Romutuspalkkion voi käyttää uuden, vähäpäästöisen henkilöauton hankkimiseen 1.1.-31.8.2018, mutta mistä oikeasti on kysymys? Kysymys on yksinkertaisesti tavoitteesta saada vanhoja autoja pois liikenteestä, ja siksi romutuspalkkio kohdistuu autoihin, jotka on otettu käyttöön vuonna 2007 tai aikaisemmin ja jotka ovat olleet liikennekäytössä vuoden 2017 aikana sekä romutushetkellä. Romutuspalkkion käyttäjän on pitänyt myös olla auton omistajana tai haltijana romutusta edeltävät 12 kuukautta. Palkkio myönnetään vain yksityishenkilölle.

Romutettavan tilalle uusi auto

Ihan mihin tahansa uuteen autoon ei romutuspalkkiota pääse käyttämään, vaan uuden bensa- tai dieselauton CO2-päästöt saavat olla enintään 110 g/km. Muita käyttövoimia käyttäville autoille ei aseteta päästörajaa.

Romutuspalkkio ajatuksena on hyvä ja se mahdollistaa huomattavan edun, kun ostetaan uutta autoa. Meilläkin Autotalo Lohjalla on tarjota useampia autoja, jotka osuvat tuohon enintään 110g/km päästöluokkaan, kertoo Autotalo Lohjan toimitusjohtaja Jorma Mattinen.

Esimerkiksi uusi Polo Trendline 1,0:n päästöt ovat 97 – 110 CO2 g/km. Myös VW Passat, Golf, Jetta, Up! ja Arteon malleista löytyy vaihtoehtoja romutuspalkkion käyttämiseen.

Romutuspalkkion määrä

Bensiini- tai dieselkäyttöisestä autosta alennus on 1 500 euroa. Autosta, jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi), alennus on 2 500 euroa. Valtion osuus romutuspalkkiosta on 1 000 euroa bensiini- tai dieselautosta ja muista 2 000 euroa. Autoalan osuus on 500 euroa yhtä uutta autoa kohden. Valtio on varannut romutuspalkkioihin 8 miljoonaa euroa.

Helmikuun loppupuolella romutuspalkkioita seuraavassa ROPA-järjestelmässä oli 1578 autoa ja laskennallisesti tänä vuonna romutuspalkkio voidaan maksaa 6000-6500 autolle eli romutuspalkkion rahat riittänevät kesälle.

Eli vielä ehtii hyvin miettiä sen vanhan auton vaihtoa aivan uuteen ja romutuspalkkiorahan hyödyntämistä. Ja mikä tärkeintä, automyyjät kyllä opastavat mitä pitää tehdä ja auttavat romutuspalkkion käytännöntehtävien hoitamisessa, kertoo Mattinen.

Romutuspalkkion saaminen

Autojen maahantuojat hoitavat romutuspalkkion hakemisen Trafilta. Trafi lähettää virallisen päätöksen tuen myöntämisestä asiakkaalle, mutta itse tuen haku ja hyödyntäminen hoituu uuden auton hankinnan yhteydessä.

Autoala 2018

Vuonna 2017 Suomessa myytiin melkoinen määrä pakettiautoja, eli noin 15500 kappaletta, mikä antaa oman panoksensa siihen, että Suomi on päässyt taloudessaan noususuuntaan. Uusia henkilöautoja myytiin viime vuonna noin 118 000 kappaletta ja tänä vuonna on ennustettu jopa 126 000 uuden henkilöauton myyntimääriä.

Itse arvelen lopullisen määrän kyllä ylittävän 120 tuhatta uutta autoa, mikä sekin kuvaa omalta osaltaan noususuuntaista Suomen taloutta, miettii Mattinen.

Mikä on myös hyvä suuntaus mm. tämän romutuspalkkion avustamana, autoliikkeiden varastoissa olevat vaihtoautomäärät eivät ole karanneet käsistä ja vaikka meilläkin täällä Lohjalla on vaihtoautoja hyvin saatavilla, eivät määrät ole erityisen huolestuttavia, jatkaa Mattinen.

 

http://www.autotalolohja.fi/