Paula Anttila (vas), Emmi Salmikari, Jani Méling, Laura Hyrkkö ja Samuel Puuppo.  

 

Kolmas bändien kehityskaari -projekti lähenee loppuaan. Kerroimme aiemmin tänä vuonna Lohjan elävän musiikin ystävät Lemmy ry:n järjestämästä projektista, joka on tarkoitettu nuorten muusikoiden musiikillisen uran edistämiseen. Projekti on suunnattu niille alle 29-vuotiaille, joilla on jo musiikillista kokemusta sekä vahvaa tahtoa kehittää omaa musiikkiharrastustaan reippaasti eteenpäin jopa ammattilaisiksi asti. Projekti tarjoaa musiikin alan ammattilaisten opetusta maksutta ja tunnettujen, suomalaisten muusikkojen tapaamisia.

Tänä vuonna nuorten mentoreina ovat toimineet Tomi Joutsen (Amorphis), Antti Ketonen (Neljän Suora), Elias Kaskinen (Elias Kaskinen ja Päivän Sankarit) sekä Petri Munck. Nuorista mukana ovat olleet Anna Ijäs, Emmi Salmikari, Laura Hyrkkö taiteilijanimeltään Laurenn ja Samuel Puuppo eli Samuel Daayata.

Projektin myötä musiikkialan ammattilaiset ovat pitäneet nuorille laulutunteja sekä parin tunnin opetustuokioita äänentoistosta, keikkamyynnistä ja studiotyöskentelystä. Projektin vetäjä Jani Méling kertoo, että ohjausta pyritään järjestämään nuorten toivomista aiheista. Tänä vuonna vinkkejä toivottiin mm. sanoituksesta, sillä nuorilla olisi intoa kirjoittaa omia kappaleita, mutta alkuun pääseminen on vaikeaa. Aiheeseen uppouduttiinkin kevään viimeisellä opetuskerralla Paula Anttilan johdolla.

 

Hyviä neuvoja ja itsevarmuutta

Nuoret ovat kokeneet Bändien kehityskaari -projektin hyödylliseksi.

-Olen tykännyt ja saanut paljon esiintymisvarmuutta sekä varmuutta esimerkiksi siihen, miten lavalla voi liikkua, kertoo Salmikari.

-Kaikki apu on ollut tarpeen, mitä olemme saaneet. Olen tullut laulun suhteen itsevarmemmaksi. Voin nyt myös kirjoittaa biisejä varmemmin mielin, kertoo Hyrkkö.

-En ole enää niin ujo kuin alussa, eikä ole niin paljon paineita, sanoo puolestaan Puuppo.

Esiintymiskokemustakin nuorille on projektin myötä kertynyt. Esimerkiksi Puuppo on esiintynyt Opus K:ssa ja Ihan pihalla -tapahtumassa.

-Aluksi vähän jännitti, mutta hyvin meni ja ihmiset tykkäsivät. Helsingistä pari seuraajaanikin tuli Ihan pihalla -tapahtumaan, Puuppo kertoo.

Menestystäkin on jo tullut. Salmikari tuli toiseksi Tähtiartisti-laulukilpailussa, ja Puuppo on tehnyt Throw Popcorn -kappaleen Isac Elliotin kanssa voitettuaan Elliotin ja YleX:n järjestämän biisikilpailun.

Nuoret aikovat pysyä jatkossakin tiiviisti musiikin parissa ja tehdä musiikkia ja omia sanoituksia. Keikkojakin totta kai toivotaan aina Eurooppaa myöten. Esiintymiskokemusta tarvitaankin edelleen, joten nuoret tulevat mielellään esiintymään erilaisiin tapahtumiin ja esimerkiksi syntymäpäiville. Salmikari laulaa iskelmiä, Puuppo on keskittynyt popiin ja Hyrkkö melodiseen rockiin.

Nuoria pääsee kuulemaan Lohjalla järjestettävissä tapahtumissa. Meling kertoo, että Aurlahdessa Selvä kesä -tapahtumassa 2.6. on luvassa viisi yhtä kovaa esiintyvää eli Bändien kehityskaari -projektin nuoret ja Uniikki. Selvä kesä -tapahtuma toimii samalla karsintatilaisuutena, jossa nuorista valitaan yksi esiintymään Rantajameille.

 

Bändien kehityskaari jatkuu taas ensi syksynä

Ensi syksynä haetaan taas uusia nuoria mukaan projektiin. Kiinnostuneet voivat kertoa itsestään kuitenkin jo nyt Jani Mélingille (jani.meling@lemmy.fi). Tämän vuoden nuoret kannustavat muitakin tarttumaan tilaisuuteen.

-Rohkeasti hakemaan mukaan, täältä saa paljon neuvoja. Kyllä soittajatkin jostain löytyvät, jos itsellä ei ole, Hyrkkö kannustaa.

-Jos haluaa oppia uusia asioita, kuten keikkamyyntiä, kannattaa tulla, sanoo Salmikari.

-Tule tänne, jos haluat päästä esiintymään ja keikkailemaan, tiivistää Puuppo.

SMS