Puhutaan, että Suomessa välimatkat ovat pitkiä, ja siksi perheissä pitää olla useampi auto. Mutta onko todella näin, vai onko kyse enemmänkin joustamattomuudesta ja hyvinvointivaltion ajatuksesta – jokaisella pitäisi olla mahdollisuus tehdä juuri sitä mitä haluaa ja koska haluaa? Autot ja ajaminen – miten sinä käytät omaa autoasi?

Auto ammattikäytössä

Monet meistä tarvitsevat autoa töissä. Ajamme rekoilla tavaraa paikasta a paikkaan b, ja kuljetamme pienkuljetuksia pakettiautoilla kaupungista toiseen. Me myös matkustamme linja-autoilla, takseilla sekä ajamme omilla autoillamme. Vuonna 2020 henkilöautojen yhteenlaskettu kilometrimäärä oli 39 092 miljoonaa autokilometriä eli 4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Olet varmaan huomannut tai lukenut mediasta, että linja-autovuoroja on vähennetty, koska matkustajia ei ole enää niin paljon kuin aiemmin. Tähän on tietenkin osasyynä etätöiden lisääntyminen, mutta myös kasvanut oman auton käyttö.

Sähköiset linja-autot ovat tulleet liikenteeseen ja ottaneet oman osansa noin 360 miljoonasta matkasta vuodessa – Suomessa on kuitenkin noin kaksi miljoonaa ajokortitonta (Linja-Autoliitto).
Miten oma ajamisesi on muuttunut viimeisten vuosien aikana? Korona on luonnollisesti vähentänyt ajomääriä ja tuo edellä mainittu etätyö samoin, mutta onko ajomääräsi muuttuneet jopa siinä mittakaavassa, että et enää välttämättä tarvitsisi omaa autoasi? Oletko järkeistänyt ajamistasi, vai vieläkö ajat satunnaisia kaupunkiajeluita vailla päämäärää vain koska sinulla on auto ja aikaa ajella.

Autonkäyttökulut nousussa

Viimeisten päivien aikana olemme saaneet todistaa melkoista kustannusten nousua niin erilaisten polttoaineiden kuin myös sähkönhinnan suhteen, mikä tarkoittaa suoraan samalla sitä, että auton käyttäminen on tullut kalliimmaksi. Se on näkynyt myös kuljetusalan uutisoinnissa, ja esimerkiksi Ruotsissa valtio on tullut vastaan polttoaineiden hinnoissa ja sähkönhinnassa. Mutta meillä Suomessa ei vastaava ole välttämättä tapahtumassa, joten joudumme entistä enemmän miettimään arjessa, miten käytämme omaa autoa? Onko se välttämätön?

Onko auto välttämätön?

MTV Uutiset kysyi tämän saman kysymyksen viime vuonna ja vastauksen olivat tuttuja. Varsinkin jos asut syrjäseudulla tai edes haja-asutusalueella, voi olla, ettei ohitsesi kulje kuin 2 linja-autovuoroa päivässä, jos sitäkään. Ihmisten työvuorot voivat olla esteenä julkisen liikenteen käytölle, joten oma auto on ainoa toimiva vaihtoehto – tässäkin tietenkin ihminen on itse valinnut oman asuinpaikkansa, joten pakko ei ole todellisuutta, vaan oma valinta.

Se, että suomalaiselta menee lääkäriin pääsyyn julkisella liikenteellä tunti, ja omalla autolla muutama minuutti, saattaa olla selitys oman auton omistamiseen.

Me haluamme omistaa auton

Auton omistamisen syyt ovat siis yllättävän usein omaan haluun ja mukavuuteen liittyviä. Kuka nyt haluaisi kahden kauppakassain kanssa linja-autoon lasten kanssa, tai ajaa 80 kilometrin työmatkan julkisilla – mutta näissäkin on kyse omasta valinnasta, ei varsinaisesti pakosta.

KO