Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki.

Julkaisuja juhlavuoden kunniaksi

Osana juhlavuotta WSOY täydentää Joenpellon tuotantoa tuomalla saataville e- ja äänikirjoina hänen rakastettuja klassikkoteoksiaan sekä julkaisemalla Suvi Aholan kirjoittaman Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? -teoksen, jossa pohditaan kattavasti kirjailijan tuotantoa ja sen merkitystä. Teoksen ilmestymispäivänä 8.4. klo 18 WSOY järjestää kirjaan ja Joenpellon tuotantoon liittyvän virtuaalisen keskustelun. Tilaisuus striimataan WSOY:n Facebook-sivulla.

Äänikirjoina ilmestyvät: Helena Ruuskan kirjoittama elämäkerta Elämän kirjailija Eeva Joenpelto (2015) 26.2., Neito kulkee vetten päällä (1955) ja Elämän rouva, rouva Glad (1982) 28.5. sekä Lohja-sarjan 2. osa Kuin kekäle kädessä (1976) ja Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyn 2021 aikana.

E-kirjoina ilmestyvät: Jottei varjos haalistu (1986) 12.5. ja Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyllä 2021.

Juhlavuoden ohjelma

Julkaistavien teosten lisäksi juhlavuoteen on järjestetty monenlaista ohjelmaa ja tilaisuuksia, joissa pohditaan Joenpellon tuotantoa ja sen vaikutuksia suomalaiseen kirjallisuuteen: Lohjalla Laurentius-salissa järjestetään 12.6. klo 10.00–16.00 kirjallisuusseminaari, jossa esiintyvät mm. Helena Ruuska, Marianna Kurtto ja Suvi Ahola.

Sammatin Sampomäellä, Paikkarin torpalla nähdään 17.6. klo 19.00 Vaahterateatterin ensi-ilta näytelmästä Tuomari Müller, hieno mies. Sammattilainen Vaahterateatteri tuottaa kantaesityksenä kesäteatterinäytelmän, jonka on Eeva Joenpellon Finlandia-palkitun romaanin pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen.

Sammatin koululla vietetään 19.6. klo 12.00–15.30 syntymäpäiväjuhlia. Juontajana toimii Minna Pitkonen ja puhujina kuullaan mm. Tiina Mahlamäk, Suvi Aholaa, Helena Ruuskaa ja Marianna Kurttoa. Lisäksi Marja Koski esittää Joenpellon tekstejä.

Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa on 7.7.–11.9. esillä näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta. Osa näyttelystä jatkaa kiertonäyttelynä. Paluu juurille esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen. Vares-Kantolassa järjestetään kesällä myös opastettuja kierroksia.

Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”.

Juhlavuoden ohjelma toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa, ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelmasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa sekä Lohjan kaupungin ja Eeva Joenpelto -seuran verkkosivuilla.