Galleria Lutsin uusi Polut-näyttely tuo valoa ja väriä näyttelyvieraille. Kuvataiteilija Sanna Kärkkäisen omakohtaisten teosten innoittajina toimivat tunnemaailman kokemukset sekä ympäristö, nähty ja koettu. Teokset käsittelevät kuljettua matkaa ja sen risteyskohtia.

–Jokaisella on oma polkunsa, jota pitkin kuljetaan. Sen varrella tulee koettua erilaisia tunnetiloja ja tehtyä erilaisia valintoja. Polkua ympäröivät monenlaiset asiat, eivätkä kaikki niistä ole mukavia, Kärkkäinen avaa.

Teoksissa aihepiiriä käsitellään värien ja muotojen kautta.

–Vauhti ja viivat kuvastavat sitä, mitä itse olen käynyt läpi tänä vuonna. Esimerkiksi kevät näkyy teoksissani. Millaisia ajatuksia ja tunteita se herättää. Korona on tuonut oman mausteensa ja herättänyt erilaisia tunnetiloja. Teokseni ovat nyt vähän pienempiäkin kuin ennen.

Kärkkäinen valmistui keväällä kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta. Hän kävi jo nuorempana taidekursseilla ja oli innostunut mm. piirtämisestä. Välillä taiteen tekeminen jäi, kunnes hän palasi sen pariin vuonna 2014. Taidekurssit ja koulu astuivat kuvaan. Valmistumisen myötä Kärkkäisen elämäntilanne on selkeytynyt, mikä näkyy teosten teemassa.

–Elämässä on valittavana monenlaisia suuntia ja käännekohtia. On vauhtia ja nopeita käännöksiä, mutta taustalta löytyvät ilo ja onnellisuus, hän toteaa.

Koronakevään jälkeen näyttely viestii mm. iloa ja toivoa. Suurin osa maalauksista on uusia, mutta mukana on myös pari pientä teosta, jotka Kärkkäinen on tehnyt aiemmin. Niissä halaukset välittävät lohtua ja myötätuntoa.

–Minulle nousi vahvana ajatus siitä, että ne ovat osa tätä näyttelyä ja kuuluvat siihen tarinaan, jota tämä näyttely kertoo.

Sanna Kärkkäinen toivoo maalaustensa tarjoavan katsojille ainakin iloa ja toivoa.

Abstraktit teokset syntyvät intuition johdattamina

Kärkkäinen maalaa akryyli- ja öljyväreillä. Teokset ovat abstrakteja tai osin esittäviä.

–Minulla on intuitiivinen työtapa, joka ilmenee abstrakteina teoksina. Ennen tein enemmän esittäviä töitä, mutta kouluaikana kieleni muuttui ja painottui intuitiivisempaan suuntaan. En suunnittele teoksia ennalta, vaan aiheet nousevat tehdessä, Kärkkäinen kertoo. Rantasalmelta kotoisin oleva Kärkkäinen asuu nykyään Lahdessa. Näyttelyhaussa hän tuli töillään valituksi Lohjalle ja päätyi siten pystyttämään näyttelynsä Galleria Lutsiin. Polut on Kärkkäisen kolmas oma yksityisnäyttely. Hänen töitään on ollut esillä lisäksi ryhmänäyttelyissä.

Kärkkäinen ei halua määritellä, mitä näyttelyvieraiden pitäisi hänen töistään saada tai ajatella, sillä jokaisen kokemus on yksilöllinen.

–Koen kiitollisuutta siitä, jos teokseni herättävät ajatuksia, olivat ne sitten myönteisiä tai kielteisiä. Abstraktit teokset voivat herättää hyvin erilaisiakin ajatuksia, kuin mitä itse olen maalatessani ajatellut. Olisi kuitenkin ihanaa, jos teokseni toisivat ainakin iloa ja toivoa tautikevään jälkeen, hän toteaa.

Polut on avoinna 22.8. saakka ti-pe 14–18 ja la 10–14 .

SMS