Auton pesu on tärkeä osa auton ylläpitoa ja siistiä ulkonäköä. Säännöllinen pesu auttaa pitämään auton pinnan puhtaana ja ehjänä, mikä voi pidentää auton käyttöikää ja säilyttää sen arvoa pidempään. Auton pesuun onkin tarjolla kaksi vaihtoehtoa: käsinpesu sekä automaattipesu. Vaikka automaattipesu onkin monen mielestä vaivattomampi tapa pestä auto, Lohjan Autocleanin toimitusjohtajan Shahrokh Vazirin mukaan yhä useammin ihmiset suosivat kuitenkin käsinpesua sen hellävaraisuuden ja tarkemman lopputuloksen vuoksi.

Pesuvälin pituus riippuu monesta tekijästä, kuten säästä ja auton käytöstä. Vazir kertoo, että useat asiakkaista pesettävät autojaan jopa viikoittain vuoden ympäri. Erityisesti talviaikana autoa tulisi pestä useasti, sillä kertynyt suola vahingoittaa helposti auton pintaa.

Usein autoilijat laiminlyövät auton pesua juuri silloin, kun siitä olisi todellisuudessa enemmän hyötyä.

– Varsinkin talvella, kun maanteillä on paljon suolaa, suosittelen auton pesemistä jopa kerran viikossa, Vazir arvioi.

Kuivempina vuodenaikoina pesuvälin pituus riippuu enemmänkin tilanteesta ja autoilijan omasta tottumuksesta. Jos autoa käytetään paljon tai se altistuu paljon pölylle tai muulle lialle, pesuväli voi olla lyhyempi. Yleisesti ottaen säännöllinen pesu on hyvä tapa varmistaa auton ulkonäön ja kunnossapidon paras mahdollinen taso.

Käsinpesu takaa tarkan jäljen

Automaattipesun suosio perustuu sen vaivattomuuteen sekä aukioloaikoihin, sillä yleensä automaattipesulat ovat auki vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Autoilijat valitsevat sen usein ohikulkumatkalla tai kelien muuttuessa yllättäen.

Automaattipesu voi kuitenkin olla joissain tapauksissa haitallinen auton maalipinnalle.

Muoviharjat saattavat naarmuttaa auton pintaa ja erityisesti harjaton pesu ei aina poista kaikkea kertynyttä likaa. Vaihtoehtona käsinpesu on hellävaraisempi ja se takaa paremman lopputuloksen.

Auton pesussa Vazirin mukaan yksi tärkeimpiä asioita muistaa on tarkkuus, jotta vältetään naarmut ja vahingot auton pinnassa. Ennen pesua auto tulee aina huuhtoa huolellisesti päältä, jotta pinnalla oleva lika ja pöly eivät naarmuta autoa pesun yhteydessä. Laadukkaat pesuaineet ja -välineet ovat myös olennainen osa auton pesua. Käytettäväksi suositellaankin pesuaineita, jotka on suunniteltu varta vasten autojen pesuun, sillä monet pesuaineet ja kemikaalit saattavat vahingoittaa auton kromi- ja muoviosia sekä maalipintaa.

Käsinpesu onkin loistava vaihtoehto, sillä se on tarkempi ja turvallisempi autolle kuin automaattipesu. Vaikka moni saattaa ajatella, että käsipesu on hitaampaa niin todellisuudessa ajallisesti eroa peruspesun suorittamisessa on vain muutaman minuutin verran. Lisäksi käsinpesua tarjoavissa autopesuloissa on usein mahdollista varata autolle sisäpuhdistus. Esimerkiksi Lohjan Autoclean -pesulassa auton peruspesuun sisältyy myös mattojen pesu.

Keraaminen pinnoite säästää kuluissa

Keraaminen pinnoite on auton pinnalle levitettävä suojaava kerros, joka suojaa auton pintaa erilaisilta vaurioilta kuten auringon UV-säteiltä, sateelta, lialta ja pölyltä. Pinnoitetta suositellaankin erityisesti uuden auton oston yhteydessä, mutta se hyödyttää varmasti jokaista autoilijaa, joka haluaa pitää autonsa puhtaana.Sen kesto riippuu usein itse valitusta pinnoitteesta sekä jälkihoidosta, joka on erittäin tärkeää sen kestävyyden varmistamiseksi. Pinnoitteen lisääminen auton pinnalle ei ole vain ylellisyyttä, vaan se on myös järkevä taloudellinen ratkaisu.

– Pinnoite auttaa säästämään pesukuluissa, koska auton peseminen on helpompaa ja nopeampaa, Vaziri muistuttaa.