Autot ovat kehittyneet huimasti viimeisten vuosien aikana. Erityisesti kaikki turvallisuutta lisäävät toiminnat ovat lisääntyneet. Sen myötä on myös eräänlainen uusi turvattomuus lisääntynyt. Tämä johtuu siitä, että autoilijat eivät enää tunne autoaan, ja autossa olevia laitteita tai hallintajärjestelmää.

Ajat muuttuvat

Seuraan aika paljon kaikkea autoiluun liittyvää, ja erityisesti minua kiinnostaa kuluttajien näkökulma. Siksi on tullut huomattua, että usein tulee vastaan eri kanavissa sama ongelma. Autoilija laittaa kuvan mittaristosta ja on ihmeissään et mitä tein? Mitä tämä tarkoittaa? Voinko ajaa? Uskallanko ajaa? Uskallanko käynnistää auton? Mitä nämä kirjaimet tarkoittavat? Edessäsi on hirvittävä määrä eri kirjainyhdistelmiä ja sitten lukeekin päälle/pois.

Tietenkin hyvä noinkin, mutta tuo myös sen puolen, ettei itse viitsitä vaivautua, vaan halutaan valmiit vastaukset. Kunhan itse pääsee mahdollisimman vähällä vaivalla. Laitan kuvan ja muut saa kertoa… Ei näin.

Juuri tuossa kohtaa, kun olet autossa ja turvallisesti parkissa ollessa näpräät niitä eri toiminta ja tulee jotain outoa, tuntematonta ja tietämätöntä on todellakin hyvä hetki tutustua ja perehtyä.
Ostatko siis auton ja hyppäät rattiin, mutta et perehdy auton toimintoihin? Ja mitä ne eri kirjainyhdistelmät, valot ja merkit tarkoittaa? Et jaksa tai etkö välitä itse lukea ja perehtyä ohjekirjaan tai automerkin eri kanavissa oleviin oppaisiin ja ohjeisiin!?

Itselle on uutta autoa ostaessa ja autoa luovuttaessa käyty läpi eri toimintoja yms. Ja tuossa tilanteessa on hyvä heti kysyä, jos huomaat ettet ymmärtänyt. Toki tuossa saattaa tulla paljonkin uutta ja se tietotulva yhdellä kertaa, voi olla aikamoinen kattaus. On vaan sen jälkeen otettava rauhallinen hetki (ja toki mahdollisimman pian) ja luettava ohjekirjaa. Paras juuri siinä autossa, kun kaikki on siinä edessä. Jos jää jotain epäselvää niin itselle ei ole vaikeaa ottaa yhteyttä autoliikkeeseen, automyyjään tai huoltoon yhteyttä ja kysyä.
Ennemmin esitän sen ”turhan ja tyhmän” kysymyksen tai pari ja saan itselle selvyyttä ja näin lisäämällä omaa tietoa lisään myös liikenneturvallisuutta.

Jos teit autokaupat ja vaihdossa meni vuosimallin 1996 ja sait tilalle 2020 niin jotain uutta on todellakin saattanut tulla. Ja se tärkein. Lisääntyneet turvallisuutta tuovat laitteet ovat hyvä lisäturva, mutta entä sinä siinä penkin ja ratin välissä? Huolehdi, että sinä olet ajokunnossa, autosi on ajokunnossa ja otetaan muut liikenteessä olevat huomioon.

Kohti itseajavia autoja

Kun nämä itseajavat autot ovat vielä tänään tulevaisuutta, niin eiköhän kaikki sovita, että opetellaan ne oman auton hallintavälineet ja vähintäänkin on hyvä näin pimeän syksyn laskeutuessa varmistaa, että tietää miten sen oman auton päivävalot toimivat! Syksyn sateisilla teillä näkee aivan liian monta autoa ilman takavaloja!

KO