Billnäsin ruukissa tanssitaan nykyään häitä ja pidetään yrityskokouksia, mutta ruukin ensimmäiset 350 vuotta menivät vahvasti teollisuuden parissa.

–Carl Billsten perusti tämän rautaruukin vuonna 1641. Ruukki on nähnyt Suomen teollisuuden muutokset. Ennen työkalut tulivat Billnäsistä, nyt ne tulevat Biltemasta. Täällä tehtiin mm. Venäjän armeijan lapiot, kertoo ruukin nykyinen isäntä Olli Muurainen.

Historia näkyy rakennuksissa edelleen. Juhlatilasta löytyy vanhoja koneita ja kokoustilassa on esillä jos jonkinmoista työkalua. Kun teollinen toiminta loppui, ruukki ehti olla parikymmentä vuotta tyhjillään ennen kuin Muurainen astui kuvaan.

–Pohjan kunta etsi ruukille uutta omistajaa. Hankin ruukin ydinalueet itselleni vuonna 2008 sekä myöhemmin vielä maata ja muita rakennuksia ruukin ympäriltä. Ajatuksenani on ollut tuoda ruukki teollisesta ajasta palvelujen aikaan ja tapahtumapaikaksi. Tässä on halleja ja muita tiloja yli 15 000 neliömetriä. Osa tiloista on jo muutettu ravintolan ja majoitustoiminnan käyttöön, Muurainen kertoo.

Ongelmitta miehen suunnitelmat eivät kuitenkaan ole edenneet.

–Iso kivi kengässä on ollut se, että tässä oli teollisuusajan kaava ja meni kymmenisen vuotta, että kaava saatiin lainvoimaiseksi. Ilman sitä tänne ei pystynyt tekemään muutoksia, Muurainen kertoo.

Hidasteena on ollut mm. toteutumatta jääneitä maakauppoja ja valitusprosesseja.

–Ne on nyt saatu maaliin ja pääsimme avaamaan reilu vuosi sitten.

Paikkoja on kunnostettu vähitellen ja juhlia ja tapahtumiakin on jo ehditty pitää.

–Häitä ja muita tilaisuuksia, Suomen suurimmat antiikkimarkkinat, Idols-laulukilpailun kuvaukset ja Miss Suomi -kilpailut on pidetty. Ensi syksynä tulee toiset Miss Suomi -kilpailut, Muurainen luettelee.

Olli Muurainen esittelee Billnäsin ruukin tiloja, jotka taipuvat nykyään monenlaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen yrityskokouksista häihin.

Millaista toimintaa ruukissa voisi olla?

Valmista ruukissa ei suinkaan vielä ole, vaan paikkojen kunnostus jatkuu. Ideoita otetaan vastaan myös muilta.

–Nyt olisi tilaa ajatuksille ja ideoille siitä, mitä kaikkea täällä voi olla. Toivomme, että erilaiset toimijat löytävät Billnäsin ruukin, sillä tänne mahtuu monenlaista, oli kyseessä sitten vaikka olutfestari tai joogatapahtuma. Etsimme tänne myös kauppiaita pitämään liikkeitään. Olisi hienoa, kun tämä paikka olisi useamman yrittäjän juttu, johon syntyisi uusia traditioita, Muurainen ideoi.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa Billnäsin ruukista olisi muotoutunut paikka, jossa järjestettäisiin monenlaista ohjelmaa ja tapahtumia harrastustoiminnasta koulutus- ja promootiotilaisuuksiin.

–Majoittumaan täällä mahtuu reilu 40 henkeä ja ravintolaan on tulossa uusi yrittäjä. Aloitamme tilausravintolalla, mutta myöhemmin ravintolan on tarkoitus olla avoinna kaikille.

Entä, miksi tapahtumansa tai juhlansa pitäisi juuri Billnäsin ruukissa?

–Tämä on ollut Suomen teollisuushistoriassa tärkeä paikka, jossa ovat vierailleet kuninkaatkin. Montaa tällaista kulttuurimaisemaa ei Suomesta löydy. Ympäristö on inspiroiva ja paikan historia eri aikakausilta näkyy hyvin tiloissa. Olemme yrittäneet yhdistää paikan rosoista romantiikkaa hyvällä maulla uusiin kerroksiin. Lisäksi ruukki sijaitsee sopivan matkan päässä monesta suunnasta tultaessa, Muurainen luettelee.

Mielenkiintoisia yksityiskohtiakin löytyy. Ruukin alueella on sijainnut mm. Uudenmaan ensimmäinen itsepalvelumyymälä. Tuo 50-luvun kauppa on tosin kokenut melkoisen muutoksen, sillä nykyään se toimii saunana.

Muurainen kertoo, että asiakkaat ovat viihtyneet.

–Hyvää palautetta on saatu ja moni on tullut uudelleenkin. Paras palaute on saatu hotellihuoneista. Olen käyttänyt niihin omaakin suunnittelupanostani, Muurainen kertoo.

Ruukin vanhoihin rakennuksiin on tehty mm. majoitustilat yli 40 hengelle.

Käyttäjät muokkaavat ruukkia ajan saatossa

Muuraiselta on mennyt Billnäsin ruukin kunnostukseen melkoisesti rahaa, mutta mikä sai miehen ryhtymään moiseen urakkaan?

–Olen nyt toiminut Management Eventsissä 25 vuotta. Olin jo tuolloin toiminut pitkään yrittäjänä ja hoitanut opiskeluni Aalto-yliopistossa loppuun. Halusin tehdä jotain muutakin ja sattumalta silloin Pohjan kunnasta pyydettiin, että tulisin katsomaan ruukkia. He olivat hahmotelleet, että ruukkia voisi hyödyntää tapahtumakäytössä, Muurainen kertoo.

–Kävin sitten marraskuussa 2007 täällä. Silloin tämä näytti kaatopaikalta, mutta nyt ero on jo iso, vaikkei kaikkea ole vielä ihan kiillotettu. Pystyin näkemään, millainen tästä tulee, kun paikat on laitettu kuntoon.

Muuraisen taide-, design- ja estetiikkaharrastus vaikutti taustalla, kun hän innostui ruukin kunnostuksesta.

–Tällä paikalla on upea historia ja halusin olla vaikuttamassa siihen, että rakennukset säilyvät ja ihmiset löytävät tänne. Eri käyttäjät muokkaavat ruukkia ajan saatossa, kun tämä ei ole museo. Tämä harrastus on vienyt minulta jo kymmenen miljoonaa, mutta tiesin, että tässä ollaan sydämellä mukana, hän toteaa ruukin kunnostukseen viitaten.

Paikkoja on siis korjattu, maisemaa avattu ja uutta rakennettu. Työ jatkuu silti edelleen, sillä Muurainen arvioi, että nyt ollaan vasta puolessa välissä.

–Valmista on viimeistään ruukin 400-vuotisjuhlissa vuonna 2041, hän naurahtaa.

Billnäsin ruukin historiassa on käännetty uusi lehti, vaikka teollisuus onkin jäänyt taakse.

Muuraisen matka ruukinpatruunaksi alkoi idearikkaasta teinistä

Muurainen on ollut kiinnostunut yrittämisestä nuoresta lähtien. Kun hän oli 16-vuotias, kaikki tiesivät DJ Captain Freedomin järjestämät bileet, mutteivät tunteneet Muuraista hänen omalla nimellään. Sittemmin yrittäminen on vienyt hänet maailmalle ja nykyään hän asuu Singaporessa, mutta viihtyy välillä myös Suomessa.

–Yrittäjänä pystyn toteuttamaan asioita itse ja menivät ne sitten hyvin tai huonosti niin voi katsoa peiliin. Olen myös ollut onnekas, kun minulle on tullut töihin hyviä ihmisiä, jotka ovat innostuneet toteuttamaan ideoita kanssani, Muurainen kiittää.

SMS