai uhkaavaa, asiasta on syytä ilmoittaa poliisille. Tämä tapahtuu soittamalla hätänumeroon 112. 

− Paina mieleen epäilyttävästi käyttäytyvän henkilön tuntomerkit, ja ota talteen tämän käytössä olevan ajoneuvon rekisteritunnus. Jos mahdollista, kirjaa ylös ajoneuvon myös merkki, malli ja väri, hän vinkkaa.

Rahaa keräävän tulee voida esittää keräyksensä laillisuuden osoittavat tiedot

Lainmukaiset rahankeräykset ovat toimintaa, jossa pyydetään yleisöltä vastikkeettomia rahalahjoituksia. Rahankeräyksiä saa järjestää pääsääntöisesti yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Rahankeräyksiin tarvitaan yleensä lupa Poliisihallitukselta. Pienimuotoisia ja lyhytaikaisia keräyksiä on mahdollista järjestää myös pienkeräyksen muodossa. Pienkeräyksen järjestäminen edellyttää kirjallisen ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. 

Rahankeräyksen yhteydessä kerrotaan aina rahankeräyksen järjestäjä, kerättävien varojen käyttötarkoitus ja viranomaisen antama numero. Luvattomasti rahaa keräävä henkilö voi syyllistyä rahankeräysrikokseen. 

− Jos kohtaa rahaa pyytävän henkilön, voi häneltä aina kysyä esimerkiksi pienkeräysnumeroa, joka keräyksestä vastaavan tahon tulee aina voida ilmoittaa lahjoituksia pyydettäessä. Jos numeroa tai muuta dokumenttia keräyksen lainmukaisuudesta ei ole, henkilön tarkoitusperiä on syytä kyseenalaistaa, opastaa lupapäällikkö Leena Höysniemi. 

Viime kädessä tiedon keräyksen lainmukaisuudesta voi varmistaa poliisilta. Lista voimassa olevista rahankeräysluvista löytyy poliisin kotisivuilta sivulta Rahankeräykset. Voimassaolevista pienkeräyksistä taas voi tiedustella paikallispoliisilta. Länsi-Uudellamaalla tämä onnistuu sähköpostitse osoitteesta lupahallinto.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Lista voimassa olevista rahankeräysluvista