Lohjalla päästään nauttimaan harvinaisesta herkusta 20.11., kun kunnianosoituksena Charles ”Charlie” Chaplinille tehty The Great Mr Laugh -mykkäelokuva nähdään live-esityksenä Harjulassa klo 18.00. Mykkäelokuvan on käsikirjoittanut ja tuottanut Pekka Puolakka, joka esittää myös pääosan. Elokuvan musiikin on säveltänyt lohjalainen Tuomas Törmi. Hän vastaa myös live-esityksen musiikista yhdessä Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin kanssa.

Chaplin ei ole heille uusi tuttavuus, sillä Törmi on ollut aiemmin mukana tekemässä live-esitystä Chaplinin pojasta. Silloin musiikki oli kuitenkin valmiina, eikä Törmin tarvinnut säveltää sitä. Puolakka taas myöntää olevansa oikea Chaplin-fani. Fanin haaveisiin on kuulunut tehdä itse täyspitkä Chaplin-mykkäelokuva. Nyt tuo haave toteutuu.

Elokuvan on ohjannut Laura Lisete Roosaar ja kuvannut Ants Tammik.

–Ajattelin Antsista heti, että tässä kaverissa on näkemystä. Elokuvan kuvamaailma onkin pitkälle hänen luomansa, Puolakka sanoo.

Kyseessä on uusi tuotanto, joka kunnioittaa kuitenkin vahvasti vanhaa mykkäelokuvaperinnettä. Elokuva on mustavalkoinen ja se on kuvattu vanhanajan rajoitusten mukaisesti, vaikka nykyaikaisella kuvauskalustolla olisi pystynyt paljon enempäänkin.

Entä, miksi juuri Chaplin?

–Komedia ja tragedia kiinnostavat ihmisiä, mutta niiden yhdistäminen uskottavasti samaan teokseen on vaikeaa. Oikeastaan vain Chaplin on onnistunut siinä, Puolakka sanoo.

Miten Chaplin sen sitten teki?

–Henkilöhahmojen kautta ja tavallisen elämän asioiden kautta. Olen voinut nähdä jonkin kohtauksen 30 kertaa ja silti tulee kyynelet silmiin.

Chaplinilla oli myös merkittävä rooli elokuvan kehityksessä.

–Esimerkiksi monet elokuvien kuvaukseen ja lavastukseen liittyvät periaatteet ovat hänen keksimiään. Ne periaatteet ovat edelleen käytössä. Chaplin teki myös ensimmäiset elokuvat, joissa oli merkittäviä juonenkäänteitä, Puolakka kertoo.

Pekka Puolakka (vas) ja Tuomas Törmi Harjulan edessä. The Great Mr Laugh -mykkäelokuva nähdään live-esityksenä Harjulassa 20.11. Aikoinaan mykkäelokuvien musiikit soitettiin aina livenä, koska ääntä ei vielä pysytty liittämään mukaan elokuvaan.

Mykkäelokuva syntyi monen osaajan yhteistyönä

The Great Mr Laugh -mykkäelokuvan kuvaukset tehtiin Tallinnassa. Sijainti on luonteva, sillä Puolakka asuu itse Virossa nykyään. Rooleissa nähdään pari tunnettua virolaista näyttelijää sekä vähemmän tunnettuja taustarooleja tehneitä ja mainoksissa esiintyneitä näyttelijöitä. Yhteensä mukana on noin 30 näyttelijää.

–Etsin Virosta harrastajanäyttelijöitä. Siellä on todella karismaattisia näyttelijöitä, joille halusin antaa mahdollisuuden. Dialogi on se vaikea osuus, mutta mykkäelokuvassa ei ole dialogia, joten heidän oli helppo tulla mukaan. Annoin heille aika vapaat kädet ja erilaisia rooleja. Oli jännää, miten hienosti he omaksuivat nämä eri roolit ja näyttelivät todella hyvin, Puolakka iloitsee.

Pieni jännitysmomenttikin oli matkassa.

–Minulla oli sydänleikkaus edessä, joten kuvaukset piti saada äkkiä purkkiin siltä varalta, etten tule sieltä takaisin, Puolakka naurahtaa.

Hän selvisi kuitenkin leikkauspöydältä takaisin elokuvaprojektinsa pariin. Seuraava askel oli saada elokuvaan sinfoniaorkesterin soittamaa musiikkia.

–Sain vinkin, että Tuomas on klassisen musiikin ammattilainen ja kapellimestari, joka pystyisi säveltämään musiikit, Puolakka sanoo.

Törmi otti tehtävän vastaan ja alkoi pohtia, millaista musiikkia elokuvassa voisi olla.

–Aloin etsiä tietynlaisia teemoja ja mietin, millaisia soittimia voisi käyttää, mikä toimisi. Välillä elokuvan musiikki jäi hautumaan mieleeni ja sitten taas palasin siihen. Mietin, voinko musiikilla reagoida esimerkiksi siihen, jos näyttelijä pyyhkäisee elokuvassa hiuksiaan. Viimeisenä tein musiikin tauotuksen. Se on tärkeä asia, tauoilla annetaan katsojalle rauha keskittyä, Törmi kertoo.

Puolakka kiittelee Törmiä moneen otteeseen siitä, kuinka ison työn tämä on tehnyt mykkäelokuvan musiikit säveltäessään.

–On mieletön puristus tehdä musiikit tällaiseen elokuvaan. Mykkäelokuvassa musiikki on todella tärkeässä roolissa. Musiikki on koko ajan esillä ja sen pitää tuoda tunteet esiin. Mykkäelokuvassa musiikki on dialogi, Puolakka kertoo.

Tuomas Törmi ja Pekka Puolakka suunnittelemassa Harjulan esitystä.

Live-esityksestä nauttimaan

Ennen vanhaan, kun elokuviin ei vielä saatu liitettyä ääntä mukaan, soitti pianisti musiikit livenä elokuvayleisölle. Nyt Lohjalla päästään vanhanajan tunnelmaan, kun Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri soittaa elokuvan musiikit paikan päällä. Haastetta riittää, sillä musiikin on osuttava tarkalleen yhteen sen kanssa, mitä valkokankaalla tapahtuu.

–Musiikilla alleviivataan tiettyjä kohtia, joten on tärkeää, että ne osuvat juuri oikeaan aikaan. Tämä on todellinen testi niin minulle kuin soittajillekin, Törmi sanoo.

Mukana on 14–18-vuotiaita musiikkiopiston oppilaita, opiston entisiä oppilaita, jotka ovat siirtyneet eteenpäin ammattiopintoihin, sekä ammattimuusikoita.

Elokuvissa käy moni, mutta mykkäelokuva voi olla silti vierasta. Puolakka kannustaa tutustumaan siihenkin.

–Mykkäelokuvaa katsoessa joutuu keskittymään eri tavalla esimerkiksi roolihahmojen eleisiin ja siihen, mitä taustalla näkyy. Sieltä voi tulla tarinaa tukevia havaintoja ja löytyä mielenkiintoisia aspekteja. Kun dialogia ei ole, asioita ei ole selitetty. Eri katselukerroilla löytyykin aina uusia oivalluksia, hän avaa.

Puolakka ei itse saa rahallista hyötyä mykkäelokuvastaan, vaan tuotot menevät Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston nuorien tukemiseen sekä ammattilaisten palkkioihin. Hän haluaa myös tarjota nuorille mahdollisuuden päästä mukaan tällaiseen projektiin.

–Mukana on todella hienoja suorituksia eri ihmisiltä. Elokuvatuotantoihin on vaikea päästä mukaan, mutta tällä haluamme näyttää, että kun on lahjoja, kuka tahansa voi tehdä elokuvan ilman miljoonabudjettia, Puolakka sanoo.

Virossa The Great Mr Laugh -mykkäelokuva nähdään mm. taideteatterissa. Suomessa se on tarkoitus saada ainakin joihinkin teattereihin sekä Yle Areenaan. Toinen live-esitys on luvassa Lohjalla ensi keväänä Laurentius-salissa, jos Harjulan esitys myy hyvin.

Lippuja Harjulan esitykseen saa Lohjantähden R-kioskilta ja tuntia ennen ovelta.

SMS