Viime viikolla vietettiin Asunnottomien yö -tapahtumaviikkoa, jonka merkeissä tapahtumia järjestettiin myös Lohjalla. Virkkalan keskustassa tarjoiltiin keittoa, kahvia ja lämpimiä vaatteita 18.10. Tuuman kierrätyskeskuksen pihalla taas tarjoiltiin nokipannukahvit ja makkaraa 19.10., ja Kulttuuripajan nuoret soittivat elävää musiikkia. Molemmissa tapahtumissa oli paikalla sekä vapaaehtoisia että ammattilaisia kohtaamassa ihmisiä. Paikalla oli työntekijöitä kaupungin perusturvasta, Ohjaamosta, mielenterveys- ja päihdepalveluista, seurakunnan diakoniatyöstä sekä ulosottolaitoksesta. Lisäksi viikon aikana järjestettiin ilmaisia diakoniaruokailuja.

Yhteiskunnan rakenteet voivat vaikeuttaa asunnottoman tilannetta entisestään

Johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius Lohjan seurakunnasta toteaa, että ihminen voi joutua asunnottomaksi elämän muutosvaiheiden kriiseissä. Monesti asunnottomuuteen saa apua kohtuullisessa ajassa, mutta asunnottomuus voi olla myös pitkäaikaista. Pitkäaikaisessa asunnottomuudessa on kyse syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta.

–Ihmisillä voi olla useita vaikeuksia samaan aikaan, kuten talous- ja päihde- ja mielenterveysongelmia sekä ihmissuhdevaikeuksia. Sellaisessa tilanteessa on tärkeää saada pitkäaikaista apua.

Yhteiskunnassa on myös olemassa rakenteita, jotka vaikeuttavat asunnottomien tilannetta entisestään.

–Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole tarpeeksi. Lisäksi, jos menettää asuntonsa vuokrarästien takia, ne pitää maksaa ennen uuden asunnon saamista samalta vuokranantajalta. Kun perinnästä ja ulosotostakin tulee kuitenkin vielä lisäkuluja, tilanne menee vaikeaksi. Myös asumisen muut kustannukset, kuten sähkö ja vesi, ovat Suomessa korkeat, Helenius sanoo.

Seurakunnan vapaaehtoiset Esa Sohlberg ja Anneli Suhonen-Laakso valmistivat nokipannukahvia.

Asunnottomuus koskettaa lohjalaisiakin

60% kaikista Suomen asunnottomista elää pääkaupunkiseudulla, mutta Lohjaltakin heitä on. Tällä hetkellä Lohjalla on noin 30 asunnotonta. Määrä on vähentynyt hieman aiempaan verrattuna.

–Kodittomat majailevat tuttavien ja sukulaisten luona, asuntovaunuissa tai porrashuoneissa.

Lohjalla ei ole ensisuoja majoitusta, vaan tuettua asumista asunnottoman auttamiseksi.

Euroopan ja maailman mittakaavassa Suomessa on kuitenkin hyvä tilanne.

–EU-maista asunnottomuus on vähentynyt vain Suomessa. Tavoitteena on vähentää asunnottomuutta entisestään, Helenius sanoo.

Tavoitteena on auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti.

–Olemme motivoituneita lähestymään näitä ihmisiä yhdessä ja tekemään töitä sen eteen, että asunnottomuus vähenisi Lohjallakin, Helenius sanoo.

Hän muistuttaa, että asuminen on ihmisarvoon liittyvä asia.

–Jokaisella on oikeus omaan kotiin.

SMS

Tapahtumaviikkoa olivat toteuttamassa mm. Marika Rein ja Johanna Mattila Ulosottolaitoksesta, Kiia Kela ja Kirsti Ronkainen Lohjan kaupungin perusturvasta ja Anna Helenius diakoniatyöstä.