Tervetuloa tutustumaan yli 100-vuotiseen ainutlaatuiseen alueeseen Karkkilan Fagerkullaan. Högforsin tehtaan ympäristö on yksi Uudenmaan elävistä ruukkialueista mm. Fiskarsin, Strömforsin ja Billnäsin ohella. Karkkilan Högforsin ruukin kokonaisuuteen kuuluva idyllinen Fagerkullan asuntoalue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alue koostuu pääosin 1920-luvulla tehtaan työväen asunnoiksi rakennetuista punamullatuista puutaloista ja muutamasta tiilitalosta. Suurin osa alueen rakennuksista on nykyään muutettu kahden perheen paritaloiksi.

Fagerkulla sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Karkkilan kaupungissa. Alue on suosittu asuinalue ja vapautuvat talot siirtyvät nopeasti uusille asukkaille. Lähellä on ala-aste, päiväkoti ja viime vuonna avattu Ala-Emali, jossa sijaitsee mm. elokuvateatteri ja ravintola, sekä myymälöitä sekä uusimpana yleinen sauna. Karkkilan keskustaan ja Tehtaan Hotellille on alle 1 km sekä lähellä on erittäin hyvät ulkoilu- ja retkeilymaastot, joista yksi on suosittu joen vartta kulkeva koskireitti. Fagerkullan merkittävä arvo ovat myös sen asukkaat, jotka muodostavat tiiviin yhteisön. Asukkaat tuntevat toisensa ja toimivat aktiivisesti alueelle perustetussa asukasyhdistyksessä.

Lauantaina 13.8. Fagerkullan asukasyhdistys järjestää suositun Avoimet Ovet -tapahtuman, jolloin on
mahdollisuus tutusta osaan alueen taloista ja pihoista, jotka ovat merkitty alueelta löytyvistä kartoista. Suurin osa alueen rakennuksista on rakennettu 1920-luvulla ja yhdistys haluaakin tänä kesänä juhlistaa 100-vuotiasta asuinaluetta.

Lähtölaukaus tapahtumalle on kello 10 alkavilla Fagerkullan kadun sulkevilla lasten juoksukilpailuilla.
Vuonna 1983 pidettiin Fagerkullan ensimmäiset juoksukilpailut, joilla haluttiin kiinnittää huomiota kaupungille tehtyyn vetoomukseen, jossa toivottiin Fagerkullankadun muuttamista pihakaduksi.
Kadun liikennejärjestelyt eivät ole parantuneet kuluneen 40-vuoden aikana asukkaiden useista yrityksistä
huolimatta. Nyt pidettävällä kilpailulla halutaan muistuttaa Karkkilan kaupunkia yhdistyksen vuonna 2019
tekemästä kuntalaisaloitteesta, jolla vaadittiin rauhoittamaan alue. Fagerkullankadulla on vilkas työmatkaliikenne, josta aiheutuu monenlaista haittaa ja vaaratilanteita. Päällystämättömän tien kunto on suurimman osan vuotta huono ja nopeusrajoituksesta huolimatta ajonopeudet ovat korkeita, vaikka katu on koulutie ja sitä risteää kaksi kevyenliikenteen väylään. Monenlaisista ratkaisuehdotuksista huolimatta, kaupunki ei ole tehnyt konkreettisia päätöksiä liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Juoksukilpailun jälkeen yleisöllä on kello 14 saakka mahdollisuus tutustua osaan alueen taloista ja
puutarhoista. Pihoissa on mm kirpputoreja, pop-kahvila ja työväen museolla pääsee katsomaan lampaita
ja kanoja. Kello 17 alkaa 100-vuotisjuhla Högforsin Työläismuseon Pakarilla alueen nykyisille ja entisille asukkaille. Juhlakahvien ja musiikkiesityksien nauttimisen lomassa asukkaat voivat vaihtaa kuulumisia ja tarinoita Fagerkullasta ennen ja nyt. Fagerkullayhdistys toivottaa kaikki tervetulleeksi päivän tapahtumiin!
100-vuotisjuhlintaa jatketaan marraskuussa järjestetään valokuvanäyttely ”Elämää Fagerkullassa” Galleria
Bremerissä (Suomen Valimomuseo, Bremerintie 10).

• AVOIMET OVET – tapahtuma yleisölle klo 10-14
• LASTEN JUOKSUKILPAILU klo 10, ilmottautuminen klo 9.50 Fagerkullankadulla
• 100-VUOTIS JUHLA PAKARILLA nykysille ja vanhoille asukkaille klo 17 alkaen

(Kuva: Nelli Palomäki)