Länsi-Uudenmaan asuntomarkkinoilla on palauduttu tavanomaisemmalle tasolle korona-ajan huippumyyntien jälkeen. Kauppamäärät ovat siis laskussa (Lohja n. -12%, Vihti n. -32%, Kirkkonummi n. -17% ja Karkkila n. -39%). Lasku ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ostajia olisi liikkeellä.

–Vuodet 2020 ja 2021 olivat mittaushistorian parhaat, joten myyntivarasto on käytetty ja olemme joutuneet myymään ”ei oota”. Se näkyy kauppamäärissä, ostajia kyllä olisi, toteaa toimitusjohtaja Kari Pitkänen Sp-Koti Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy:stä.

Omakotitalojen keskihinnat ovat nousseet muualla paisti Kirkkonummella, joka on jo lähtökohtaisesti ollut kallein alue. Lohjalla keskihinnat ovat nousseet 241 000 eurosta 248 000 euroon, Vihdissä 285 000 eurosta 339 000 euroon ja Karkkilassa 137 000 eurosta 169 000 euroon. Kirkkonummella keskihinta on laskenut 434 000 eurosta 404 000 euroon.

Tällä hetkellä kohteita on myynnissä alkuvuotta paremmin. Heinäkuussa vaikutti siltä, että ihmiset lomailevat, eivätkä mieti muuttokuvioita, mutta elokuun myötä ostokysyntä ja näyttöjen

määrät ovat kasvaneet huomattavasti. Pitkänen toteaa, että koronan vaikutus näkyy edelleen siten, että etätyön ollessa mahdollista yhä useammalle, ihmiset kaipaavat pääkaupunkiseudun vilinästä väljemmille vesille ja haluavat myös oman pihan. Isot asunnot (okt, rt) käyvätkin edelleen hyvin kaupaksi. Mökkikauppa sen sijaan on normalisoitunut.

–Jos on myymässä hyväkuntoista 2000-luvun omakotitaloa hyvällä sijainnilla, nyt saa hyvän hinnan ja talo menee nopeasti kaupaksi, Pitkänen tiivistää.

Toistaiseksi energian hinnan nousu, korkojen nousu tai inflaatio eivät ole vaikuttaneet

kauppamääriin tai ostokysyntään, mutta jatkossa ne saattavat aiheuttaa enemmän pohdintoja. Uudistuotantoon nykyinen maailmantilanne sen sijaan on vaikuttanut ja se onkin selkeässä laskussa.

–Rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet ja saatavuus heikentynyt. Kun uudistuotannon määrät ovat laskeneet, vanhojen talojen hinnat ovat nousseet, Pitkänen toteaa.

Tontteja kyllä löytyisi. Pitkänen toivookin, että uudistuotanto elpyy, sillä sen myötä alueet kasvavat.

–Lohja on ollut hyvässä nousussa, mutta muu läntisen Uudenmaan alue on jäänyt vähän jälkeen, hän sanoo.

Hyväkuntoiset 2000-luvun omakotitalot ja isot rivitalot ovat nyt kysyttyjä.

Sijoittaminen säästämisen keinona

Sijoittaminen voi tuottaa huomattavasti paremman tuoton kuin perinteinen säästäminen. Tämä pätee varsinkin nykyaikana pankkien suljettua peruskäyttötilien korot – nykyään ei siis pankit enää maksa pankkitilillä makaaville rahoille korkoa, mikä tarkoittaa, että mikäli sinulla makaa rahaa pankkitililläsi, ei se ole millään tavalla inflaatiosuojattua. Sen sijaan, jos sijoittaisit varasi aktiivisesti, vaikka osakkeisiin, asuntoihin taikka rahastoihin, olisi niillä suuremmat mahdollisuudet suojata varallisuutesi kasvu myös tulevaisuudessa – luonnollisestikin sijoittamisessa on myös se toinen puoli, eli riskisijoittamisessa voi käydy, kuten monilla kävi kevään ja kesän 2022 aikana Bitcoin romahduksessa – jos ostit 50k hintaan, todennäköisesti jouduit myymään reilulla 20k hinnalla…. Osakesijoitus sen sijaan tuottaa hyvällä valinnalla sekä vuosittaisen arvonnousun, että mahdolliset yrityksen tulokseen liittyvät osingot – eli, miten sinä olet asennoitunut omaan tulevaisuuden säästämiseesi, tai sijoittamiseesi