Näyttelijä Essi Hellén vieraili kouluissa Lohjalla ja Nummelassa viime viikolla. Dreams-ohjelman kouluvierailujen tavoitteena on mm. vahvistaa nuorten itsetuntoa ja uskoa omiin unelmiin.

Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelman tavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa tulevaan ja kannustaa heitä ottamaan konkreettisia askeleita kohti unelmiaan. Dreamsissä julkisuudesta tunnetut henkilöt, Dreamsterit, tekevät yläkouluvierailuja ympäri Suomen. Kouluvierailuja tekevät näyttelijät Essi Hellén, Krista Kosonen ja Pamela Tola sekä muusikot Pete Parkkonen ja Tommy Lindgren. Ruotsinkielisinä Dreamstereinä puolestaan kiertävät muusikko Jannika B ja näyttelijä Christoffer Strandberg. Kouluvierailuilla he kertovat oman elämäntarinansa kautta siitä, kuinka jokainen voi löytää omat vahvuutensa, ja kannustavat samalla nuoria kokeilemaan erilaisia ja uusia asioita.

-Joillekin nuorille tulevaisuuden unelmat ovat selvät jo varhain, osa tarvitsee enemmän aikaa ja tukea löytääkseen oman paikkansa. Rohkeus unelmoida on se voimavara, joka vie elämässä eteenpäin myös vaikeissa elämäntilanteissa, toteaa Dreamsin projektipäällikkö Hanna Koskenkangas.

Essi Hellén haluaa sanoa nuorille, ettei se haittaa, vaikka on epävarma tai asiat pelottavat. -Itsekin olen jostain asiasta epävarma päivittäin, mutta en anna sen estää itseäni tekemästä asioita. Pitää uskaltaa kokeilla, muuten ei tiedä, mikä oma juttu on, Hellén sanoo.

 

Omat unelmat ovat hyviä ja tavoittelemisen arvoisia

Vierailuja on tehty ohjelman puitteissa vuosina 2015-2018 ja tavoitettu jo lähes 80 000 nuorta. Ohjelma jatkuu vielä tämän kevään ajan, sen jälkeen jatko on avoinna. Lasten ja nuorten säätiön projektikoordinaattori Oskar Sandqvist kuitenkin kertoo, että tarve on jatkuva ja nytkin jonossa on sata koulua.

Tämä projekti on jatkoa Zest-hankkeelle, jossa oli mukana samoja tekijöitä. Sekä Dreams että sen edeltäjä on toteutettu pitkäaikaisessa yhteistyössä Nokian kanssa, Sandqvist avaa projektin taustaa.

-Projekti sai alkunsa vuonna 2015, kun Nuorisobarometrin tulokset näyttivät, että nuorten usko omaan ja Suomen tulevaisuuteen on laskussa. Hankkeen kautta nuoria halutaan saada ajattelemaan omia vahvuuksiaan, kokeilemaan asioita ja kannustaa löytämään asioita, joissa nuoret ovat hyviä. Luennoilla käsitellään mm. itsetuntoa. Kun nuoret uskovat omaan tekemiseensä, voi lisääntyä myös usko siihen, että maailma menee parempaan suuntaan, Sandqvist jatkaa.

Hän kertoo, että projektin saama palaute on ollut todella hyvää. Palautetta kerätään jokaiselta kiertueeseen osallistuneelta koululta.

Epävarmuus ja huono itsetunto ovat yleisiä asioita yläkouluikäisillä, kun identiteetti muodostuu vielä. Tähän linkittyy myös maailman epävarmuus ja ajatus siitä, kannattaako asioita tavoitella. Oivalluksia voi tulla, kun kuulee, että samanlaisia ajatuksia ja ongelmia on ollut myös ihmisillä, jotka vaikuttavat pärjäävän hyvin. Nuorilta kuullaankin luennon jälkeen esimerkiksi sellaisia ahaa-elämyksiä, että ne asiat, joita itse haluaisi tehdä, ovat hyviä ja tavoittelemisen arvoisia, Sandqvist kertoo.

Projektin puitteissa nuoriin halutaankin valaan rohkeutta olla oma itsensä.

-Toivomme, että inspiroimme nuoria ottamaan elämässään askeleita eteenpäin, Sandqvist tiivistää.

 

Epäonnistumisen kautta voi löytyä oikea suunta

Näyttelijä Essi Hellén vieraili viime viikolla Nummelanharjun koulussa ja Nummen yhtenäiskoulussa.

-Me Dreamsterit olemme tehneet viime kouluvuoden aikana yli sata yläkouluvierailua eri puolilla Suomea. Olemme kohdanneet kymmeniä tuhansia nuoria ja keskustelleet heidän kanssaan rohkeudesta olla oma itsensä, sekä uskalluksesta kokeilla uusia asioita. Jokainen kohtaaminen on ollut huikean energisoiva kokemus. Koen tärkeäksi sen, että pystyn tekemään tällaista hyvää nuorten hyväksi, Hellén kertoo.

Hän haluaa välittää nuorille useammankin viestin.

-Ei haittaa, vaikka on epävarma tai asiat pelottavat. Itsekin olen jostain asiasta epävarma päivittäin, mutta en anna sen estää itseäni tekemästä asioita. Pitää uskaltaa kokeilla, muuten ei tiedä, mikä oma juttu on, Hellén sanoo.

Välillä eteen tulee totta kai epäonnistumisia, mutta nekään eivät ole automaattisesti huono asia.

-Juuri epäonnistumiset ovat vieneet itseäni eteenpäin ja valaisseet tietä, Hellén toteaa.

Hän muistuttaa myös ystävyyden merkityksestä, sillä yläasteikäisenä luodaan pohjaa myös tulevaisuuden ihmissuhteille ja sille, millainen ihmisestä kasvaa.

-Millainen ystävä haluat itse olla? Hellén kysyy.

 

Henkilökohtaiset kokemukset saavat nuoret kuuntelemaan

Kouluvierailuilla Hellén avaa paljon omaa nuoruuttaan.

-Oman esimerkin kautta nuoria on helppo lähestyä. Kerron esimerkiksi, millaisia omat mokat ovat olleet, Hellén sanoo.

Nuori Essi suhtautui yläasteikäisenä maailmaan toiveikkain ja luottavaisin mielin, mutta hänelläkin oli omat epävarmuutensa niin kuin kaikilla.

-Olin epävarma esimerkiksi laulamisesta, kunnes parikymppisenä tajusin, että voin itse muuttaa suuntaa ja määritellä, miten laulan. Se oli vapauttavaa. Epävarmuutta oli mm. myös omaa vartaloa kohtaan. Myöhemmin olen toivonut, että olisin voinut olla silloin siihen tyytyväinen, Hellén kertoo.

Luennoilla nuoret voivat saada asioihin uusia näkökulmia, kuten huomata, että kokenut näyttelijäkin jännittää.

-Esimerkiksi koululuennot jännittävät minua aina, koska siinä avaa omia asioitaan 300:lle ihmisille ja nuorilta saa todella suoran palautteen. Sanonkin sen nuorille, että minua jännittää, eikä edes pidä tavoitella sellaista täydellisyyttä, ettei jännittäisi lainkaan. Todellista rohkeutta on se, että tekee asioita pelosta huolimatta, Hellén sanoo.

Useimmiten nuoret kuuntelevat Helléniä tarkasti.

-On hieno hetki, kun koko sali on hiljaa ja kuuntelee. Hälinäkään ei silti ole aina huono asia, koska sitä voi syntyä, jos nuoren on vaikea kuulla joitain ajatuksia herättäviä asioita, Hellén jatkaa.

Hän muistuttaa myös, että kaikilla on omat haasteensa, vaikka ulospäin näyttäisi toisenlaiselta.

-Kaikilla ihmisillä on samoja ongelmia. Vihaan sitä julkisuuden luomaa illuusiota, ettei näin olisi. Julkisuus onkin työni huonoin puoli, ei sitä kannata tavoitella, Hellén toteaa.

Lohjalla ja Nummelassa nuoret kiittelivät Hellénin luentoa todella inspiroivaksi.

-Lohjalla ja Nummelassa oli todella ihania nuoria, jotka kuuntelivat ja olivat hyvin mukana. Parasta on, kun nuoret uskaltavat tulla kertomaan omista haasteistaan ja toiveistaan ja kysymään neuvoa, Hellén tiivistää.

SMS