Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa samana päivänä, kun tämä lehti jaetaan eli keskiviikkona 22.3. ja ennakkoääniä voi käydä antamassa aina 28.3. saakka. Varsinainen vaalipäivä on sitten sunnuntaina 2.4.

Jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on oikeus äänestää eduskuntavaaleissa. Ilmoitus äänioikeudesta on tullut Digi- ja väestötietovirastolta joko kirjeenä kotiin tai sähköisesti Suomi.fi-palveluun. Ilmoitus lähetettiin sähköisesti niille, jotka ovat tilanneet viranomaistiedotteet Suomi.fi-palveluun.

Vaalipäivänä kaikki äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Äänioikeuden käyttö on oikeus, mutta ei velvollisuus: Jokainen äänioikeutettu päättää itse siitä, äänestääkö hän vaaleissa vai ei.

Eduskuntavaalit ja ehdokkaat

Koko maassa on tänä vuonna ehdokkaita 2424 ja omassa vaalipiirissämme eli Uudellamaalla ehdokkaita on 485 yhteensä 22 eri rekisteröityneestä puolueesta. Näistä 485 ehdokkaasta Eduskuntaan asti pääsee kansanedustajiksi 37 henkilöä, mikä on yksi edustaja enemmän kuin vuoden 2019 vaaleissa. Tällä kertaa myös monet istuvat kansanedustajat ovat ilmoittaneet, etteivät jatka kansanedustajina, joten nämä tämän kevään vaalit tulevat varmasti tuomaan paljon uusia henkilöitä päättämään yhteisistä asioistamme, joten nyt kannattaa äänestää. Esimerkiksi viime vaalien Lohjan toiseksi eniten ääniä saanut PS Riikka Slunga-Poutsalo ei asetu ehdokkaaksi.

Edelliset vaalit 2019

Edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten Uudellamaalla eniten ääniä keräsi Kokoomus, toisena SDP, ja Perussuomalaiset, yhteensä ääniä annettiin 546 672 eli äänestysprosentti oli 70,7%. Kaikkiaan yhdeksän puoluetta sai oman kansanedustajansa Eduskuntaan. Lohjalla ääniä annettiin yhteensä 25 217 ja Vihdissä 15 700 ääntä. Tämä tarkoitti Lohjalla 68,2 % ja Vihdissä 70,6 % äänestysvilkkautta.

Vaalit ja Ykkös-Lohja

Ykkös-Lohja on tänäkin vuonna tarjonnut jokaiselle Uudenmaan puolueelle ja ehdokkaalla yhtäläiset mahdollisuudet olla esillä lehden sivuilla ja nettisivuilla. Näissäkään vaaleissa emme julkaisseet yhdenkään ehdokkaan mielipiteitä ilman mainosta, sillä halusimme antaa jokaiselle ehdokkaalla varmasti yhtäläiset mahdollisuudet, nostamatta itse yhtäkään ehdokasta toista paremmin esille – nyt on teidän vuoronne tehdä päätöksiä.

Tämä lehti ja vielä ensi viikon lehti pitää sisällään ehdokkaiden mainoksia, ja netissä on useilla sivustoilla erilaisia vaalikoneita. Näiden kaikkien tietojen yhdistelmänä voit löytää myös itsellesi lähinnä omia ajatuksiasi olevan ehdokkaan, jota sitten voit äänestää joko ennakkoon nyt, tai varsinaisena äänestyspäivänä parin viikon päästä.

KO

Ehdokkaiden tekstejä: